Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

måndag 16 april 2012

Små marginaler

Vi har dragit det längsta strået i två ganska jämna matcher, mot Örebro och GAIS, men nu fick vi bita i det sura gräset mot Mjällby efter 0–2 på Strandvallen.

Efter en jämn första halvlek hade förvisso Mjällby börjat ta över spelet i den andra akten i form av att rulla bollen i stället för att bara skicka långa bollar på Marcus Ekenberg, som i den första halvleken. Speciellt många målchanser skapade ändå inte hemmalaget och det var oerhört snöpligt att få Alberis da Silva utvisad i den 57:e minuten.

Daniel Hallingström kom helt fel i duell med Marcus Ekenberg, på utsidan och stod inte emot när mjällbyanfallaren trängde sig fram. Danne skulle rädda situationen genom att nicka tillbaka bollen till Alberis da Silva men fick inge vidare träff på bollen och Ekenberg hann emellan. Marcus lyckades dock inget vidare med bollmottagningen, snubblade (om det var på egot låter jag vara osagt) och föll in i Alberis da Silva. Om inte Alberis hade varit där hade Marcus snubblat ändå och många andra ÅFF-are fanns runt omkring.

Det heter ju målchansutvisning numera men nog blir det normalt sett sådana här utvisningar endast när någon kommer riktigt fri. Om det ska blåsas konsekvent enligt den bedömningen som Markus Strömbergssson gjorde så skulle vi får se målchansutvisningar i varenda match. Bedömningen är mycket märkligt och speciellt som den svenska domarkåren har varit i blåsväder tidigare i Allsvenskan i år, så borde domarna vara mer säkra på sin sak innan de avgör matcherna.

Med en man mindre och den positiva period som Mjällby hade innan utvisningen blev det tufft. Att vi kunde släppa in något mål efter att MAIF pressat oss måste vi tyvärr acceptera, men på det sättet som vi släppte in det första målet på får absolut inte ske.

I den 67:e minuten sparkade Henrik Gustavsson en inspark som nickades bort. Både Daniel Hallingström och Tom Pettersson stod på hälarna och följde inte med i djupet när Marcus Ekenberg skarvade till Pär Ericsson, som kom helt fri med Henrik Gustavsson och rullade in 0–1.

Tungt, tungt. En man mindre och negativ trend. Men de våra försökte i varje fall, vågade spela lite mer och snabbare med en bättre bredd i spelet. Mattias Mete kom in på topp för att vi skulle spetsa till det lite men hade inte tillräckligt med spring i benen och vi kom aldrig till någon het kvitteringschans.

I den 78:e minuten kunde istället hemmalaget avgöra tillställningen. Via anfall från vänster spelade Marcus Pode in bollen och vår forne Haris Radetinac löpte in från höger och stötte in 0–2. Svagt av Anton Tinnerholm att inte följa med Pode bättre i djupet och svagt av övriga försvarsspelare att inte få bort bollen framför mål. Matchen var därmed över.


Att vi ännu inte var mogna för att spela på en studsig naturgräsmatta syntes, men i jämförelse med katastrofstarten på naturgräs förra året så var de våra ändå med i kampmomentet från början. Första 10–15 minuterna hade vi övertaget och med långa flacka bollar mot Oscar Möller, som sökte sig åt högerkanten, kunde vi stundtals etablera ett visst tryck.

Med bollstudsandet har man som spelare mindre marginaler, vilket ställde båda lagen spratt, men det man är besviken på är att våra spelare inte skapade sig större utrymme för att hantera felstudsarna. Att ta större speldjup och spelbredd hade naturligtvis varit fördelaktigt, men nu blev det spel nästan enbart på vår högersida och Mjällby förlade också spelet på samma sida.

Det var ett ställningskrig där MAIF inte ville ge bort något efter fyra insläppta mål på Rambergsvallen och vi ville inte heller bjuda Mjällby på nåt. Inte heller kunde våra spelare känna att vi hade full kontroll på händelserna, men visst hade vi lägen när det fanns tillräckligt med marginaler för att göra en spelvändning, men Kristian Bergström tog inga maxlöpningar ut till vänster för att öppna upp.

Hade vi bara fått igång spelet lite bättre, så hade vi spelat förbi oss det tröga mittförsvaret i hemmalaget, men nu kunde de ganska enkelt hålla undan.


Henrik Gustavsson tvingades allstå släppa in två bollar och hade vissa problem med kommunikationen med mittförsvaret, men gjorde också några fina ingripanden och kan inte lastas för förlusten.

Backlinjen var dock inte bra. Daniel Hallingström kom fel in i matchen från början genom att inte komma åt Marcus Ekenberg i luftrummet och blev därmed passiv och gjorde enkla misstag som vi inte är vana att se honom göra.

Alberis da Silva kom mer i duell med Ekenberg efterhand och lyckades då bättre i luftrummet, men ack vad långsamt det gick med passningsspelet. Trist naturligtvis att åka på en horribel utvisning när brassen visat gott gry i tidigare matcher.

Det är alltid svårt att komma in som mittback mitt i en match och speciellt då vi var under tryck med en man mindre, men att inte följa med Pär Ericsson som gjorde första målet får som sagt inte ske. Tom Pettersson gjorde annars en del bra framstötar men var för ojämn.

Anton Tinnerholm kändes denna gång inte trygg i sin position och kom fel in i flera situationer, samt var inte lika distinkt att löpa hem för att reda upp situationer som vid 0–2-målet.

Jesper Arvidsson var osynlig i första halvlek och det var först efter baklängesmålet som han vågade sig gå framåt.

Innermittfältet med Bruno Marinho och Amir Suljic var defensivt denna gång. Bruno blixtrade till efter utvisningen men blev snart utbytt. Amir Suljic saknade glöd och MAIF kunde ta över innermittfältet i andra halvlek.

Tobias Nilsson hade inte heller någon bra dag till höger. Det såg segt ut och han tappade mycket boll.

På andra kanten tog Kristian Bergström ett stort defensivt ansvar mer centralt, men måste också våga ta spelberedd när tillfälle ges.

Oscar Möller började bra men mattades och gick inte in i duellerna som vi är vana att se honom göra.

Magnus Ericsson försökte dock hela tiden men eftersom han inte fick många vettiga bollar att jobba med blev det inte mycket framåt.

Mattias Mete tog inte chansen att visa att han vill vara med i startelvan då han inte tog många extra löpsteg.

Alain Juniro Ollé Ollé var inte heller mannen att lösa upp några knutar då han kom in.

Efter två mål i U21 mot GAIS saknade jag istället Petrit Zhubi att komma in och med sina kvicka fötter och löpa ifrån Mjällbys backlinje, men han får alltså vänta ytterligare på sin allsvenska debut.

Självklart saknade vi formstake Viktor Prodell, som kunnat hålla i boll och är i målform efter sina fyra fullträffar i Allsvenskan, men vi får hoppas att Proddan får ordning på sitt onda knä och är tillbaka på lördag.

Nej det här var ingen bra match, men om vi inte fått utvisningen kunde vi nog ha grisat till oss åtminstone en viktig poäng. Läropengen vad som gäller på en svårspelad gräsplan är bra att ha med i fortsättningen och nu gäller det att snabbt hitta tillbaka till det snabba konstgrässpelet där vi är betydligt mer trygga. De regerande mästarna Helsingborg, som vi möter på lördag, har dock inte lyckats på detta underlag i Norrköping (0–1) och Örebro (0–0). Vi har därmed en riktigt bra chans mot HIF.


Matchfakta
Mjällby AIF – Åtvidabergs FF  2–0 (0–0)
1–0 (67) Pär Ericsson
2–0 (78) Haris Radetinac
Utvisning ÅFF: Alberis da Silva (57)
Varningar ÅFF: Bruno Marinho, Kristian Bergström
Domare: Markus Strömbergsson, Gävle.
Publik: 2 831

Övrig statistik
Avslut totalt 11 –  5
Avslut på mål 8 – 3
Avslut i målställningen 0 – 0
Hörnor 3 – 4
Frisparkar 12 – 10
Bollinnehav 59 – 41
Offside 5 – 1
Utvisningar 0 – 1
Varningar 2 – 2

Laget
Henrik Gustavsson –
Anton Tinnerholm, Daniel Hallingström, Alberis da Silva, Jesper Arvidsson –
Tobias Nilsson, Amir Suljic (ut 81), Bruno Marinho (ut 74), Kristian Bergström (MM 81) –
 Magnus Eriksson, Oscar Möller (ut 60).

Inbytta ersättare: Tom Pettersson (in 60 MB), Mattias Mete (in 74 F), Alain Junior Ollé Ollé (in 81).

Ej inbytta ersättare: Gustav Jansson, Allan Olesen, Petrit Zhubi, Christoffer Karlsson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.