Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

torsdag 17 maj 2012

En oerhört skön seger


Hemmamatchen mot Syrianska FC var en match som vi bara skulle vinna och det gjorde vi, vilket naturligtvis känns oerhört skönt. Fint också att ett mål räckte för seger när vi höll nollan för första gången i årets Allsvenskan.

Att vinna på beställning är aldrig lätt och i det hänseendet var det nog bra att SFC spottat upp sig och tagit fullpoängare mot Norrköping och GAIS. Vi var därmed varnade att det krävdes en fin prestation för att lyckas.

Stora delar av den första halvleken och även stundtals i den andra spelade de våra riktigt bra fotboll. Spelglädjen och energin var tillbaka som i början på säsongen. Detta får vi tacka poängen på Stadion för. Självförtroende är viktigt i fotboll.

Det som jag gillade mest var löpvilligheten i rätt riktning och att bollarna slogs snabbt i djupet, på så sätt skapade vi flera möjligheter. Inläggsspelet var också betydligt bättre då bollarna skickades in snabbare. Till det följde också viljan och aggressiviteten att fullfölja med mycket folk och pressa tillbaka bollen när så behövdes.

Det är självklart enklare att lyckas bedriva den här typen av fotboll mot ett sämre motstånd, men med den fart och rörelsen även mot de s k storlagen så finns öppningar även mot dem. Ytorna har funnit men vi har inte utnyttjat dem på samma fina sätt.

Det var synd att vi inte fick hål på gästerna första kvarten, för då tror jag att det här kunde ha runnit iväg till vår fördel. Efter att målproduktionen klickat på sistone är det extra tungt när målchanserna inte resulterar, men vi kom tillbaka efter en svacka och det var oerhört skönt att vi fick in ledningsbollen precis innan paus.  

Viktor Prodell var påpasslig och utnyttjade slarv från bortalaget. Viktor drev framåt något till vänster och spelade en perfekt boll i sidled framför mål där Magnus Eriksson sprintat med bra och Mange prickade in 1–0 till vänster om målvakten.

Den andra halvleken fortsatte som den första med bra spel och flera möjligheter att öka på ledningen och i den 67:e minuten visades Sharbel Touma ut efter sitt andra gula kort på kort tid. Touma vräkte omkull Anton Tinnerholm, som också fick en varning efter en batalj på mittplan.

Tyvärr lyckades vi inte utnyttja situationen med possessinsspel som de våra normalt sätt är så bra på i numerära överlägen. Vår tränare Andreas Thomsson förklarade den mer försiktiga inställningen genom att trepoängaren var så efterlängtad. Och som massören Bengt Holmudd sa efter matcher ”rädslan att förlora var större än viljan att vinna”. Efter sex matcher utan seger är det lätt att sådana tankar kommer in.

Att krypa hem för att stänga ytor i ledning är naturligt, men det måste finnas spelare som pressar inläggaren. Mot Malmö hade vi inte det och det när de avgjorde i slutsekunderna och nu hade vi inte det heller när Johan Arneng lyfte in mot 198 centimeter långe Dinko Felic, som nickade i stolpen. Gustav Jansson räddades sedan Haris Skenderovic returskott genom att komma ut och göra sig stor på ett förtjänstfullt sätt.


Gustav Jansson blev alltså den förste av våra målvakter att hålla nollan i årets Allsvenskan och det var välförtjänt. Gurra fick inte allt för mycket att göra, men det han gjorde var riktigt bra, med stor pondus i luftrummet och räddningen efter stolpreturen var ju matchavgörande och frukten av att behålla kylan.

Lagledningen fick åter förändra i backlinjen då Jesper Arvidsson åkte på en sträckning mot Djurgården senast som inte ville ge med sig till denna match. Därmed missade Jeppe sin första allsvenska match för säsongen.

Tom Pettersson kom in och spelade sin första match från start sedan premiären i Örebro. Med tanke på knappt med speltid och en ovan position så gjorde 22-åringen på det stora hela en bra insats, med tufft duellspel och han satsade framåt. Tom blev av med bollen några gånger men fullföljde på ett bra sätt så att vi inte skulle åka på en farlig omställning. Minus dock för att Tom inte satte press på Johan Arneng, som ostört fick serva in till Dinko Felic på stopptid.

Daniel Hallinström kändes denna gång stabilare i luftduellerna och vann faktiskt en hel del mot den 14 centimeter längre Dinko Felic. Alberis da Silva gjorde det också bra mot Felic men ibland såg det lite panikartat ut.

Anton Tinnerhom var het och jobbade hårt för att vinna boll högt, ofta med framgång. 1–1 i varningar i duellen mot Sharbel Touma gjorde att den sistnämnde åkte ut.  

Petrit Zhubi fick äntligen göra sin första Allsvenska match från start och han tillförde den extra dimension som vi har saknat på högerkanten, som frisk fläkt och 25-åringen var nära att bli målskytt igen. Vi behöver en sådan snabb djupledsspelare för att utnyttja de ytor bakom motståndarna som vi inte lyckades utnyttja tidigare. Även om Petrit agerar över stora ytor och därmed har svårt med positionen i det defensiva spelet så hinner han ofta tillbaka för att störa med sin snabbhet.

Amir Suljic och Bruno Marinho spelade tillsammans på innermittfältet de fyra första matcherna samt mot Häcken. Att de har fått vila matcher har gjort dem gott och de utgjorde nu en bättre enhet. Fortfarande var det lite ihåligt stundtals, men Bruno Marinho orkade hålla pressen på bollhållaren längre, men slarvade lite för mycket i passningsspelet. Amir Suljic var mer aktiv än mot Häcken och smög liksom med bakifrån och vann boll förtjänstfullt flera gånger. När vi har mycket boll och rörelse gör sig också Amirs passningsspel betydligt bättre.

Efter två matcher centralt var Kristian Bergström tillbaka till vänster och hittade mycket bättre med sina djupledsbollar nu när det fanns fler måltavlor. Pligg fick också ett bra läge att gå förbi Veine Wallinder som främste målskytt genom tiderna i serie- och kvalspel, men skottet gick tyvärr utanför.

Längst fram syntes det att Viktor Prodell var extra tänd för att visa att han ska vara med i startelvan efter petningen senast. Det var nu betydligt bättre bett i löpningarna och målet är signifikativt då Proddan var på tå och påpassligt snodde bollen när Syrianska slarvade. Förarbetet till Manges mål var av riktigt hög klass.

Magnus Eriksson jobbade hårt som vanligt och låg nu också mer på rulle i djupet. Att självförtroendet fått sig en törn visades dock av att Mange passade Pligg när han hade kanonläge att skjuta med vänstern mitt framför mål. Målet kom sedan och det var förstås viktigt för 22-åringen.

Oscar Möller kom in sista kvarten istället för Viktor Prodell men tyvärr fick vi inte till anfallsspelet då och Möller kom lite till korta.

Tobias Nilsson kom in sista tio minuterna efter att Petrit Zhubi fått en smäll, men lyckades inte riktigt sätta press på bollförarna.

Allan Olesen byttes in på stopptid istället för Magnus Eriksson för att säkra upp i defensiven.


Andreas Thomsson påtalar vikten av att vinna rätt matcher och förklarar vidare att vi förstås vill vinna alla matcher, men om man får välja så är det klart att man helst vinner mot de lag som förväntas ligga i botten av tabellen för att säkra fortsatt allsvenskt spel. Det var därför bättre att vi slog Syrianska än Malmö. Vi är nu tre poäng före syrianska, men om vi slagit Malmö och förlorat mot Syrianska hade SFC haft lika många poäng som oss.

2010 förlorade vi fel matcher men det var ju bara målskillnad som skiljde oss mot Gefle (som kvalade sig kvar). Hade vi stället vunnit båda matcherna mot Gefle hade vi varit 12 poäng före dem. Närmast över kvalstrecket återfanns AIK, Halmstad och GAIS. Vi tog endast en poäng var av dessa lag. Om vi istället vunnit båda matcherna mot AIK, som i sluttabellen var sex poäng för oss, hade vi varit tre poäng före dem.

Dessa så kallade sexpoängsmatcher är alltså mycket viktiga och det känns av denna anledning skönt att vi har vunnit mot Örebro, GAIS, Gefle och Syrianska samt tagit poäng borta mot Djurgården.

Det är bra att lagledningen har vågat rulla runt i truppen lite nu i slutet när många visat tendens på att vara slitna i det täta spelprogrammet och det publika stödet var nu åter mycket bättre, om vi fortsätter så ska det här kunna bära långt. Nu gäller det att åter ladda om snabbt och ta revansch mot Kalmar FF på söndag efter förlusten i vintras. 


Matchfakta
Åtvidabergs FF – Syrianska FC  1–0 (1–0)
1–0 (45) Magnus Eriksson (Viktor Prodell)
Utvisning: Sharbel Touma (67, efter två varningar)
Varning ÅFF: Kristian Bergström (2:a), Anton Tinnerholm (2:a).
Domare: Andreas Ekberg, Lund.
Publik: 3 729

Övrig statistik
Avslut totalt 11 – 6
Avslut på mål 5 – 3
Avslut i målställningen 1 – 1
Hörnor 8 – 6
Frisparkar 19 – 7
Bollinnehav 57 – 43
Offside 4 – 2
Utvisningar 0 – 1
Varningar 2 – 2

Laget
Gustav Jansson –
Anton Tinnerholm, Daniel Hallingström, Alberis da Silva, Tom Pettersson –
Petrit Zhubi (ut 81), Amir Suljic, Bruno Marinho, Kristian Bergström –
Magnus Eriksson (ut 92), Viktor Prodell (u 76)

Inbytta ersättare: Oscar Möller (in 76), Tobias Nilsson (in 81), Allan Olesen (in 92 MB).

Ej inbytta ersättare: Linus Oskarsson, Christoffer Karlsson, Alain Junior Ollé Ollé, Mattias Mete. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.