Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

måndag 21 maj 2012

Magnifik uppvisning

Färdiglekt menade mången av den så kallade expertisen efter att vår fina inledning efterföljdes av fem raka förluster. Vi har dock kommit tillbaka starkt och 3–0 mot Kalmar FF var ett riktigt styrkebesked.

Att Kalmar FF får stryk med tre mål tillhör inte vanligheterna men matchen kunde ha blivit betydligt besvärligare om det velat sig illa i den första halvleken. Det såg dock bra ut från start då det nyvunna självförtroendet avspeglades i aktionerna på planen, men efter cirka fem minuter började de våra slarva. Djupledsspelet som var så bra mot Syrianska dog helt ut och bollar gavs bort. Innermittfältet var passivt och ihåligt. Kalmar stormade därmed fram och med dålig press på bollhållaren var vi illa ute, men som tur var avslutade kalmariterna svagt, antingen rakt på Gustav Jansson eller utanför. Några gånger fick dock Gustav visa sin klass med vassa räddningar.

Det var inget bastant tryck men KFF gled liksom igenom på ett för enkelt sätt under cirka en kvart. Andreas Thomsson har pratat om det tidigare. Om vi har perioder som det inte flyter på så får man ta det lite säkrare och spela 0–0 för att ta sig in i matchen och jobba därefter. Nu lyckades vi klara oss utan insläppt mål, men vi kunde mycket väl släppt in både en och två bollar under perioden.

Det finns dock inget lag i världen som inte har svackor i matcherna men de som lyckas bäst är de som inte har djupa svackor. Vi har rest oss förut och gjorde det nu igen!

De våra började beta sig in sig i matchen igen genom bättre passningsspel och djupledsspelet kom också igång fint. I den 33:e minuten gav det också utdelning. Magnus Eriksson slog en fin öppnande passning till Kristian Bergström som spelade fram till Viktror Prodell som också löpt sig fri. Prodell gjorde inget misstag utan satte säkert 1–0. Underbart att få ledningen när vi var så illa ute!

Målet gav råg i ryggen och våra attacker blev allt farligare. Petrit Zhubi bröt sig in i straffområdet och blev fälld, bollen gick vidare till Anton Tinnerholm som också vräktes över ända och då kunde inte domaren Martin Hansson göra annat än att peka på straffpunkten. Erit Berisha gick åt fel håll och Magnus Eriksson satte den efterföljande straffen säkert till vänster. 2–0 var en fantastiskt utdelning i det läget.

I den andra halvleken tog vi sedan över matchbilden helt och skapade direkt heta chanser för att öka på ledningen och det dröjde inte heller länge innan 3–0 föll, efter ett riktigt propagandaanfall på vänsterkanten. Jesper Arvidsson slog en fin genomskärare till Magnus Eriksson, som skarvade direkt till Kristian Bergström, som också på ett tillslag satte fram bollen till en framstörtande Bruno Marinho. Brassen lättade bollen förbi sin motståndare och sedan lyfte över målvakten så Petrit Zhubi bara hade att peta in bollen i öppet mål.

De våra spelade sedan riktigt bra fotboll och tillskillnad från avslutningen mot Syrianska så visade de nu att spelet från Superettan även fungerar i Allsvenskan med fint possessionspel. Spelvändningarna satt fint och långa stunder såg det ut som om vi var en man mer på banan. Mot slutet av matchen blev också målchanserna allt giftigare och det var väldigt nära ytterligare mål. Bland annat gjorde Erit Berisha en kanonräddning när Magnus Eriksson avslutade från nära håll på Kristian Bergströms kalasinspel. Daniel Hallingström nickade också en hörna klockrent i ribban.

Det är klart att KFF tappade stinget efter 0–3 i baken men ånyo visar de våra hur bra vårt spel från Superettan duger till i Allsvenskan. Kämpartakterna visade sig också när Kalmar väl fick skottlägen så täcktes skotten på ett mycket föredömligt sätt efter den tunga perioden.

Gustav Jansson tog ytterligare ett steg nu när han fick mer att göra. Gurra känns nu trygg i rollen som allsvensk målvakt och avvärjer situationerna med sin goda spelförståelse. Gustav kommer ut i rätt tid och gör sig stor, han boxar ut inlägg väldigt resolut och när han limmade Nenad Djordjevic frispark ingav han stor respekt.

Anton Tinnerholm spelade bara den första halvleken på grund av att han fått ett finger i ögat. Under halvleken klarade sig Anton, som vanligt, bra och följde allt eftersom med bra i anfallen och det var ju Anton som blev fälld när vi fick straff.

Allan Olesen spelade högerback i den andra halvleken och gjorde det riktigt bra. Dansken har kommit in i vårt spel och löser situationer fint med sin rutin. Som när han går upp i luftdueller. Även om Allan vet att han inte kommer vinna duellen så tajmar han ändå upphoppet rätt för att störa och vara i vägen för motspelaren nick.

Daniel Hallingström och Alberis da Silva hade det inte lätt under den svaga perioden i första halvleken, men var sedan båda omutliga. Speciellt Danne visade vilken hög klass han håller när det finns trygghet runt omkring honom med resoluta brytningar, samt att vi behåller bollen inom laget. Alberis da Silva gav aldrig Jonathan McDonald nån chans i luftrummet men tvingades utgå som en säkerhetsåtgärd för att spara sin ömma fot.

Tom Pettersson, som gjorde det bra som vänsterback senast mot Syrianska, kom in de sista 25 minuterna och gjorde det bra med sina resoluta framstötar.

Jesper Arvidsson var tillbaka på sin vänsterbacksplats och det gjorde vårt anfallsspel mer komplett med en framgångsrik vänsterkant, där 3–0-målet var ett skolexempel som började med Jeppes fantastiska genomskärare. Försvarsmässigt gick det också bra allt eftersom.

Petrit Zhubi fick åter chansen från start på högerkanten men hade svårt inledningsvis. Zhubi sprang lite fel och kom inte in i det men blev bättre, liksom hela laget, låg bakom straffen och låg rätt i position för att sätta det tredje målet. Petrit kom fram bra på högerkanten flera gånger men blir ibland för stillastående.

Amir Suljic och Bruno Marinho fick åter förtroendet centralt. Det såg riktigt illa ut under en period då de låg för långt ifrån sina motspelare, speciellt Amir, men sedan växte båda. Suljic tog kampen och vann en hel del bollar och Bruno visade sin högsta klass för säsongen, när han fick mycket boll att fördela på ett elegant och smart sätt. Matchen Bruno fick stå över i Malmö har nog varit gott för att han skulle återhämta sig och komma tillbaka på en högre nivå än tidigare. Bruno gjorde också en fin insats i det senaste allsvenska mötet mot Kalmar på Fredrikskans 2010 som vi vann med 2–1.

Kristian Bergström växte också fram riktigt ordentligt på vänsterkanten där han firade stora triumfer med sina inlägg och inspel. Pligg var också påpasslig att gå i djupet när Magnus Eriksson gick ned och hämtade boll vid 1–0-målet. Och Kristian själv har också slagit fler bollar på djupet på sistone.

Längst fram spelade åter Viktor Prodell och Magnus Eriksson. Efter var sitt mål har duon nu gjort tio allsvenska mål tillsammans, vilket är riktigt bra. Som matchen utkristalliserade sig passade det Prodell riktigt bra att hämta in bollar att suga in och fördela vidare, men djupledslöpningen bäddade för hans 1–0-mål. Mange hade flera chanser att göra spelmål men straffmål är nog så viktiga och denna gång satt den riktigt säkert. Det uppofrande spelet över större ytor var också viktigt för laget.

Tobias Nilsson fick ett kort inhopp då Petrit Zhubi utgick.

Det känns fantastiskt skönt med de sju poäng vi har tagit de tre senaste omgångarna samt att vi har vunnit två raka segrar utan att ha släppt in något mål. Hemma på Kopparvallen har vi nu spelat färdigt för vårsäsongen och kan summera 12 poäng på 6 matcher med 13–7 i målskillnad. 2,0 poäng i snitt på hemmaplan är riktigt bra för oss som nykomling och visar att hemmaspelet från Superettan, som väntat, står sig starkt även i Allsvenskan.

Med fyra inspelade poäng på bortaplan är vi totalt uppe i 16 poäng, för att nå upp till den summan 2010 krävdes det också en seger mot Kalmar FF, men den skedde först i den 20:e omgången på Fredrikskans. I Superettan i fjol hade vi bara tre poäng fler än i år efter 11 omgångar.

Även om IFK Norrköping har lika många pinnar som vi har de en helt annan press på sig efter att ha släppt in hela 11 mål på bara två matcher! Mot AIK hade de ledningen med 2–0 men tappade till 2–5, så även om vi skulle hamna i underläge på Parken så har vi alla möjligheter att komma igen då de på nytt kan drabbas av stora darren.

Den svaga insatsen i träningsmatchen i vintras (1–3) ska kunna ge god tändvätska. Det gäller att gå ut och visa vem som är bäst. Kliv inte undan en millimeter i närkamperna och tro inte att domaren räddar oss. Spring och sätt fart på bollen så ska vi kunna bärga en ny trepoängare inför EM-uppehållet.