Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

torsdag 24 maj 2012

Nu får hjärtat semester


Det är tufft att vara fanatisk supporter under en hektiskt vår men nu kan vi ta känslomässig semester med en bra känsla och förhoppningar om en god höst. Mattias Metes 2–2-mål i går på Nya Parken var oerhört skönt för alla oss ÅFF-are.

Förhoppningen var givetvis att vi skulle bryta den tunga trenden i derbyn mot IFK Norrköping där våra spelare ofta har underpresterat genom åren. Inledningsvis såg våra spelare ut att ha roligt ute på planen med nyvunnet självförtroende efter den senaste tidens framgångar, samtidigt som Norrköping såg passivt ut efter de käftsmällar de fått i de två senaste matcherna.

Vi fick också en drömstart med ledningsmål i den 12:e minuten. Ett snyggt sådant också. Alberis da Silva slog en frispark från egen planhalva som Petrit Zhubi nickade vidare till Magnus Eriksson, som jobbade med sig bollen och frispelade Kristian Bergström till vänster. Pligg spelade in framför mål där Viktor Prodell var först och stötte in 1–0.

Vi hade sedan bra kontroll på händelserna men kunde ha utnyttjat läget ännu mer genom att trycka ner bollar mot hemmalagets bräckliga försvarslinje och på så sätt kunna utöka ledningen. Men vi var inte tillräckligt heta och istället kunde IFK helt onödigt kvittera.

Mathias Florén slog en djup boll från vänsterkanten. Atrit Aidarevic var felvänd i förstaläget men Daniel Hallingström låg för långt ifrån och falkenbergskillen kunde enkelt vända om och Danne kom för sent in i situationen för att reparera sitt misstag. Astrit vände därmed bort Daniel och satte 1–1 invid den bortre stolpen.

Det kändes fruktansvärt tungt att tappa ledningen utan att hemmalaget haft en enda riktig målchans. IFK-spelarna som hängde med huvudena innan fick extra råg i ryggen även om de vita ändå inte var lysande på något sätt, men det kändes onödigt att ge dem lillfingret.

Den första halvleken var inte speciellt bra från något av lagen men i de 35 första minuterna av den andra halvlek är vår sämsta spelmässiga period i år. Utan att IFK spelade speciellt bra kom de fram till flera feta chanser. Våra spelare tog inte kampen och iIngen gick in i ryggen på Astrit Aidarevic som fick göra som han ville och får han det så visar han sina kvaliteter. Det osade hett flera gånger men som tur var hade hemmaspelarna siktet dåligt inställt och avsluten gick utanför.

Vi var säkert många som höjde på ögonbrynen när Astrid byttes ut och kanske andades också våra spelare ut på planen för precis som på Stadion tycktes inhopparen krossa våra poängdrömmar. Mot Djurgården var det vår forne Ricardo Santos som gjorde mål direkt och nu var det Christoffer Nyman som satte 2–1.

Allan Olesen låg för långt ifrån Christopher Telo, och kom fel i situationen och norrköpingsspelaren kunde enkelt ta emot långbollen och gå förbi. Nyss inbytte Tobias Nilsson hängde inte heller med när Telo vek in längs kortlinjen. Daniel Hallingström kom till undsättning för sent och Bruno Marinho sprang sig inte på rätt sida om Christoffer Nyman. Telo spelade snett bakåt till Nyman som klippte in bollen via den främre stolpen.

Det var inte på något sätt ologiskt att målet kom men det gjorde inte smärtan mindre. Vi har dock kommit tillbaka förut och de våra började samla krafter för att gå för en kvittering och vi fick ett visst tryck.

Oscar Möller fick en bra boll av Kristian Bergström i vänsterinnerposition men vinkeln blev snäv och skottet gick till inkast. Vi återerövrade dock bollen efter inkastet genom Jesper Arvidsson som slog bollen på djupet till vänster. Viktor Prodell skarvade vidare och ur snäv vinkel försökte Mattias Mete klacka bollen i mål men fastade på målvakten David Nilsson. Mete kunde ändå från kortlinjen skruva in 2–2 framför 2 000 vilt jublande ÅFF:are.

Underbart! Det var en fantastisk känsla att få jubla igen på samma sätt som 2009 när Viktor Prodell kvitterade till 2–2 på stopptid framför oss på Parken. Det känns också fantastiskt bra att vi kan komma igen hur illa det än ser ut. Vi har nu gjort sena mål tre bortamatcher i rad. I Malmö räckte det tillslut inte till poäng men mot Djurgården och Norrköping räckte det.

Man måste ge en stor eloge till hela laget att kunna kraftsamla när allt såg så becksvart ut. Den andra halvleken i övrigt var dock riktigt dålig, där djupledsspelet var obefintligt och efter att vi tappat bort bollen kom IFK i farliga motattacker direkt.


Gustav Jansson har varit lysande några matcher och att det kommer en liten dipp är naturligt. Målen var svårt att göra något åt, möjligen kunde Gurra ha kommit ut bättre och tagit det andra, men Jansson kan inte lastas för målen. Det var några inläggslägen som inte var klockrena men på det hela en okej insats från vår målvakt.

Allan Olesen spelade högerback från start efter Anton Tinnerholms problem med ögat och gjorde många saker bra. Det blev mycket spel på vår högerkanten och Allan fick dålig hjälp. Dansken löser de flesta situationerna genom att placera sig bra, men den begränsade kvickheten räcker inte till ibland och vid andra målet var Allan snett ute.

Efter ett par starka matcher föll Daniel Hallingström tillbaka i passivitet och får ta på sig det första baklängesmålet och fick inte riktig ordning på styrkorna i andra halvlek.

Alberis da Silva stod emot bäst i backlinjen och var den som gick in i kampen och vann en hel del nickdueller, men som hos alla andra gick nickarna ofta till fel adress. Brassen spelar verkligen med hjärta som andra borde anamma. Alberis hade problem med båda fötterna och tvingades ta tre sprutor men spelade ändå hela matchen. Stort!

Jesper Arvidsson föll tillbaka rejält i andra halvlek och det var först de tio sista minuterna som han vaknade till ordentligt. Som många gånger i tidigare matcher vågar Jeppe först när det ser hopplöst ut. Denna gång räckte det till en poäng när Jeppe vann boll genom sitt höga utgångsläge.

Petrit Zhubi kom inte alls till sin rätta i detta derby. De bollarna som han skulle ha på djupet kom inte och när Petrit löper in centralt måste han jobba tillbaka till sin defensiva position när vi blir av med bollen men det gjorde han inte den här gången. Zhubi gick också in i närkamperna alldeles för svagt, men det var han som sagt inte ensam om.

Bruno Marinho gjorde en riktigt bra match mot Kalmar och var också vår bäste man i första halvlek, då han hade mycket boll och fördelade på ett bra sätt, men i andra halvlek blev brassen för ensam att försöka sätta press.

Amir Suljic har gjort det bra hemma på konstgräset när vi varit bollförande men när det har gått tyngre har Amir haft det betydligt svårare. Det gäller att ta kampen på allvar i ett derby och inte chansa med duttar och klackar.

Vi blev väldigt ihåliga i mitten i andra halvlek och man saknade då verkligen en spelare som kunde kötta på i duellerna. Tobias Nilsson borde varit tänkt för denna position men istället fick han hoppa in på högermittfältet mot snabbe Christopher Telo, vilket inte var speciellt lyckat.

Tom Pettersson och Christoffer Karlsson kunde också ha varit alternativ att sätta in, men Stoffa fanns inte ens på bänken och lagledningen trodde nog att Tom skulle komma in i stället för Alberis da Silva.

Kristian Bergström gjorde en okej första halvlek och spelade snyggt fram till första målet. I andra akten tvingades Pligg jobba mycket i defensiven och lyckades precis som alla andra mindre bra med passningsspelet. Men Kristian var också en av de spelare som drev på slutforceringen.

Viktror Prodell höll sig åter fint framme och stötte in 1–0-målet och fick nästan assist till kvitteringen. Första halvlek var okej från Proddan men i andra kunde han jobbat mer för att göra sig spelbar. Sju allsvenska mål på elva matcher är ett fantastiskt facit. Prodell har redan gjort fler mål än han gjort någon säsong tidigare i ÅFF och lika många som vår bäste målskytt, Paulus Roiha, gjorde 2010.

Magnus Eriksson har också gjort en bra säsong så här lång och har mycket välförtjänt belönats med en plats i U21-landslaget. Äntligen får en ÅFF-are chansen i landslaget igen, det har vi väntat länge på och det är riktigt kul. I matchen mot Norrköping hade dock Mange svårt att komma loss men gjorde det riktigt bra fram till 1–0-målet. Precis som Proddan kunde Magnus Eriksson jobbat mer för att göra sig spelbar i den andra halvleken.

Oscar Möller kom först in på högermitten och markerade tidigt med en löpning där Jesper Floren tvingades dra ner västervikarn och fick därmed en varning. Möller sattes upp på topp när Tobias Nilsson byttes in och störtade fram i situationen innan kvitteringsmålet.

Mattias Mete har fått knappt med speltid i Allsvenskan, detta var bara det fjärde inhoppet, men han valde verkligen rätt tillfälle för att göra sitt första allsvenska mål. Det var en fin prestation av Mattias att behålla kylan trots att han inte lyckades få bollen mot mål i det första läget. Målet ger förstås Mete enorm energi till honom att visa vad han går för i höst och bäddar för en ännu större konkurrenssituation på forwardssidan.

13 forwardsmål på 12 matcher är ett strålande facit så här långt och 22 gjorda mål på 12 matcher totalt (näst flest) hade man inte trott på innan säsongen. En sjätteplats är också riktigt bra, vi kan tappa en placering om Göteborg vinner ikväll med tre mål men även om så blir fallet är förstås vårsäsongen godkänd.

Det känns fantastiskt skönt att gå till Allsvensk paus med en positiv känsla i form av Mattias Metes sena kvitteringsmål vilket innebär att vi tagit åtta poäng på de fyra senaste matcherna. Visserligen har vi ett EM-slutspel att se fram emot. Detta slutspel är nog viktigare för mig än för många andra fotbollsälskare men landslaget når ändå bara upp till en promille av ÅFF och även för oss supportrar behövs en vila från nerviga matcher…

Förhoppningsvis gör vilan våra spelare också gott så att vi kan hålla så många lag bakom oss som möjligt under hösten. Ett stort arbete krävs fortfarande för att vi ska få en lyckad säsong men om alla bara tar jobbet på största allvar ska det här kunna bli riktigt bra även efter 30 omgångar!

Jag återkommer med en summering av vårsäsongen så småningom.

Matchfakta
IFK Norrköping – Åtvidabergs FF 2–2 (1–1)
1–0 (12) Viktor Prodell (Kristian bergström)
1–1 (26) Astrit Aidarevic
2–1 (80) Christoffer Nyman
2–2 (88) Mattias Mete
Varning ÅFF: Daniel Hallingström (2:a), 
Domare: Stefan Johannesson, Stockholm.
Publik: 15 715

Övrig statistik
Avslut totalt 14 – 9
Avslut på mål 2 – 5
Avslut i målställningen 1 – 0
Hörnor 5 – 3
Frisparkar 8 – 15
Bollinnehav 55 – 45
Offside 2 – 3
Varningar 1 – 1

Laget
Gustav Jansson –
Allan Olesen, Daniel Hallingström, Alberis da Silva, Jesper Arvidsson –
Petrit Zhubi (ut 60), Amir Suljic (ut 84), Bruno Marinho, Kristian Bergström –
Magnus Eriksson (ut 78), Viktor Prodell

Inbytta ersättare: Oscar Möller (in 60 HM, F 78), Tobias Nilsson (in 78 HM), Mattias Mete (in 84 F).

Ej inbytta ersättare: Thomas Thudin, Anton Tinnerholm, Tom Pettersson, Alain Junior Ollé Ollé.

2 kommentarer:

  1. Håller nog inte riktigt med om att Hallingström blev bortgjord vid 1-1 målet. Var det inte snarare så att han halkade och det är ju sånt som kan hända. Däreomot är Tobias Nilssons passiva agerande vid 2-1 målet är så långt ifrån godkänt det går att komma!!
    Men oj vilken skön poäng det till slut blev!!

    SvaraRadera
  2. Danne låg inte i rygg innan Astrit vände om och kom därför för sent in i situationen och halkade. Men visst det är sånt som händer.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.