Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

måndag 4 juni 2012

Vårkrönika – En bra vårsäsong bäddar för hösten

Del II – Vändningen och målen
Efter fem raka förluster kunde vi inte leva på succéstarten längre. Nu var det dags att börja plocka poäng igen så att vi kunde jobba med viss ro inför hösten.

Omg: 9 Djurgårdens IF – ÅFF 1–1
Borta mot Djurgården kändes det tvunget med poäng och man fick ta om inte underhållningsvärdet på planen var det bästa. Den första halvleken bjöd inte heller på något skönspel med få målchanser från båda lagen. I den andra halvleken tog hemmalaget över allt mer av spelet, men det kändes ändå som vi hade ganska bra kontroll på läget, men i den 79:e minuten var det färdigt. Efter en utspark låste Djurgården fast bollen på vår planhalva. Jesper Arvidsson hade skadekänningar och kunde inte sätta press på inläggaren Philip Hellquist, som fick tid att måtta inlägget från höger och åter var det Daniel Hallingström som inte kunde hålla emot när Ricardo Santos störtade fram och skarvnickade in bollen vid den bortre stolpen. Utan vördnad för sin gamla klubb firade sedan Ricardo som galen med hemmapubliken, men det var ju i varje fall bra att han ursäktade sig efteråt.

Världen rasade fullständigt samman. Inte nu igen. Vi kunde bara inte förlora igen! Förhoppningen ökade i slutet av matchen då vi fick lite tryck. Vi höll i bollen långt in på Djurgårdens planhalva. Tobias Nilsson snappade upp bollen och spelade till Jesper Arvidsson som passade fram till Oscar Möller, som vid straffområdesgränsen lyfte upp markpassningen, vände om och nickade in bollen i straffområdet. Petrit Zhubi vände om direkt och klippte in 1–1 i det bortre hörnet. Makalöst skönt! Men med malmömatchen i färskt minne var inget klart. Slutminuterna var jobbiga men DIF var aldrig riktigt nära och det var en oerhörd lättnad när slutsignalen gick.

Poängen kändes väldigt viktig, inte bara för tabellens räkning utan kanske ännu mer för att bryta trenden och att även trepoängarna skulle kunna trilla in igen. Vi behöll också tiondeplatsen och poängavståndet nedåt i tabellen.

Omg: 10 ÅFF – Syrianska FC 1–0
Med återvunnet självförtroende efter poängen på Stadion kändes det som vi var mogna uppgiften att besegra Syrianska. Det syntes också direkt från avspark att de våra tog tag i matchen och på ett annats sätt än i de senaste matcherna, vågade spela ut. Vi skapade flera fina chanser för att ta en tidig ledning i matchen, men i och med att utdelningen uteblev kom gästerna in i matchen. Vi kom dock tillbaka starkt i slutet av halvleken. I den 45:e minuten var Viktor Prodell påpasslig och utnyttjade slarv från bortalaget. Viktor drev framåt något till vänster och spelade en perfekt boll i sidled framför mål där Magnus Eriksson sprintat med bra och Mange prickade in 1–0 till vänster om målvakten.

Sharbel Touma kom sedan i fokus, med varning i den 61:a minuten, lurigt skott som Gustav Jansson räddade minuten efter och efter att han vräkt omkull Anton Tinnerholm fick Touma lämna planen i den 67:e minuten.

Trots en man mer på banan blev det ingen lugn avslutning. De våra blev för försiktiga och vi var riktigt illa ute i den 92:a minuten. Dinko Felic nickade då i stolpen och Gustav Jansson gjorde en bra räddning på Haris Skenderovic returskott.

Efter sex raka matcher utan seger tog vi till slut en mycket viktig trepoängare. Vi klättrade upp ett hack till nionde plats i tabellen och utökade avståndet till kvalplats till fem poäng och till direktnedflyttning till sex poäng.

Omg: 11 ÅFF – Kalmar FF 3–0
Förhoppningarna var stora att segern mot Syrianska skulle få de våra att våga spela ut ännu mer mot Kalmar och till en början såg det bra ut, men sedan tog sig Kalmar alldeles för enkelt igenom vårt mittfält och skapade flera feta möjligheter för att ta ledningen. Gustav i målet gjorde dock flera fina ingripanden och flera avslut gick utanför.

De våra började beta sig in sig i matchen igen genom bättre passningsspel och djupledsspelet kom också igång fint. I den 33:e minuten gav det också utdelning. Daniel Hallingström lyfte kort undan en boll i vårt straffområde. Viktor Prodell tog emot och spelade tillbaka till Amir Suljic som spelade fram till Magnus Eriksson. Mange slog en fin öppnande passning till Kristian Bergström som spelade fram till Viktor Prodell som också löpt sig fri. Prodell gjorde inget misstag utan satte säkert 1–0. Det var underbart att få ledningen när vi var så illa ute!

Målet gav råg i ryggen och våra attacker blev allt farligare. Petrit Zhubi bröt sig in i straffområdet och blev fälld. Bollen gick vidare till Anton Tinnerholm som också vräktes över ända och då kunde inte domaren Martin Hansson göra annat än att peka på straffpunkten. Etrit Berisha gick åt fel håll och Magnus Eriksson satte den efterföljande straffen säkert till vänster. 2–0 var en fantastiskt utdelning i det läget.

I den andra halvleken tog vi sedan över matchbilden helt och skapade direkt heta chanser för att öka på ledningen och det dröjde inte heller länge innan 3–0 föll, efter ett riktigt propagandaanfall på vänsterkanten. Jesper Arvidsson slog en fin genomskärare till Magnus Eriksson, som skarvade direkt till Kristian Bergström, som också på ett tillslag satte fram bollen till en framstörtande Bruno Marinho. Brassen lättade bollen förbi sin motståndare och lyfte sedan över målvakten så Petrit Zhubi bara hade att peta in bollen i öppet mål.

De våra spelade sedan riktigt bra fotboll och till skillnad från avslutningen mot Syrianska så visade de nu att spelet från Superettan även fungerade i Allsvenskan med fint possessionspel. Spelvändningarna satt fint och långa stunder såg det ut som om vi var en man mer på banan. Mot slutet av matchen blev också målchanserna allt giftigare och det var väldigt nära ytterligare mål. Bland annat gjorde Etrit Berisha en kanonräddning när Magnus Eriksson avslutade från nära håll på Kristian Bergströms kalasinspel. Daniel Hallingström nickade också en hörna klockrent i ribban.

Efter den andra raka segern klättrade vi upp till sjätte plats, utökade avståndet till kvalplatsen (7 poäng) och nedflyttningsplats (8 poäng).

Omg: 12 IFK Norrköping – ÅFF 2–2
Vi hade ett kanonläge att äntligen besegra Norrköping, då IFK hade åkt på storförluster mot Häcken (0–6) och AIK (2–5) i de senaste matcherna, samtidigt som vi hade hittat formen igen.

Vi fick också en drömstart med ledningsmål i den 12:e minuten. Ett snyggt sådant också. Alberis da Silva slog en frispark från egen planhalva som Petrit Zhubi nickade vidare till Magnus Eriksson, som jobbade med sig bollen och frispelade Kristian Bergström till vänster. Pligg spelade in framför mål där Viktor Prodell var först och stötte in 1–0.

Vi såg ut att ha bra kontroll på händelserna även om det inte direkt slog några gnistor om spelet. Men redan i den 26:e minuten kvitterade hemmalaget. Mathias Florén slog en djup boll från vänsterkanten. Astrit Aidarevic var felvänd i förstaläget men Daniel Hallingström låg för långt ifrån och falkenbergskillen kunde enkelt vända om och Danne kom för sent in i situationen för att reparera sitt misstag. Astrit vände därmed bort Daniel och satte 1–1 invid den bortre stolpen.

I den andra halvleken spelade vi sedan den sämsta fotbollen för året under en lång period och vi fick tacka IFKs oförmåga att göra mål för att vi fortfarande var med i matchen. Men återigen drabbades vi av ett mardrömbyte från motståndarsidan.

Allan Olesen låg för långt ifrån Christopher Telo, kom fel in i situationen och norrköpingsspelaren kunde enkelt ta emot långbollen och gå förbi. Nyss inbytte Tobias Nilsson hängde inte heller med när Telo vek in längs kortlinjen. Daniel Hallingström kom till undsättning för sent och Bruno Marinho sprang sig inte på rätt sida om nyss inbytte Christoffer Nyman. Telo spelade snett bakåt till Nyman som klippte in bollen via den främre stolpen.

Det var inte på något sätt ologiskt att målet kom men det gjorde inte smärtan mindre. Vi har dock kommit tillbaka förut och de våra började samla krafter för att gå för en kvittering och vi fick ett visst tryck.

Oscar Möller fick en bra boll av Kristian Bergström i vänsterinnerposition men vinkeln blev snäv och skottet gick till inkast. Vi återerövrade dock bollen efter inkastet genom Jesper Arvidsson som slog bollen på djupet till vänster. Viktor Prodell skarvade vidare och ur snäv vinkel försökte nyss inbytte Mattias Mete klacka bollen i mål men fastnade på målvakten David Nilsson. Mete kunde ändå från kortlinjen skruva in 2–2 framför 2 000 vilt jublande ÅFF:are

Underbart! Det var en fantastisk känsla att få jubla igen på samma sätt som 2009 när Viktor Prodell kvitterade till 2–2 på stopptid framför oss på Parken. Det känns också fantastiskt bra att vi kan komma igen hur illa det än ser ut. Vi har gjort sena mål tre bortamatcher i rad. I Malmö räckte det tillslut inte till poäng men mot Djurgården och Norrköping räckte det.

Vi behöll sjätteplatsen och avståndet på åtta poäng till direktnedflyttning däremot minskade avståndet till kvalplats till sex poäng.

Efter succéstarten med tre raka segrar föll vi alltså fem matcher i rad därefter. Men de fyra senaste matcherna är vi obesegrade, vilket innebär 8 poäng på 12 dagar. Det var en styrka att pricka in formen i den viktiga täta perioden. Oerhört skönt också med de nio poängen i bagaget när det gick tungt. Därmed infann sig aldrig paniken.

Målen
Nu tittar vi närmare på hur målen har fallit. Den goda målproduktionen från fjolåret har fortsatt och vi har gjort 22 mål vilket är tre färre än i fjol efter tolv matcher i Superettan. Samtidigt har vi släppt in 19 mål vilket är fem fler än i fjol efter tolv matcher och ett mer efter de tolv första omgångarna i Allsvenskan 2010.

Gjorda mål
Målen har delats in efter fasta situationer och spelmål.

Fasta situationer
Endast ett mål har gjorts efter hörna: Viktor Prodell (Örebro b, 3-1), efter att vi hållit kvar bollen efter hörnan och Bruno Marinho serverat från höger.

Hela sex mål har fallit efter frispark: Jesper Arvidsson (Örebro b, 4-2), Daniel Hallingström (GAIS h, 1-0), Jesper Arvidsson (GAIS h, 2-1), Alberis da Silva (Gefle h, 4-1), Jesper Arvidsson (Göteborg b, 1-2) och Viktor Prodell (Norrköping b, 1-0).

Kristian Bergström slog den första frisparken som Jesper Arvidsson klippte in efter målvaktsretur. Tobias Nilsson skickade in frisparkarna som Daniel Hallingström och Alberis da Silva nickade in. Jesper Arvidsson prickade in frisparkarna mot GAIS och Göteborg direkt. Alberis da Silva slog frisparken som Petrit Zhubi, Magnus Eriksson och Kristian Bergström förde vidare till målskytten Viktor Prodell i Norrköping.

En frispark har slagits från höger, två från vänster och tre från central position.

Ett mål har prickats in på straffspark: Magnus Eriksson (Kalmar h, 2-0) efter att Anton Tinnerholm blivit fälld. Det är den enda straffsparken som vi blivit tilldelad.

Ett mål har fallit efter inkast: Viktor Prodell (Gefle h, 1-0) efter att Allan Olesen fått tillbaka sitt eget inkast på högersidan av Tobias Nilsson och lyft in bollen framför målet.

9 av de 22 målen har tillkommit efter fasta situationer (41 %), vilket är en klar ökning från 28 % under fjolåret, men i Allsvenskan 2010 noterades vi för hela 50 % av målen från fasta situationer.

Gjorda spelmål
Vi har gjort 13 spelmål.

6 mål har tillkommit efter snabba omställningar från längre ned i banan:
Magnus Eriksson (Gefle h, 6-1), Viktor Prodell (Helsingborg h, 1-1), Oscar Möller (Malmö b, 1-1), Magnus Eriksson (Syrianska h, 1-0), Viktor Prodell (Kalmar h, 1-0) och Petrit Zhubi (Kalmar h, 3-0).

Alla dessa sex mål var vackert utförda, speciellt målen mot Helsingborg och Kalmar (3-0) uppkom efter mycket fint klappklappspel på vänsterkanten. Ytterligare två mål uppstod från vänster medan två kom från central position.

4 mål skedde efter bollbryt högt upp i banan:
Viktor Prodell (Örebro b, 1-0), Magnus Eriksson (Gefle h, 2-0), Kristian Bergström (Gefle h, 5-1) och Mattias Mete (Norrköping b, 2-2).

Viktor Prodell vann bollen de tre första gångerna medan Jesper Arvidsson plockade till sig bollen och bäddade för kvitteringen på Nya Parken. Tre gånger har bollen vunnits ur central position och en gång till höger.

3 av spelmålen gjordes efter mer etablerat spel:
Amir Suljic (Örebro b, 2-0), Viktor Prodell (Gefle h, 3-0), Petrit Zhubi (Djurgården b, 1-1).

Två av målen har utvecklats starkast från höger och ett från central position.

Det är intressant att se att omställningsmålen ofta har uppkommit från vänsterkanten men de etablerade målen i oftare utsträckning från högerkanten. Många lag har försökt stänga av vår framgångsrika vänsterkant och när vi tappat tempo i passningsspelet och inte löpt ut bakom pressen har vi inte heller levererat, men när vi hållit farten uppe och kommit förbi, ja då har det blivit riktigt bra flera gånger.

Totalt sett har spelmålen uppkommit från; höger: 3, centralt 6, vänster 4. Fördelningen av fler mål från centralt håll är en ökning både från Allsvenskan 2010 och från Superettan 2011.

I Allsvenskan 2010 gjorde vi inte ett enda returmål. På den punkten blev det bättre förra året med sex returmål och i år har vi gjort två returmål, båda mot Örebro. Amir Suljic efter Kristian Bergströms ribbskott och Jesper Arvidsson efter målvaktens misslyckade utboxning. Sedan dess har vi alltså inte utnyttjat någon retur. Det gäller att gå på en tänkbar retur innan skottet kommer. Vi måste vara före i tanken annars är det för sent när målvakten väl tappar bollen. Varje match tappar motståndarmålvakten någon boll och då gäller det att vara där.

Noterbart i övrigt är att bara ett längre skott har resulterat, men som det small när Magnus Eriksson dundrade in 2–0 hemma mot Gefle via både ribban och stolpen. Vi gläds också åt Jesper Arvidssons två mål direkt på frispark mot GAIS och Göteborg. Det har vi inte varit bortskämda med på senare år.

15

Trots att vi bara har spelat 12 matcher under 2012, så har vi gjort nästan lika många spelmål som vi gjorde i Allsvenskan 2010. Glädjande är det också att se att vi gjort många mål efter högt bollbryt. Den höga pressen har alltså givit utdelning ett antal gånger även i Allsvenskan. Omställningsspelet måste vi också vara nöjda med medan vi efterlyser fler mål efter etablerat spel.

Insläppta mål
Vi har släppt in 19 mål så här långt. Bara Örebro (22) och Norrköping (26) har släppt in fler. Jag har Målen har delats in efter fasta situationer respektive spelmål.

Ett mål har vi släppt in efter hörna: Göteborg b, 0-2. Hörnan slogs från vänster och efter vändning av spelet kunde IFK spela in bollen från höger.

Vi har inte släppt in något mål efter frispark eller straffspark. Motståndarna har inte tilldömts någon straff mot oss.

Ett mål har släppts in efter inkast: GAIS h, 1-1. Efter inkast från höger vek Jakob Olsson in i banan och skruvade in bollen i bortre.

2 av de 19 målen har alltså släppts in efter fasta situationer, vilket är en anmärkningsvärt låg siffra.

Vi leder alltså de fasta situationerna med 9-2, enligt följande fördelning.