Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

söndag 10 juni 2012

Vårkrönika – En bra vårsäsong bäddar för hösten


Del V – Motståndarna
Inför det stundande EM-slutspelet i Ukraina och Polen återfinns tre allsvenska spelare i den svenska truppen: målvakten Pär Hansson (Helsingborg), mittfältaren Anders Svensson (Elfsborg) och anfallaren Tobias Hysén (Göteborg).

1. IF Elfsborg 30 poäng, målskillnad: 22–7 +15
Elfsborg har de senaste åren alltid nämnts som en av guldfavoriterna men efter triumfen 2006 har de inte nått hela vägen igen. Efter åtta år med framgångsrike tränaren Magnus Haglund byttes han ut mot välmeriterade Jörgen Lennartsson. Smålänningen har utvecklat en stark defensiv organisation hos boråslaget. Elfsborg som ibland har överdrivit sitt kortpassningsspel har därmed blivit lite rakare och effektivare. Tio vinster (samtliga på konstgräs) är ett makalöst facit så här långt. De enda poängförlusterna är på naturgräs i Helsingborg och Malmö. Stefan Ishizaki har oväntat nog klivit fram som den störste målskytten med mål från alla möjliga håll. sex fullträffar har noterats och i Örebro satte 30-åringen bollen från egen planhalva. Det vill mycket till för att stoppa knallarna från guldet denna gång, men vi kan förhoppningsvis sätta en käpp i hjulet den 30 juni.

2. Malmö FF 22 20–16 +4
Malmö fick en liten baksmälla efter guldåret 2010 och var aldrig nära guldet under fjolåret. Inte heller i år har MFF nått upp till samma kvalitet som för två år sedan men har stundtals spelat bländande som i derbyt mot Helsingborg (3–0). Säsongen har varit lite för upp och ned för att de himmelsblå skulle ha rejält häng på Elfsborg. Hela 0–5 borta mot Häcken var det riktiga bottennappet, men MFF har blivit stabilare efter hand med sex raka matcher utan förlust. Tre av dem har dock slutat med kryss. Malmö bör vara kvar i toppen för att stanna och förhoppningsvis får vi se en högkvalitativ match mot dem på Kopparvallen den 17 september med revansch som följd efter den försmädliga förlusten på Swedbank Stadion.

3. AIK 21 15–9 +6
Solnalaget överträffade sig självt både 2009 (guld) och 2011 (tvåa). Efter att AIK skulle klara sig helt utan Mohamed och Tetteh Bangura, som gjorde hälften av lagets mål i fjol, trodde jag att de skulle få betydligt svårare i år. Några stora målskyttar har inte heller klivit fram. Viktor Lundberg och Celso Borges är främst med tre fullträffar, med an Pontus Engblom som gjorde 13 mål för Sundsvall i fjol fått knappt med speltid och bara gjort ett mål. Toppkänningen har AIK istället fått genom ett starkt försvarsspel och bara nio insläppta mål. Uddamålssegrar (undantaget 5 – 2 mot Norrköping) och kryss har så här långt räckt till en fin tredjeplats, men jag tror inte att de svartvita når en så framskjuten placering efter 30 omgångar. I omgång 15 och 16 spelar vi dubbelmöten mot AIK med början på Kopparvallen den 14 juli.

4. BK Häcken 20 28–14 +14
Häcken har trots långt sämre ekonomiska förutsättningar än de största klubbarna etablerat sig på den övre halvan av Allsvenskan. Visserligen omsätter göteborgslaget lika mycket som storklubbarna men den större delen omsätts i Gothia Cup. Ett gott rekryterings- och utvecklingsarbete har gjort Häcken slagkraftigt. Den senaste spelaren som fått sitt stora genombrott är flyfotade Waris Majeed. 20-åringen från Ghana har gjort makalösa 12 mål (varav fem mot Norrköping) och toppar Allsvenskans skytteliga överlägset. René Makondele ligger tvåa med 12 fullträffar. Spelarna i BKH har blivit mer taktiskt slipade vilket vi fick erfara på Kopparvallen, men har inte riktigt räckt till mot flera av storlagen. Två riktiga storsegrar har tagits mot Norrköping (6–0) och Malmö (5–0). BKH har gjort klart flest mål av samtliga lag, 28 stycken.  31 augusti spelar vi retur på Rambergsvallen.

5. Helsingborgs IF 18 12–12 0
Den särklassiga mästaren från fjolåret har, som väntat, inte haft samma framgång i år. HIF hade en stor omsättning på spelare redan under fjolårssäsongen men kunde ändå bärga guldet, vilket var riktigt starkt gjort. Men sanningen har funnit ifatt i år. Framförallt är det målskyttet som klickat. Ett mål per match anstår inte ett lag som jobbar för att försvara sitt guld. Det kändes också som vi hade en riktigt bra chans mot Helsingborg på Kopparvallen men vi kom inte upp i den nivån som krävdes. HIF har bara förlorat två matcher men sex kryss ger inget lyft i tabellen. Skåningarna kan nog glömma att försvara guldet men ska kunna vara med och slåss om en europaplats. I slutet på september ska vi ta oss an HIF på Olympia.

6. Åtvidabergs FF 17 22–19 +3


7. IFK Norrköping 17 18–26 -8
Norrköping som var nykomling i fjol har överraskat så här långt och tagit tre riktiga skalper via segrar mot Helsingborg, Göteborg och Malmö, men har samtidigt fallit igenom helt via 0–6 och 2–5 mot Häcken respektive AIK. IFK har bromsat en stor spelaromsättning och har spelat med i stort sett samma lag under säsongen vilket givit resultat. Centrallinjespelarna Morten Skjönsberg och Andreas Johansson har givit en större stadga i laget och Astrit Ajdarevic har stundtals glänst. Längst fram har Gunnar Heidar Thorvaldsson gjort fem mål, men en plats på övre halvan i sluttabellen tror jag inte Norrköping når. 27 augusti är det åter derbydags men nu i vår hemmaborg.

8. Mjällby AIF 16 1716 +1
Mjällby har också överraskande tagit plats på den övre halvan. Listerlänningarna tappade många spelare efter fjolårssäsongen men ersättarna har fyllt tomrummet på ett bra sätt. Dominique Kivuvu har liksom vår förre Haris Radetinac startat samtliga matcher på mittfältet. Haris har föga oväntat tilldelats näst flest frisparkar efter Magnus Eriksson. Fjolårslånet Pär Ericsson från IFK Göteborg stannade kvar och har gjort flest mål tillsammans med Erton Fejzullahu, som åter fått fart på målskyttet. De båda har gjort fem mål vardera. Vår forne tränare Peter Swärds mannar har spelat jämnt med samtliga lag och noterats för hela sju kryssmatcher. 28 oktober hoppas vi ta revansch för förlusten på Strandvallen.

9. Syrianska FC 16 1418 -4
På förhand dödsdömda Syrianska är den största överraskningen i årets Allsvenskan. Många spelare lämnade södertäljelaget efter fjolåret. Det lag som tvingades kvala i en svag bottenstrid såg alltså ut att bli ännu sämre och därtill har klubben det ansträngt ekonomiskt. Men det finns en stark kraft i Syrianska. Efter en sensationell premiärseger mot Göteborg, hamnade de gulrödrandiga i en tung svacka men avslutade våren med fyra segrar på fem matcher. Det var också viktiga segrar mot förväntade bottenlag. Förlusten skedde på Kopparvallen och den 11 augusti hoppas vi göra om bedriften på det nylagda konstgräset på Södertälje Fotbollsarena. Jag är tveksam om Syrianska räcker till i det långa loppet, därtill är truppen för tunn.

10. IFK Göteborg 15 16–15 +1
IFK Göteborg är årets mest negativa överraskning. Tänk vilken förmåga media har att blåsa upp ett lag till absurdum. Visst gjorde IFK några mycket intressanta och dyra förvärv i mittfältarna Pontus Farnerud och Nordin Gerzic. Målvakten John Alvbåge och mittbacken Kjetil Waehler hade gott om rutin men utvecklingskurvan går knappast framåt längre. Det är bara att konstatera att nyförvärven inte har lyft Göteborg än så länge och det bevisar att pengar inte är allt. IFK fick en usel start med två raka förluster och första segern kom i femte omgången. Tyvärr mötte vi IFK i deras korta formtopp, då de vann tre matcher i rad, men på de fem senaste matcherna är blåvitt utan seger. Säkert kommer Göteborg klättra i tabellen i höst men eftersom det är hela 15 poäng upp till Elfsborg kan de glömma guldet för den här säsongen. Den 6 oktober suktar vi efter revansch på Kopparvallen.

11. Djurgårdens IF 13 15–16 -1
Många menade att Djurgården skulle få ett lyft efter de senaste årens bottenkänning med sina nyförvärv. Jag var dock tveksam till detta då de nya spelarna inte var skrämmande starka och DIF hade ju förlorat några starka kort också. Båda de nya anfallarna James Keene och Ricardo Santos finns visserligen i topp i den interna skytteligan, men de har bara gjort tre mål vardera, vilket är lika många som vår vänsterback Jesper Arvidsson har gjort. Målvakterna Tommi Vaiho och Kasper Jensen har tillsammans sämst räddningsprocent av alla lagen i Allsvenskan (65 %). Djurgården har bara vunnit två matcher och har spelat kryss hela sju gånger. DIF avslutade våren med en närmast osannolik svit på fem 1–1-matcher i rad, bland annat mot oss på Stadion. Djurgården kommer säkert fortsätta att tampas för att undvika de tre nedersta platserna. 26 september möts vi på Kopparvallen.

12. GIF Sundsvall 13 13–14 -1
Av någon märklig anledning var det många som trodde att Sundsvall skulle vara en starkare nykomling än oss. Visserligen förstärkte Giffarna med målvakten Oscar Berglund (Assyriska), mittbacken Marcus Danielsson (Västerås), vänstermittfältaren Simon Helg (Hammarby) och anfallaren Johan Eklund (Brage). Våra förvärv innan säsongen måste dock anses som minst lika bra, dessutom tappade Sundsvall Pontus Engblom som gjorde 13 mål i fjol till AIK. Att Allsvenskan har fått två goda nykomlingar råder det ändå ingen tvekan om.  Norrlandslaget har tagit tre viktiga segrar mot Syrianska, Örebro och GAIS, samt tagit värdefulla kryss i Norrköping, på Råsunda, i Gefle och hemma mot Malmö. Giffarna bör ha en god chans att klara kontraktet, men den 7 juli hoppas vi få återuppleva ny glädje på Norrporten Arena.

13. Kalmar FF 13 12–16 -4
Kalmar hade förstås räknat med en bättre vårsäsong, men spelaromsättningen har ökat de senaste åren. Stommen i laget har försvunnit samtidigt som de nya spelarna inte har levererat på samma sätt som man hoppats, och stora resurser har lagts på nya arenan. Costaricanen Jonathan McDonald har till exempel blandat och gett under säsongen. Superlöftet Sebastian Andersson har ännu inte startat någon match och är poänglös. KFF har hittills bara tagit tre segrar (Sundsvall, Häcken och Örebro). Hemmaförlusterna mot Gefle och Mjällby sved, vilket säkert 0–3 mot oss på Kopparvallen säkert också gjorde. Kalmar har dock både kapacitet och ekonomiska muskler för att lyfta sig från bottenstriden i höst. Den 23:e september får vi anledning att besöka nya Guldfågeln Arena.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

14. Gefle IF 11 7–17 -10  
Gefle har lyckats hanka sig kvar i Allsvenskan sedan 2005 men inför säsongen befarade jag att laget skulle få kliva av. Daniel Theorin och Yussif Chibsah var två viktiga kort som lämnade och de har inte ersatts med tillräckligt kvalitativa spelare. Men att man aldrig får räkna ut Gefle vet vi av smärtsam erfarenhet från 2010 då de uträknade gästrikarna mirakulöst nog klev om oss. Kalmar bortabesegrades i den femte omgången och i den sista innan uppehållet slogs Örebro tillbaka efter ett sent segermål, vilket förstås var en ohyggligt viktig triumf. Det lär bli en kämpig höst för Gefle, men det är en situation som laget är vant vid. Förhoppningsvis tar vi kampen rejält på Strömvallen den 20 oktober, för lita på att GIF är rejält revanschsuget efter försmädliga 1–6 på Kopparvallen.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

15. GAIS 9 11–15 -4
GAIS hade i fjol förmånen att få spela med i stort sett samma lag under hela säsongen. Livet lekte för luttrade gaisare när Mervan Celik och Wandersson svarade för 37 poäng tillsammans och atleterna landade på en fin femteplats. Efter att ett lag överpresterat som göteborgslaget gjorde i fjol är det lätt att falla i fällan, att spelarna tror att de är bättre än de är och att allt bara kommer att flyta på lika bra som förgående år. Just detta har inträffat med GAIS och fjolårets succéduo har inte levererat. Celik och Wandersson har bara svarat för fem poäng och när de inte levererar gör inte heller GAIS det. En enda seger har de grönsvartrandiga tagit (Norrköping). Sex kryss i övrigt har inte givit något lyft i tabellen. Ekonomiskt ansträngd är också föreningen även om en nödåtgärd har gjorts genom att sälja Gaisgården. Visst finns möjligheten att kliva upp från bottenträsket men det kommer inte att gå lätt. 2–1-segern mot GAIS satt fint och den 4 augusti gäller det nya viktiga poäng på Gamla Ullevi.

16. Örebro SK 4 10–22 -12
Örebro var mycket starkt 2010 men har sedan tappat kraft i spelartruppen. Fredrik Nordback och Magnus Kihlberg har väl inte varit de mest graciösa spelarna i ÖSK men nu inser säkert många hur viktigt det är med en ryggrad. Denna har närkingarna tappat. Nya målvakterna Jonas Sandqvist och Tomer Chencinski har haft stora problem bakom ett bräckligt försvar. Även om Nordin Gerzic inte var lika vass i fjol som för två år sedan, så saknas kreatören på mitten. Nye Tobias Grahn har inte lyckats ersätta och Daniel Bamberg har mest varit skadad. Enda glädjeämnet är William Atashkadeh som svarat för fem fullträffar. Hela 24 spelare har redan använts vilket tyder på att Sixten Boström inte hittat rätt och han byts nu ut mot Per-Ola Ljung från Helsingborg. Inte en enda trepoängare har Örebro mäktat med hittills. Efter vår premiärseger på Behrn Arena blev det tre kryss, men sedan dess har det bara blivit ytterligare en poäng. De avslutande förlusterna mot Syrianska och Gefle, efter sena mål av motståndarna i båda matcherna svider förstås extra. Uppförsbacken är stor och jag tror inte Örebro klarar detta. Halmstad fick en dålig start i fjol men hade ändå 7 poäng efter 12 matcher. Den 27 juli möter vi Örebro på Kopparvallen och då gäller det att inte lämna något åt slumpen.


Ett EM-slutspel hägrar nu, men den 30 juni börjar Allsvenskan igen. 18 omgångar återstår och mycket kommer att hända innan serien summeras den 4 november.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.