Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

söndag 8 juli 2012

Moralen räddade poängen

Vi har sett det förut – att den starka moralen i vår trupp har tagit oss ur svåra situationer. För tredje bortamatchen i följd klarade vi en pinne genom att göra ett sent mål och 3–3 borta mot GIF Sundsvall kändes nästan som en seger.

Jag riktigt kände spänningen i luften inför och på väg upp till Sundsvall. Vi har fått uppleva ett par fantastiska matcher på Norrporten Arena, som 2009 när vi tog ett stort avgörande steg mot Allsvenskan via 2–1-segern i toppmatchen. Och i fjol förstås då vi säkrade avancemanget till Allsvenskan i seriefinalen som vi vann med 1–0.

Minnena är starka från Norrporten Arena, men denna gång såg de ut att bli väldigt bistra. Regnet började vräka ned precis vid matchstart och det kändes som vi spolads ner i avloppsbrunnen. De våra var nämligen inte alls med i matchinledningen och Giffarna stormade fram alldeles för enkelt.

Vi var inte med på innermittfältet och i mittförsvaret i början på matchen och redan i den andra minuten kom Fredrik Holtser in bakom vår backlinje efter att Amir Suljic och Tom Pettersson agerat passivt mot Pa Dibba och Holtser. Från sin position lite till höger kunde Fredrik kruta in 1–0 i det bortre krysset.

Det fortsatte att se passivt och virrigt ut och i den sjunde minuten var det färdigt igen. Amir Suljic satte alldeles för sen och tam press på Roger Risholt och Jesper Arvidsson tappade sin markering på Simon Helg, som fick bollen. Tom Pettersson försökte täcka skott men hann inte och Helg klippte till. Gustav Jansson var på bollen men kunde inte hålla den utanför sin vänstra stolpe.

Det kändes fruktansvärt tungt att skänka bort två mål så lätt och man befarade att hela matchen skulle vara körd. Efter chocken och regnets upphörande kom vi dock in i matchen bättre och kunde hålla i bollen på Sundsvalls planhalva stundtals, men skapade inte de där heta chanserna. Närmast var Daniel Hallingström och Tom Pettersson som oroade efter hörna respektive frispark. Det kändes dock som vi skulle ha chansen trots att spelet inte flöt på och flera spelare underpresterade. Vi har vassa forwards som kan göra det på egen hand och kunde vi bara få in en boll så skulle vi ju vara med i matchen.

Målet kom också i den 37:e minuten efter en riktigt fin prestation från Magnus Eriksson då han från passning av Anton Tinnerholm störtade in från höger, tunnlade Stefan Ålander och sköt in reduceringen via Marcus Danielsson. Målet hade liknelser från det som tog oss upp i Allsvenskan, på samma arena, på samma kant och med Anton som framspelare längs kanten och Magnus som mottagare. Skillnaden var att Mange nu slutförde anfallet själv.

Vi fick lite mer flyt i spelet med längre anfall och efter tryck kunde vi utnyttja ännu ett läge precis innan paus. Tom Pettersson stötte fram bra centralt på en misslyckad hemmarensning och slog en hög bredsidevolley fram till Anton Tinnerholm som kom från höger centralt och spelade fram till Viktor Prodell, som tryckte in den viktiga kvitteringen.

Fantastiskt underbart! Trots den minst sagt usla starten var det utjämnat redan innan paus. Vi gick därmed in i pausen med en betydligt skönare känsla än Sundsvall, som om det velat sig riktigt illa kunde ha gjort fler mål innan vi gjorde våra mål.

Som väntat fick de våra bättre självförtroende i den andra halvleken och vi tog över matchen utan att skapa de där heta lägena. Det kändes som båda lagen inte vågade lika mycket i andra halvlek och bollen behölls inom laget med inte allt för högt tempo. Det vill säga att lagen ville försäkra sig om att inte gå bort sig i onödan efter den omvälvande första halvleken.

Förhoppningarna var ändå rätt goda att vi med tålamod till sist skulle peta in ett ledningsmål, men mot slutet av matchen såg det ut som att vi blev för rädda om den poäng vi hade och de våra backade hem. Sundsvall fick tryck på oss och världen rasade samman i den 85:e minuten då Fredric Jonsson slog ett hårt inlägg från höger som Johan Eklund nickade in 3–2 via den bortre stolpen, efter alldeles för svag bevakning av Allan Olesen. Gustav Jansson kunde också ha gått ut och boxat bort inlägget som gick nära mål.

Var, då allt förgäves trots allt och 60 tunga mil hem?

Nej, för Oscar Möller byttes in direkt och vi fick tryck mot hemmamålet. I den 89:e minuten kastade Jesper Arvidsson ett inkast från vänster. Kristian Bergström tog emot och lyfte in en fin boll till Oscar Möller i straffområdet, som höll emot bra och stötte fram bollen till Viktor Prodell, som tryckte in 3–3. Fullständigt fantastiskt att stå bakom målet och få uppleva denna eufori, som ett uppvaknande från mörkret.

Det var dock otäckt in i det sista då Johan Eklund fick ytterligare en möjlighet men nickade som tur var precis utanför den bortre stolpen.

Det var en oerhört stor lättnad när slutsignalen gick. En poäng på förhand var bra. Med tanke på hur viktigt det är att inte förlora på bortaplan mot de lag som vi definitivt ska kunna ha bakom oss i sluttabellen. Med tanke på hur matchen såg ut och att vi hamnade i underläge så känns poängen ännu mer skön. Det är en enorm styrka att aldrig ge upp utan komma igen och kunna ta poäng utan att spela på topp.

Gustav Jansson fick en olycklig start på matchen. Det första målet var inget att göra något åt men det andra borde han ha kunnat rädda och det såg även lite darrigt ut även i övrigt, men han revanscherade sig snart och ingav ett allt tryggare intryck, förutom vid det tredje målet.

Anton Tinnerholm var en av våra bättre spelare denna dag. Han fick ingen vidare hjälp av Petrit Zhubi i defensiven, men klarade det ändå bra och spelade fram till våra två första mål.

Tom Pettersson fick ingen bra inledning på matchen, men spelade upp sig med ett bra huvudspel och stötte fram mycket bra med sin boll fram till 2–2-målet.

Daniel Hallingström var också lite passiv inledningsvis, men med sin rutin tog han tag i försvarsarbetet som fältherre, lugnade ner spelet och vann luftduellerna.

Jesper Arvidsson hade inte sin bästa dag och vi hade överhuvudtaget problem på vår vänstersida, där Jeppe inte kom fram lika ofta i offensiven.

Kristian Bergström stod inte heller att känna igen. De där extra löpmeterna togs inte och adressen på bollarna gick ofta fel. Passningen fram till Oscar Möller vid 3–3-målet var dock excellent.

Amir Suljic fungerar bra när hela laget spelar bra, men när det går emot så har han svårt att ta fram krafterna. Inledningen av matchen var inte bra, då Amir inte gjorde sig spelbar när vi hade bollen och var alldeles för passiv när vi inte hade bollen. En bättre andra halvlek blev det, men Suljic kan betydligt bättre vilket han måste visa för att ingå i startelvan.

Bruno Marinho föll också tillbaka och var inte lika ettrig på motståndarna som vi är vana att se, men med mer eget spel växte han och låg bakom mycket när vi började få ordning på spelet i andra halvlek.

Petrit Zhubi är likt, Amir Suljic, bra när vi för spelet men när det går emot måste han lära sig att bli mer aktiv genom att möta boll och störa motståndarna. I andra halvlek kom Petrit fram flera gånger på kanten men forwards kom inte rätt på inläggen.

Magnus Eriksson var den ende spelaren som var riktigt aktiv från början och det var verkligen välförtjänt att han fick trycka in sitt sjätte mål för säsongen efter en fin prestation. Därmed ligger Mange sexa i den allsvenska skytteligan. Lite oftare kunde dock Magnus ha släppt bollen.

Viktor Prodell. Ja, vad ska man säga om hans målskytte? Sju mål under vårsäsongen var ett mycket bra facit, skulle han fortsätta under hösten? Ja, det kan man verkligen säga. Efter två mål mot Elfsborg och ytterligare två mot Sundsvall är Proddan uppe i 11 totalt och ligger därmed tvåa i allsvenskans skytteliga endast en boll efter Häckens Waris Majeed. Målen på Norrporten Arena var ytterligare frukten av att springa sig till rätt plats även i det övriga spelet klarade sig Viktor bra och har skaffat sig en stor respekt från sina motspelare. 11 mål på 13 matcher är ett fullständigt fantastiskt facit i Allsvenskan. Ingen spelare i ÅFFs historia har gjort lika många mål efter 14 allsvenska omgångar, men Roland Sandberg gjorde också 11 mål efter 14 omgångar 1971 och 1972. Om Viktor fortsätter att producera så här blir det givetvis svårt att behålla honom, men eftersom han har kontrakt även över nästa år får vi hoppas att vår ledning tar rejält betalt. Siffror under 10 miljoner kronor kan inte vara aktuellt.

Oscar Möller är också en kompetens anfallare och hans korta inhopp gav fin utdelning. Möller visade direkt bra energi och bäddade fint för 3–3-målet. Därmed har det blivit tre assist i årets Allsvenskan, trots knappt med speltid.

Tobias Nilsson kom in på innermittfältet, men efter inhoppet sjönk vi allt djupare ned mot eget mål.

Allan Olesen kom in som högerback och agerade länge tryggt, men var passiv vid 3–3-målet.

I Superettan förra året hade vi tagit 22 poäng och gjort 27 mål efter 14 matcher. I Allsvenskan har tagit 21 poäng efter 14 omgångar och gjort makalösa 30 gjorda mål, vilket är flest mål i hela Allsvenskan, ett mer än Häcken som i eftermiddag spelar borta mot AIK. Solnalaget möter vi också på Kopparvallen på lördag i en hyperintressant toppmatch i den jämna tabellen. Det är många som ångrar att de inte såg matchen mot Elfsborg, men nu finns inga ursäkter – alla till Kopparvallen!

Ni har väl också sett att det går en bussresa till returmötet på Råsunda den 22:a juli, så se till att hänga på och stötta laget.