Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

lördag 28 juli 2012

Två bortslarvade poäng


Efter fyra raka segrar på Kopparvallen klarade vi bara 1–1 mot Örebro SK.

Sådana här matcher som mot tabelljumbon Örebro är alltid vanskliga då en falsk villfarelse kan smyga sig in att vi ska kunna vinna utan att alla gör sitt allra yttersta. Det var också precis vad som skedde. Vi hade full kontroll i inledningen av matchen, skapade chanser och många tänkte säkert att det var en knapp tidsfråga innan målen skulle komma. Det gjorde de inte. Våra spelare blev för säkra eftersom vi så enkelt dominerade matchbilden totalt. Passningar slarvades bort med många av våra spelare framför bollen, hemjobbet togs inte och våra försvarare fick en högst oangenäm uppgift att underbemannade försöka stoppa när sprintande örebroare stormade fram.

Det kändes så oerhört onödigt att släppa in ÖSK som var helt under isen inledningsvis. Bortalaget förmådde inte slå många passningar rätt i rad. Många enkla bollar slogs över sidlinjen och många direkt till våra spelare.

Tack vare att vi gick ned oss, kunde Örebro hitta mer rätt i passningsspelet och hotade med omställningarna. Det var tur att vi höll nollan till pausen.

I andra halvlek fick vi den start som vi så gärna ville ha med ett snabbt ledningsmål. Kristian Bergström slog en finfin hörna från höger som damp ned vid den bortre stolpen och Tom Petterson bokfördes för målet i kamp med Daniel Bamberg.

Målet gav självförtroende och känslan ”att vi fixar det här”. Vi hade full kontroll på matchen rullade ut ÖSK i ett högre tempo och hittade lägen för att skapa målchanser, men ytterligare mål uteblev. Målchanserna överarbetades och i stället för att ta avslut i ett tidigare läge skulle det spelas in på mållinjen.  

Vi är det mest effektiva laget i Allsvenskan (mål/avslut), men det beror inte bara på effektivitet. Det är också ett resultat att vi, till skillnad mot andra lag, tar väldigt få avslut från distans. Från längre håll är det förstås svårare att göra mål, men om man skjuter tillräckligt många skott så blir det ändå mål till sist.

På Kopparvallen har vi tidigare klarat oss utan att avslut från längre avstånd, men denna gång tappade vi två poäng på överdrivet kladdande med bollen.

Det märktes redan en stund innan kvitteringsmålet att vi inte lärt oss av misstaget i första halvlek. ÖSK släpptes åter in i matchen efter passningsspel utan tanke och med för små marginaler. Örebro lyckades därmed etablera längre anfall och hotade för en kvittering.

Ändå såg det ut att ordna sig då vi behöll trycket efter en frispark i den 76:e minuten. Petrit Zhubi var väldigt företagsam och vann tillbaka bolen, tog sig in från vänster, avancerade in centralt och spelade ut till Kristian Bergström som slog ett perfekt inlägg från höger. Viktor Prodell mötte med pannan och nickade in 2–0. I varje fall trodde alla det, utom ett fåtal och en av dem var den assisterande domaren Tobias Wärn från Motala.  Om det var offside, så måste det ha varit med minsta marginal. I första halvlek svarade Wärn för flera tveksamma domslut när örebroare kom fria, vilket inte direkt gjorde det hela bättre.

Direkt på insparken kontraslog ÖSK och de våra var disorienterade. Det gick dock långsamt och det fanns gott om tid att komma i position. Daniel Bamberg kom in från höger. Magnus Eriksson försökte stoppa honom bakifrån medan Bruno Marinho och Amir Suljic var passiva och låg på linje. En av den, lämpligtvis Amir eftersom han låg närmast, skulle stött och Bruno legat kvar som understöd. Bollen gick nu mellan de två till en helt fristående Valdet Rama, eftersom Petrit Zhubi inte bemödade sig att ta markering. Tom Pettersson var tvungen att stöta på bollföraren och Valdet valde då att spela ut till Marcus Astvald som var fri på utsidan av Jesper Arvidsson. Jeppe hade nämligen inte under någon gång ens kastat ett getöga på sin motståndare, vilket är oförsvarbart. På ett väldigt enkelt sätt borde Jesper lagt sig på rätt sida och då hade vi säkerligen vunnit matchen. Nu kunde istället Marcus avsluta direkt och satte 1–1 invid den bortre stolpen.

I matchens absoluta slutsekunder borde vi fått ett jätteläge för kvittering och den här gången var det ingen tvekan om att assisterande domaren Tobias Wärn lyfte flaggan felaktigt. Om man stannar TV-bilden så ser man att Kristian Bergström helt klart är onside när Jesper Arvidsson slår bollen på djupet. Mattias Mete, Tobias Nilsson och Anton Tinnerholm fanns alla som öppna måltavlor i straffområdet, men fick aldrig chansen.


Om det är någon som undrade varför det buades från ståplats så var det när Tobias Wärn gick av planen. Men nog borde vi vunnit detta på egen hand. Att släppa in ÖSK i första halvlek var illa nog men att inte dra lärdom och göra det igen i andra halvlek var riktigt illa. Det var också frukten av att vi inte använde vår breda trupp. Både Amir Suljic och Bruno Marinho har haft skadeproblem under veckan och det var naturligt att de inte skulle orka hela matchen, speciellt eftersom det blev så mycket hawaiispel. Vi tappade tydligt på mitten sista kvarten, både i det defensiva arbetet och när det gäller att fylla på i offensiven.

Bruno Marinho utgick först i den 88:e minuten till förmån för Tobias Nilsson. Likaså byttes tröttkörde Viktor Prodell ut för sent. Vi hade fina omställningslägen och bollarna var bra slagna men Viktor orkade inte. En pigg Mattias Mete hade kunnat avgöra men kom också in först i den 88:e minuten.

Bruno Marinho gav spelet en extra dimension i våra bra perioder, i första delen av båda halvlekarna, men överarbetade också en del i bollbehandlingen och tappade en del boll. Dessvärre är Bruno avstängd mot GAIS efter sin tredje varning. Amir Suljic spelade hela matchen och det är bara att konstatera att insatserna från de två senaste matcherna måste upp i en högre nivå för att han ska ingå i startelvan. Vi har en så pass bred trupp så det finns alternativ.

Förhoppningsvis blir Mohammed Abubakari och Imad Zatara spelklara till nästa match borta mot GAIS på lördag för att skapa fler möjligheter.

Petrit Zhubi måste också bli mer skärpt i det defensiva arbetet och överhuvudtaget måste våra spelare vrida mer på huvudet för att ha koll på sin gubbe. I offensiven måste också Zhubi använda sin fart bättre för att komma förbi, nu blir det lite för stillastående och då är det lätt att bli passiv och passningar slås bort som skedde för ofta denna gång.

Kristian Bergström jobbade bra för laget och hade åter bra precision i sitt passningsspel, men väntade lite för länge vid några tillfällen.

På topp kan vi precis som på Råsunda begära lite mer av Magnus Eriksson och Viktor Prodell. Lite fler löpningar för att öppna upp ytor och hjälpa trängda backar att hitta uppspelsvägar, vore önskvärt.

Viktor Prodell har inte kommit rätt i avsluten på sistone, förutom vid nicken som tyvärr inte godkändes. Några gånger slog Proddan hål i luften vilket vi inte är vana att se honom göra.

Magnus Eriksson hade en sämre förstatouch än vanligt och tappade på så vis bot en del bollar och mållägen, men han jobbade som vanligt hårt.

Mattias Mete knackar på dörren till startelvan med ett par inhopp på sistone och mer energi än Oscar Möller i U21-spelet. Möller fick nu ingen speltid alls, men hade behöv komma in och rusa mot tröttkörda örebroare.

Tre byten är dock maximum även om vi hade behövt flera denna kväll.

Backlinjen gjorde på det hela en bra match. De lägen som Örebro fick var oftast uppkomsten av bolltapp högre upp i banan, men några gånger blev det passivt.

Tom Pettersson har verkligen tagit chansen och växt ut till en jätte i försvaret. Det är härligt att se att han med bestämdhet vågar stötta upp och vinna boll både i markspelet och i luften (oövervinnlig). Dessutom sker brytnickarna till rätt adress och vänsterfoten är en mycket god passningsfot. Fortfarande återstår lite i värdering av situationer, men de blir bättre med mer rutin. Tom har börjat bygga en framtida framgångsrik karriär på rätt sätt genom att våga tro på sitt sätt att spela. Det är en bra början som borde leda till U21-landslagsspel.

Anton Tinnerholm tror också på sig själv och vågar. Värderingen av olika typer av situationer blir allt bättre och bättre. Ibland blir det fel men övervägande är de gånger då han framgångsrikt bryter och vi kan kontraslå. U21-landslaget borde också här snart vara en realitet.

Daniel Hallingström fick en otacksam uppgift några gånger då Tom Pettersson tvingades stöta åt vänster och Danne blev kvar ensam, med sin rutin klarade Danne av det bra, men var lite passiv vid några tillfällen.

Jesper Arvidsson började bra och kom framgångsrikt fram på vänsterkanten, men i slutet av matchen blev det nonchalant och även innan kvitteringsmålet låg Jeppe på fel sida av sin markering några gånger och jobbade inte hem tillräckligt.

Alberis da Silva kom in på den ovana positionen som högerback i slutet, då vi redan släppt in kvitteringen. Vi spelade inte bra under den perioden men Alberis gjorde det okej.

Erik Moberg spelade en timme i U21-laget i veckan och konkurrensen om mittbacksplatserna hårdnar allt mer, vilket är riktigt roligt.

Gustav Jansson kan inte lastas för målet och gjorde på nytt en stabil insats, där han svarade för några säkra räddningar och klarade luftspelet bra.

Att bara klara 1–1 hemma mot tabelljumbon Örebro är naturligtvis ett misslyckande. Vare sig i den här matchen eller i tidigare matcher hade ÖSK räckt för någon högre placering i Superettan.

Men om det velat sig riktigt illa hade vi tappat alla poängen. Med pinnen tog vi ett steg upp i tabellen till sjätte plats, men övriga sju matcher i omgången återstår. Vi behåller avståndet på 14 poäng ned till Örebro, som klev förbi GAIS i botten på tabellen. Just GAIS är nästa motståndare på bortaplan nästa lördag. Tveka inte utan anmäl dig till bussresan till Gamla Ullevi.

Matchfakta
Åtvidabergs FF – Örebro SK 1–1 (0–0)
1–0 (46) Tom Pettersson (Kristian Bergström)
1–1 (77) Marcus Astvald
Varning ÅFF: Bruno Marinho (3:e, avstängd mot GAIS). 
Domare: Jonas Eriksson, Sigtuna.
Publik: 4 420

Övrig statistik
Avslut totalt 10 – 11
Avslut på mål 5 – 6
Hörnor 11 – 5
Frisparkar 13 – 8
Bollinnehav 11 – 10
Offside 3 – 3
Varningar 1 – 1

Laget
Gustav Jansson –
Anton Tinnerholm (HM 79), Daniel Hallingström, Tom Pettersson, Jesper Arvidsson –
Petrit Zhubi (ut 79), Amir Suljic, Bruno Marinho (ut 88), Kristian Bergström –
Magnus Eriksson, Viktor Prodell (ut 88).

Inbytta ersättare: Alberis da Silva (in 79 HB), Tobias Nilsson (in 88 MM), Mattias Mete (in 88 F).

Ej inbytta ersättare: Henrik Gustavsson, Andreas Johansson, Alain Junior Ollé Ollé, Oscar Möller.

4 kommentarer:

  1. Otroligt nonchalant av Arvidsson vid målet.

    Tycker faktiskt att han får ta på sig att det inte blev en trepoängare igår. Skärpning tack!

    SvaraRadera
  2. Borde finns statistik på hur många baklängesmål Arvidsson kan ta på sig efter individuella misstag. Flest genom tiderna? Var finns konkurrensen på denna plats?

    SvaraRadera
  3. Borde även finnas statistik över hur många inkompetenta fotbollstyckare tillika skribenter det finns.

    SvaraRadera
  4. Håller med föregående skrivare, kunde inte sagt det bättre själv! //tack för att vi slipper skitsnacket

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.