Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

söndag 5 augusti 2012


Det känns verkligen som en förlust
Vi fick bara 2–2 borta mot jumbolaget GAIS och efter det stora spel- och chansövertaget är det så klart en stor besvikelse.

Innan säsongen hade det känts helt okej med fyra inspelade poäng och 2–2 på bortaplan, men efter göteborgslagets svaga insatser var det förstås bara seger som gällde på Gamla Ullevi. När vi dessutom spelmässigt var överlägsna våra motståndare och en felaktig straff fäller avgörandet känns det förstås förjävligt!

Sammansättningen av vårt innermittfält har varit debatterat under året och till denna match framtvingades en förändring då Bruno Marinho var avstängd och Amir Suljic magmuskelskada förvärrades genom att han spelade hela matchen mot Örebro och han var därmed inte disponibel.

In kom istället Mohammed Abubakari. Det ghananska nyförvärvet imponerade vid tisdagens U21-match och lyfte sig extra nu när det var allvar i Allsvenskan. Över hundra matcher i grekiska ligan ger förstås värdefull rutin från en europeisk högsta liga. 26-åringen har ett fint rörelsemönster och kommer rätt in i situationerna genom sitt goda positionsspel. Han gör sig spelbar för sina lagkamrater, är rejäl i närkamperna och har en fin passningsfot med högertassen. Sist men inte minst är han trygg med bollen. I och med detta blev också Tobias Nilsson tryggare i sin lite mer offensivare vilket passade Tobbe bra, med framgång i passningsspelet och många bollvinster.

Att vinna ”mittens rike” är oftast framgångsreceptet för att man ska få ett spelövertag och vi lyckades med detta direkt. Från mitten kunde vi sedan anfalla på båda kanterna och centralt. Vårt första mål var också frukten av våra innermittfältare, då Mohammed slog en listig boll fram till Tobias Nilsson, som i sin tur slog en fin chip fram till Magnus Eriksson som ur snäv vinkel från vänster skickade in 1–0 mellan benen på Dime Jankolovski.

Tyvärr lyckades vi inte sätta någon mer boll trots fina målchanser och tempot i passningsspelet gick ned en aning eftersom det gick så enkelt att manövrera ut motståndet. Tappade vi bollen fick vi också snabbt tillbaka den.

GAIS var helt under isen och det syntes verkligen att det var ett pressat jumbolag som inte hade självförtroende. Man kanske kan tycka att man ska vara nöjd med den första halvleken eftersom vi hade fullständig kontroll på matchen, men som luttrad supporter vet man hur skör en ettmålsledning kan vara oberoende ut hur spelet ser ut.

Tyvärr tvingades Mohammed Abubakari utgå i paus på grund av en lårskada. Alberis da Silva kom då in som mittback och Tom Pettersson flyttades upp ett snäpp på innermittfältet. Tom gjorde en helt okej insats även i den andra halvleken, men väntade lite för länge i sin spelfördelning ut på kanterna. Tom gav inte heller samma trygga effekt på Tobias Nilsson, som efter en riktigt bra första halvlek föll tillbaka allt mer och kom för sent in i viktiga dueller.

GAIS kunde därmed få lite mer att säga till om, men vi var fortfarande det klart bättre laget och fick möjligheten till omställningar då hemmalaget försökte flytta upp positionerna.

Dessvärre nyttjade vi inte ett antal fina chanser och GAIS kunde mycket snöpligt kvittera efter en hörna, som uppkom efter att vi tappat kraft i duellerna på innermittfältet. Märkligt nog tog de våra inte varning efter den första hörnan där Peter Ijeh var nära att nicka in bollen. Vid den andra hörnan fick Ijeh fritt utrymme att nicka in 1–1. Visst kom Gustav Jansson helt snett ut i sitt försök till utboxning, men det var inte heller någon av våra spelare som med bestämdhet höll emot den forne skyttekungen på rätt sida. Med så pass nickstarka spelare som Alberis da Silva, Tom Pettersson och Jesper Arvidsson ska vi lyckas betydligt bättre på en sådan hörna.

De våra kraftsamlade dock direkt och satte ett väldigt tryck mot GAIS-målet. Det tog bara två minuter innan vi var i ledarbåset igen. Jesper Arvidsson avancerade in i banan från vänster och slog ett fint stick i djupet som Magnus Eriksson löpte med och klippte in 2–1 invid den främre stolpen.

Vi hade sedan flera mycket goda chanser att punktera matchen med ett 3–1-mål, men lyckades inte och det kändes väldigt oroligt. Ett mål kan komma så lätt och nu fick GAIS det till skänks – av domaren Stefan Johannesson från Stocksund.

Det kändes som Stefan kom in i matchen snett från början med sena avblåsningar och en väldigt ojämn nivå. Denna problematik brukar drabba oerfarna domare, men nu pratar vi om en FIFA-domare.

Magnus Eriksson och Jonas Olsson skulle slå undan en höjdnoll, men Olsson missade och sparkade istället Magnus. Flera sekunder efter situationen, efter att buroppen från hemmaklacken eskalerat, pekade domaren på straffpunkten. Det var oerhört svagt att inte bestämma sig från början utan att låta sig påverkas av publiken!
                                                   
Jeffrey Aubynn, stegade fram och satte straffen säkert invid den högra stolpen. Gustav Jansson gick åt rätt håll men kunde inte nå bollen.

Det har varit motigt med domsluten i de två senaste matcherna och inte blev det bättre av att domarkåren friade när vår forne Richard Ekunde tog med hand i straffområdet kort senare.

Både denna match och den mot Örebro häromsistens skulle vi dock ha avgjort långt tidigare. Det är direkt svagt att inte utnyttja chanserna bättre. Varför vi inte gör det beror mycket på att beslutsamheten saknas i de avgörande momenten – gå på eget avslut eller hitta annan spelare i bättre position.


Gustav Jansson är förstås inte nöjd med insatsen vid det första målet, då han kom helt fel och missade bollen. I övrigt blev det en lugn afton och det var därför tufft att släppa in två mål. Med straffexperten Henrik Gustavsson har vi större chans att klara en straff, men den här gången var den så välplacerad invid stolpen så den hade förmodligen inte heller Fimpen klarat.

Anton Tinnerholm gjorde det som vanligt bra till höger och fick en fin korridor att samarbeta med Petrit Zhubi på, men avsluten höll inte samma klass som i Superettan. Defensiven var klockren i första halvlek, men lite mer nonchalant i den andra akten.

Daniel Hallingström gav ett mycket säkert intryck i den första halvleken och han följde med så fint när han täckte ut till höger i slutet av första halvlek, men åkte ändå på en obegriplig varning. Ostskivan hämmade honom naturligtvis att gå in i duellerna och det blev en lite mer avvaktande andra halvlek.

Tom Pettersson gjorde en fin och trygg första halvlek, med undantag för en indianare i inledningen. Det är inte lätt att byta position mitt i matchen men 22-åringen är en kompetent innermittfältare också.

Jesper Arvidsson var denna gång mer aktsam i sin defensiv och svarade för många uppoffrande åtgärder för att hålla bort GAIS i den andra akten. Offensivt fick också Jeppe agera flitigt i korridoren tillsammans med Kristian Bergström och Jesper svarade för ett fint förarbete till 2–1-målet.

Petrit Zhubi fick ett snabbt övertag på oerfarne vänsterbacken Malkolm Moenza och borde verkligen satt 2–0 efter att fått tillbaka bollen av Magnus Eriksson, men kom lite för snabbt in i bollen och sköt utanför öppet mål. Petrit fick även chansen att avgöra i andra halvlek men lyckades inte sätta pricken över i:et. Kul dock att se en aktiv inställning till det defensiva arbetet från början även om det inte höll speltiden ut.

Innermittfältet har behandlats tidigare.

Kristian Bergström trivdes i den här typen av match där vi hade mycket boll och många spelalternativ, men glömde bort att Imad Zatara hade bytts in i slutet.

Viktor Prodell har haft det tungt med målskyttet på sistone. Denna gång fanns flera fina lägen att sätta dit bollen och på sin egen retur sköt han högt över när han bara kunnat rulla bollen fram till en fristående Petrit Zhubi. Proddan gör ändå ett nyttigt arbete som bollmottagare men kunde göra sig ännu mer spelbar på djupet.

Magnus Eriksson svarade för två riktigt fina mål och var giftig hela tiden, även om han trampade bort någon boll i trötthetens tecken i slutet. Ett bra jobb i övrigt genom att hela tiden vara aktiv och med nio mål ligger han delad femma i Allsvenskan skytteliga och fyra i poängligan med tolv poäng.


Alberis da Silva kom alltså in som mittback till den andra halvleken och gjorde det okej, men behöver kontinuitet för att nå samma fina nivå som i våras, konkurrensen är dock stenhård.

Allan Olesen var åter tillbaka efter sin magmuskelskada och täckte som vanligt upp som högerback i slutet, men kunde ha varit lite mer resolut och snabbare i anfallsdelen.

Imad Zatara, vårt andra sommarförvärv, kom in som vänstermittfältare i slutet, men fick knappt några bollar att arbete med, märkligt nog. För när han väl fick bollen så hittade han sig fram med god teknik. Detta kan bli en fin tillgång framöver. Bytet av Zatara kom först efter att vi släppt in 2–2 vilket är märkligt då Tobias varit tröttkörd betydligt tidigare.


Vi får ta med oss att vi hade ett betydligt bättre spel på bortaplan än tidigare och vågade spela ut, men man får aldrig känna sig för säker utan måste jobba hårt för att försöka stänga sådana här matcher tidigare. Nu blev det lite för nonchalant och det straffade sig alltså. Det är väldigt svårt att se att den här pinnen kan vara till någon nytta för GAIS, för som de spelat tidigare och i denna match är det ett lag som skulle få kämpa för att hålla sig kvar i Superettan. Det är små marginaler i svensk fotboll eftersom de kom femma i Allsvenskan i fjol.

Trots allt har vi inte låtit bottenlagen knappa in på oss, men vi hoppas och tror förstås på en bättre placering än att ”bara” hänga kvar. Nästa lördag är det dags för en ny bortamatch, mot Syrianska, som vi har sex poäng till godo på.


Matchfakta
GAIS – Åtvidabergs FF 2–2 (0–1)
0–1 (15) Magnus Eriksson (Tobias Nilsson)
1–1 (60) Peter Ijeh
2–1 (62) Magnus Eriksson (Jesper Arvidsson)
2–2 (84, straff) Jeffrey Aubynn
Varning ÅFF: Daniel Hallingström (4:e). 
Domare: Stefan Johannesson, Stocksund.
Publik: 3 119

Övrig statistik
Avslut totalt 8 – 20
Avslut på mål 4 – 8
Hörnor 4 – 9
Frisparkar 12 – 10
Bollinnehav 45 – 55
Offside 1 – 2
Varningar 1 – 1

Laget
Gustav Jansson –
Anton Tinnerholm (HM 72), Daniel Hallingström, Tom Pettersson (MM 46), Jesper Arvidsson –
Petrit Zhubi (ut 72), Mohammed Abubakari (ut 46), Tobias Nilsson (ut 84), Kristian Bergström (MM 84) –
Magnus Eriksson, Viktor Prodell.

Inbytta ersättare: Alberis da Silva (in 46 MB), Allan Olesen (in 72 HB), Imad Zatara (in 84 VM).

Ej inbytta ersättare: Henrik Gustavsson, Andreas Johansson, Mattias Mete, Oscar Möller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.