Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

tisdag 28 augusti 2012

Manges underbara pärla räddade poängen


Historien från vårens derby upprepade sig och Magnus Eriksson tackade för sin tid i vår klubb genom att smälla in kvitteringen till 1–1 i den 89:e minuten.

Det kändes innan matchen att det var extra viktigt att vi skulle hålla farten på bollen för att komma förbi Norrköpings tuffa och hårt arbetande innermittfältare Andreas Johansson och Lars Krogh Gerson. Nyckeln skulle vara att Bruno Marinho och Mohammed Abubakari stod för ett högt uppdrivet tempo och att de anförde en aggressiv press när vi inte ägde bollen.

För att vi ska hålla farten uppe är det dock viktigt med måltavlor för passningarna, men i det avseendet rörde sig våra forwards Viktor Prodell och Magnus Eriksson för lite både i djup- och sidled. Yttrarna Kristian bergström och Imad Zatara var också för lättlästa och ingen större match att markera. Passningarna gick därmed ofta på felvänd spelare som dessutom höll i bollen för länge och spelet stannade upp ytterligare.

Inledningen var dock lovande och vi hade några skapliga chanser att ta ledningen utan att lyckas och det kändes riktigt snöpligt att IFK tog ledningen på ett riktigt skitmål i den 32:a minuten. vi fick inte bort bollen ordentligt efter tryck från IFK. Tom Pettersson lyckades inte med sin rensning och bollen skickades in i straffområdet från vänster. Jesper Arvidsson var inte tillräckligt påpasslig och Christoffer Nyman fick ett litet försprång och lyckades turligt nog få in bollen i mål mellan benen på Gustav Jansson och retfullt precis innanför den högre stolpen.

I den andra halvleken fick vi allt större bollinnehav och nyttjade kanterna bättre med spelvändningar, men det gick fortfarande för långsamt. Även om vi ofta kom långt ned på Norrköpings planhalva blev det sälland riktigt farligt eftersom både boll och spelare transporterades för långsamt och inläggen var för missriktade.

Under hela matchen blev det också för många misstag i passningsspelet i överlag, vilket gav Norrköping möjlighet att ställa om.  Vi kunde därmed ha åkt på ett baklängesmål om det velat sig riktigt illa, men Gustav Jansson svarade för en matchavgörande räddning när Imad Khalili bröt in från höger i den 84:e minuten.

Men så i den 89:e minuten skulle Magnus Eriksson ta avsked på bästa sätt. Magnus snodde åt sig bollen strax utanför eget straffområde och tog sats. Mattias Mete, Oscar Möller och Viktor Prodell öppnade upp framför och Magnus bara fortsatte och fortsatte. Strax utanför straffområdet klippte sedan Eriksson till med vänstern och inför ett enormt jubel borrade sig den efterlängtade kvitteringsbollen upp i det högra krysset. Det var sannerligen en värdig avslutning för Magnus Eriksson som stannar på elva allsvenska mål i Allsvenskan anno 2012. Nu väntar en fortsatt karriär i belgiska KAA Gent.

Det var inte annat än jag minns tillbaka till en match när jag själv spelade i Blackstad hemma mot Storsjö för ett antal år och kilo(!) sedan. Som högerback snodde jag bollen långt nere i eget straffområde till höger och sprintade i väg uppåt banan. Han som jag snodde bollen av gav efterhand upp jakten på en återerövring, vilket gav mig extra energi. Jag tog mig förbi ett par motståndare vid mittlinjen och Hans Andersson sa åt mig att fortsätta då han med en löpning åt höger öppnade ytan framför mig. Till slut kände jag mig så trött så det var dags att avsluta anfallet. Jag klippte till och det var en härlig känsla att se dykskottet segla in i det bortre krysset. Men känslan var naturligtvis inget emot att se Manges parkträff.  

Magnus Eriksson gjorde ingen större avslutningsmatch innan målet, men med tanke på att det var hans sista match för den här sejouren (vi hoppas förstås att han kommer tillbaka en dag) kändes det inte troligt att han skulle bytas ut. Att bytet uteblev är vi förstås tacksamma för.

Både Mattias Mete och Oscar Möller byttes in ändå och det känns fint att våra tränare verkligen vågade satsa framåt för en kvittering. Mete och Möller hann inte visa så mycket men löpningarna de gjorde tillsammans med Viktor Prodell, brett och djupt öppnade ju för Manges kanonskott.

Självklart kommer både Mattias Mete och Oscar Möller att lyfta sig för att kämpa om den plats som Magnus Eriksson lämnar efter sig. Ingen av dem har samma kvaliteter som Mange och det är klart att det är en väldigt kännbar förlust.

Viktor Prodell visade på några fina löpningar i matchinledningen men blev sedan för stillastående och tappade också för mycket boll. Det var verkligen synd att bollen studsade upp på armen i den 36:e minuten för lobben i mål var verkligen läcker.

Det känns i dagsläget inte osannolikt att vi får se både Oscar Möller och Mattias Mete från start på topp om inte Viktor Prodell arbetar hårdare i fortsättningen.

Målvaktskampen har också hårdnat allt mer. Jag hinner sälland se speciellt mycket av träningarna men det jag har sett är att det har blixtrat om Henrik Gustavsson och Gustav Jansson under veckan. Det känns kanonbra att ha två så pass kompetenta burväktare. Gustav hade otur på målet. I övrigt hade han inte allt för många svåra situationer att bemästra, men svarade för ett par fina räddningar. Däremot fick Gurra en del svåra bakåtpassningar och även om spelet med fötterna blivit klart bättre så är Fimpen fortfarande vassare i det avseendet.

Försvarsspelet var aningen svajigt denna kväll. Tom Pettersson var ute och seglade vid några tillfällen, medan Daniel Hallingström stod kvar och det blev lite ihåligt. Anton Tinnerholm och Jesper Arvidsson tog sig fram på kanterna allt mer i den andra halvleken, men inte lika resolut och med samma fart som när vi spelar på topp. Försvarsmässigt var det inte heller helt synkat med mittblocket.

Våra innermittfältare går en ljus framtid till mötes. Mohammed Abubakari och Bruno Marinhos samarbete blir allt bättre och de är oerhört jobbiga att möte med sin ettriga och aggressiva spelstil. Men i vissa hänseenden är de lite för lika. Båda gillar att ha boll mycket. I och med att de har samma roll uppstår ibland tveksamheter vad de ska göra med bollen och tempot sjunker. Lite mer driv i passningsspelet ut på kanterna är önskvärt för att dyrka upp en motståndare som mer bygger sitt spel på andras misstag än att försöka odla ett eget vägvinnande spel.

Mohammed Abubakari har väldigt snabbt växt in i vårt lag och visade nu ytterligare en dimension genom att helt på egen hand vinna tillbaka bollen hårt ansatt av flera spelare. Det är denna geneskap som vi har saknat tidigare. Kommer bara passningsspelet upp ett snäpp i kvalitet kommer han bli ett av de främsta sommarförvärven i Allsvenskan i år.

Bruno Marinhos spelstil är också energikrävande och brassen orkar ofta inte en hel match. Denna gång byttes han ut innan bränslet var helt slut, vilket förstås var av godo. Passningsprocenten var dock inte tillräckligt bra.

Kristian Bergström mötte ofta boll och kom felvänd. Det är givetvis bra att möta men ibland måste det komma djupledslöpningar också. Pligg var också lite för passiv i närkamperna denna kväll.

Det var tur att Imad Zatara värvades då Petrit Zhubi dessvärre är borta i uppemot två månader på grund av en fraktur på nyckelbenet. Imads kvickhet på högerkanten är viktig, men precis som Petrit är han så pass snabb och teknisk så att han skulle kunna utmana sin bevakare oftare och ta sig förbi på utsidan med fler inlägg som följd.

Alberis da Silva hoppade in i slutet, vilket var förnuftigt. Visst ville vi få in ytterligare ett mål men fyra forwards på plan samtidigt kunde ha kostat oss alla poängen trots kvitteringen.

Sammantaget var det här ingen stor match och det känns trist att vi inte kunde spela ut för då hade inte gästerna mäktat med att stå emot med sin destruktiva spelstil, men moralen att komma igen ska förstås hyllas. De våra ger aldrig upp och vi kommer alltid tillbaka. Härligt!

Redan på fredag väntar Häcken på Rambergsvallen. Det är förstås en väldigt tuff uppgift men samtidigt oerhört inspirerande. Bollklubben komer dock att bjuda upp till dans på ett helt annat sätt än våra senaste motståndare, vilket kommer att skapa omställningslägen för oss och har vi bara fokus att utnyttja dessa ska vi kunna lyckas.

Matchfakta
Åtvidabergs FF – IFK Norrköping 1–1 (0–1)
0–1 (32) Christoffer nyman
1–1 (89) Magnus Eriksson
Varning ÅFF: Viktor Prodell (1:a), Mattias Mete (1:a) 
Domare: Jonas Eriksson, Sigtuna.
Publik: 8 600

Övrig statistik
Avslut totalt 12 – 11
Avslut på mål 6 – 5
Hörnor 1 – 5
Frisparkar 19 – 10
Bollinnehav 54 – 46
Offside 7 – 2
Varningar 2 – 3

Laget
Gustav Jansson –
Anton Tinnerholm (HM 91), Daniel Hallingström, Tom Pettersson, Jesper Arvidsson –
Imad Zatara (ut 68), Mohammed Abubakari, Bruno Marinho (ut 81), Kristian Bergström –
Magnus Eriksson, Viktor Prodell (ut 91).

Inbytta ersättare: Mattias Mete (in 68 F), Oscar Möller (in 81 F), Alberis da Silva (in 91 HB).

Ej inbytta ersättare: Henrik Gustavsson, Allan Olesen, Tobias Nilsson, Amir Suljic.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.