Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

tisdag 2 oktober 2012

Fem omgångar kvar

En lång säsong börjar närma sig avgörandet. Fem spännande omgångar återstår innan vi kan summera Allsvenskan anno 2012. 

Efter vårsäsongens 24 poäng trodde vi naturligtvis inte att vi skulle vara rädda för att hamna i en bottenstrid, men den andra halvan har varit kämpig med bara 7 inspelade poäng. Fyra kryss i rad och därefter tre raka förluster satte oss i ett besvärligt läge, men segern mot Djurgården var oerhört viktig och har trots allt gett oss ett avstamp på fem poäng till Sundsvall på kvalplatsen.

Efter Örebros förlust borta mot Elfsborg är det nu också i teorin klart att vi inte kan åka ur direkt. Örebro och GAIS kommer att få lämna finrummet med all sannolikhet. Redan på söndag kan det definitivt vara klart, men förhoppningsvis tar Örebro halmstrået hemma mot Sundsvall. Det blir givetvis svårt för ÖSK men Giffarna har åkt på två tunga hemmaförluster mot Gefle och AIK (där norrlänningarna tappade ledningen i slutet) och har stor press på sig. ÖSK har dock Daniel Bamberg och Tobias Grahn avstängda.

I omgången efter väntar sedan ett mycket viktigt möte borta mot Syrianska (som har två poäng fler än Giffarna). Ett formstarkt Norrköping kan sedan vålla problem på hemmaplan även om Peking vid det laget förmodligen inte har något att spela för. Det var dock länge sedan IFK fick en framskjuten placering i Allsvenskan, vilket är en sporre nog.

I den näst sista omgången möter vi Sundsvall, precis som förra säsongen, men nu på Kopparvallen. Det är bara två fria dagar mellan matcherna och en lång resa för medelpadingarna. Giffarna har sedan en tuff avslutning hemma mot Häcken, som mycket väl kan ha allt att spela för i toppstriden.

Precis som vi spelar Sundsvall samtliga av sina fem återstående matcher på konstgräs, vilket är en fördel för dem. Men de har tre bortamatcher och på bortaplan har norrlänningarna bara tagit två segrar.


Vi däremot har tre hemmamatcher och möter fyra lag som kämpar för att undvika kvalplatsen. Först ut är matchen mot IFK Göteborg (som är två poäng före oss) på lördag. IFK har spottat upp sig rejält på slutet, men åkte på tre avstängningar efter den tuffa fajten på Gamla Ullevis leråker; mittfältaren Pontus Farnerud samt försvarsspelarna Emil Salomonsson och Mattias Bjärsmyr. Göteborgskamraterna har inte så många alternativ i de bakre leden så det finns alla chanser att straffa dem om vi bara tror på vårt eget spel och är noggranna.

Efter EM-uppehållet väntar sedan Gefle borta (som är två poäng efter oss), där är det mycket viktigt att inte bjuda på nånting. Gästrikarna har en förmåga att kravla sig ur besvärliga lägen och de har segrat i fyra av de sex senaste matcherna. Senast mot Kalmar fick de dock bara 0–0 hemma på Strömvallen.

Vi har sedan favören av två hemmamatcher när programmet tätnar sista veckan. Det är förstås en klar fördel att inte behöva resa iväg, utan fokusera på hemmaplan. Först ut är matchen mot Mjällby (två poäng före oss) och sedan väntar Sundsvall (fem poäng efter oss).

Det skulle förstås vara mycket skönt om vi har klarat kontraktet innan vi ska bege oss till Borås för bortamötet mot guldjagande Elfsborg. Det bästa vore förstås om boråsarna säkrat guldet några dagar tidigare, men det är fyra lag som slåss om guldet och det känns som den striden kommer att avgöras i den sista omgången. Någon eller några kan dock falla ifrån men andra- och tredjeplatsen ger spel i Europa League, vilket är sporre nog att kämpa om. Om sedan tvåan eller trean vinner Svenska Cupen i vår får även fyran spela i Europa League. Om guldvinnaren också tar hem cupen får förlorande finallag spela i Europa League, om laget inte redan är kvalificerat genom andra- eller tredjeplatsen. Är så fallet får fyran i Allsvenskan spela i Europa League.


Syrianska föll hemma mot Malmö senast med 0–2 och södertäljelaget har ett fortsatt tufft program kvar. När SFC möter Häcken på Rambergsvallen tvingas de också undvara nyckelspelarna Haris Skenderovic och Johan Arneng. Sedan väntar den oerhört viktiga sexpoängsmatchen hemma mot Sundsvall.

I omgång 28 spelar Syrianska bort mot guldjagande AIK på Råsunda och i omgången efter väntar Djurgården på Stadion. I sista omgången har Syrianska hemmamatch mot Kalmar FF.

Syrianska har alltså två hemmamatcher och tre bortamatcher på naturgräs.


Gefle har också två hemmamatcher kvar, men har närmast en mycket tuff uppgift borta mot AIK på söndag. Sedan väntar hemmamatch mot oss och ytterligare en svårt bortamatch mot Elfsborg. Ett slaget GAIS på bortaplan ger sedan en enkel trepoängare innan formstarka, men allt mer utmattade(?) Helsingborg (på grund av matchandes i Europa League) väntar hemma i den sista omgången.


Djurgården har tagit en poäng mer än oss och har därmed inte sitt på det torra. Trenden med fyra raka förluster är också besvärlig. Närmast väntar bortamatch mot Kalmar FF (som har två mer än oss). Om det blir en vinnare i den matchen så tar denne ett stort steg mot nytt kontakt.

DIF bör sedan kamma hem tre enkla poäng mot GAIS, vilket behövs för sedan väntar Malmö borta och en match som kan bli nervig hemma mot Syrianska. I sista omgången väntar Göteborg hemma.


Efter hemmamatchen mot Djurgården har Kalmar två tuffa matcher, hemma mot Malmö och borta mot Häcken. Svaga resultat så lång och Norrköping bör klaras hemma för att det inte ska bli en nervös tillställning borta mot Syrianska.


Göteborg är också två poäng före oss och efter matchen på Kopparvallen väntar AIK hemma, Örebro borta, Helsingborg borta och Djurgården hemma.


Även Mjällby är två poäng före oss. Efter en besvärlig tid har blekingslaget tagit viktiga segrar på sistone, senast borta mot Djurgården. Innan matchen mot oss på Kopparvallen ska MAIF möte Helsingborg hemma och Häcken borta, vilket sannerligen inte är lätt. Efter vårt möte väntar sedan Elfsborg hemma och Norrköping borta.


Som synes kämpar halva serien för att undvika kvalplatsen.

sedan 16 lag infördes i Allsvenskan har följande lag kvalspelat:
År
Lag
Poäng

2008
Ljungskile
24
ur
2009
Djurgården
29
kvar
2010
Gefle
29
kvar
2011
Syrianska
28
Kvar

Hur många poäng som krävs för att hålla sig kvar i år kan vi ännu inte veta, men i jämförelse med tidigare år inser vi att fler poäng krävs sedan 16 lag infördes i Allsvenskan. Serien är mycket jämn och till och med tabellsjuan Mjällby kan få kvala, vilket inte alls är omöjligt eftersom de har ett tufft program kvar.

Göteborg borde dock reda ut stormen då de har Örebro och Djurgården kvar.

Kalmar FF kan råka illa ut om de inte klarar Djurgården på söndag.

Djurgården å sin sida har en tuff uppgift att vända trenden, men om de inte gör det på Guldfågeln Arena finns alla möjligheter hemma mot GAIS.

Gefle har också GAIS kvar men behöver fler poäng och matchen mot oss kan vara en nyckelmatch.

Syrianska – Sundsvall i omgång 27 kan få mycket stor betydelse, då Syrianaska i de närmaste omgångarna har ett tuffare program kvar än Sundsvall.


För oss själva gäller det att ta varje chans för att ta poäng. Med tanke på hur väderleken varit i höst känns det mycket skönt att de våra kan träna tryggt på vår fina konstgräsmatta utan att behöva halka omkring på leriga tunga naturgräsplaner som kan ställa till med spratt. Vi har många chanser att fixa det här utan kvalspel och det är lika bra att ta möjligheten direkt mot Göteborg på lördag!  


Omgång 26 i sin helhet
Fredag 5 oktober
19.00 Malmö - Norrköping

Lördag 6 oktober
14.00 Häcken – Syrianska
16.00 Åtvidaberg – Göteborg

Söndag 7 oktober
15.00 AIK – Gefle
15.00 Mjällby – Helsingborg
15.00 Kalmar – Djurgården
17.30 GAIS – Elfsborg
17.30 Örebro – Sundsvall


Nedan följer läget i tabellen samt vilka matcher som lagen har kvar. De rödmarkerade är toppmatcher, mer eller mindre och de blåmarkerade är bottenmatcher, mer eller mindre.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.