Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

måndag 8 oktober 2012

Fyra omgångar kvar

Ett VM-kvaluppehåll stundar, men efter detta väntar den spännande avslutningen med fyra omgångar på 16 dagar.

Lördagen fick en bra start då Syrianska åkte på rejält med däng borta mot Häcken med 1–5. Därmed skulle vi som sämst ha tre poäng ned till dem med fyra matcher kvar. Men vi hoppades och trodde naturligtvis på att rycka ifrån dem, så blev det tyvärr inte trots att vi spelmässigt var det klart bättre laget mot IFK Göteborg. Det är som bekant målen som räknas och där föll vi med 1–2 trots flera fina mållägen, vilket var oerhört tungt.

Inte blev det bättre av att Gefle bortabesegrade AIK med 1–0 efter ett mål i slutminuten. Därmed är GIF en poäng före oss. Rutinerade Nils-Erik Johansson blev den store syndabocken när han gjorde generalmisstaget att försöka täcka ut en boll som knappt hade styrfart och därmed snodde Eric Larsson bollen och spelade tillbaka till Pär Asp som slog in bollen framför mål och Jakob Orlov nickade in segerbollen. Strax innan gjorde AIK mål men som blev bortdömt för offside. Tungt, tungt!

Hur som helst visade AIK precis hur man inte ska spela för att lyckas mot Gefle. På en dålig gräsplan höll solnalaget bollen mer i luften än på marken och gästrikarnas kompakta lag hade inga som helst problem att hålla undan. Mohammed Bangura var en av de största ”kladdarna” på bollen.

Tid = yta gäller i fotboll. Ju längre tid man kladdar med bollen desto mindre blir ytorna. På Stömvallens konstgräs blir ytorna större än på en dålig naturgräsplan eftersom planen inte ”fördröjer” situationerna.  Men Strömvallens matta är inte densamma som Kopparvallens. Det gäller att hålla tempot uppe i passningsspelet och lyckas med spelvändningar för att få sidoförflyttning på Gefles kompakta lag. Nyckeln är också att ha tålamod, med många anfall på kanterna och att mata inlägg. Förr eller senare lyckas man få in någon boll. I det senare fallet var AIK alldeles för svagt.

Men framförallt gäller det att vara extremt noggrann och inte slarva bort bollen samt vid fasta situationer. Det gäller också att plocka fram blåstället och visa en sjuhelvetes vilja! En poäng borta mot Gefle är ingen katastrof och det gäller att GIF får smaka lite på sin egen medicin, att hemmalaget får ha bollen lite så att vi kan ställa om mot dem med resoluta maxlöpningar. Gefle har dessutom viktige mittfältaren Daniel Bernhardsson avstängd.

Hemma tog vi en solklar seger med 6–1 mot Gefle, men så lätt kommer det definitivt inte gå nu, vilket vi fick erfara i somras när vi gjorde en dålig match och föll med 0–1 på en dålig naturgräsplan. Värt att nämna är att vi trots ett svagt bortafacit är obesegrat på konstgräs på bortaplan; seger mot Örebro samt kryss mot Norrköping, Sundsvall och Syrianska.


I nästa omgång spelar också Syrianska mot Sundsvall i en mycket viktig sexpoängsmatch. Det såg ut som om Ilir Berisha skulle bli den store syndabocken för ÖSK när han först tappade bollen till Sundsvalls 2–1-mål för att sedan bli utvisad strax innan paus. Giffarna invaggades dock i den säkerhet som kan infalla med en man mer på banan och Karl Holmberg kvitterade i den 92:a minuten. Kalle som tidigare hade skjutit allt annat än bra hittade alltså rätt till slut, vilket förstås var oerhört välkommet.

Istället för att ha Sundsvall flåsande två poäng efter oss har vi fyra poäng tillgodo på dem. Dessutom är det oerhört tungt psykologiskt för Giffarna att tappa bort ytterligare poäng i slutskedet på en match.

Hur det än går i nästa omgång så kommer vi i sämsta fallet ha tre poäng ned till kvalplatsen inför hemmamötet mot Mjällby, men självklart hoppas vi och tror på poäng i Gävle.

Mjällby å sin sida har inte sitt på det torra ännu efter 0–2 mot Helsingborg. MAIF har en svår hemmamatch mot Häcken i nästa omgång och efter vårt möte på Kopparvallen väntar Elfsborg hemma och Norrköping borta. MAIF som har två poäng fler än oss kan alltså inte andas ut.

Tre dagar efter har vi ny hemmamatch mot Sundsvall och då återstår att se hur läget är. Giffarna möter Norrköping hemma i omgången innan vårt möte och avslutar hemma mot Häcken.

Elfsborg besegrade till sist GAIS med 2–1 och leder serien med två poängs marginal. Därmed är GAIS definitivt klart för Superettan. AIK ser också ut att ha försatt sina chanser om guldet, men att kampen lever in i sista omgången, när vi möter boråslaget på bortaplan, är ändå troligt.


Syrianska avslutar med bortamatcher mot AIK och Djurgården samt hemma mot Kalmar.


Efter vårt möte med Gefle, spelar GIF borta mot Elfsborg och GAIS och avslutar hemma mot Helsingborg.


Djurgården (två poäng före oss) kvitterade till 2–2 borta mot Kalmar och fixar nog kontraktet tack vare seger hemma mot GAIS i nästa omgång. I annat fall kan det bli jobbigt borta mot Malmö, hemma mot Syrianska och borta mot Göteborg.

Kalmar har tre poäng fler än oss, men samtidigt två svåra matcher närmast, hemma mot Malmö och borta mot Häcken. Norrköping hemma och Syrianska borta väntar sedan.

Göteborg ser i och med segern på Kopparvallen ut att klara kontraktet med sina 36 pinnar. Två poäng till räcker definitivt. Avslutningen sker mot: AIK hemma, Örebro borta, Helsingborg borta och Djurgården hemma.

38 poäng räcker definitivt för nytt kontrakt i och med att Syrianska möter Giffarna, men förmodligen räcker färre poäng. Om vi går tillbaka fyra matcher så har laget på kvalplats ökat på poängskörden med fem poäng. Samma utveckling innebär att kvallaget slutar på 32 poäng. Om vi backar sju matcher tyder prognosen på 33 poäng. Icke ovanligt är dock att lagen som verkligen behöver ta sina poäng gör det i slutet på säsongerna mot mindre motiverade motståndare varför det mycket väl kan behövas fler poäng för att undvika det ovissa kvalet mot antingen Halmstad eller Brommapojkarna.  Det kan bli hårt in i det sista men vi har fortfarande en fördel av att ha bäst målskillnad av de elva sämsta lagen i serien.


Omgång 27 i sin helhet
Lördag 20 oktober
14.00 Gefle – Åtvidaberg
16.00 Mjällby – Häcken  

Söndag 21 oktober
15.00 Kalmar – Malmö
15.00 Helsingborg – Örebro
17.30 Göteborg – AIK
17.30 Norrköping – Elfsborg  

Måndag 22 oktober
19.00 Djurgården – GAIS
19.00 Syrianska – Sundsvall

Nedan följer läget i tabellen samt vilka matcher som lagen har kvar. De rödmarkerade är toppmatcher, mer eller mindre och de blåmarkerade är bottenmatcher, mer eller mindre.


2 kommentarer:

  1. Det här ska vi re ut, och det gäller för alla att ta sitt ansvar och det gäller oss supportrar också.
    Gå och stötta laget nu när dom som mest behöver det.
    Vi kan inte sitta hemma och beklaga oss utan nu gäller "lapp på luckan" hemma.

    SvaraRadera
  2. Eftersom vi åkte ur Allsvenskan på sämre målskillnad är det väl rimligt att tro att vi håller oss kvar den här gången på samma poäng som kvallaget men med bättre målskillnad!!!!! Om det finns någon rättvisa i världen borde det bli så.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.