Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

måndag 29 oktober 2012

Två omgångar kvar

Inte sedan 2007 har vi haft divisionstillhörigheten klar med två omgångar kvar, vilket förstås känns väldigt tillfredsställande eftersom vi befinner oss på rätt nivå – Allsvenskan!

Det känns fortfarande lite overkligt att vi verkligen är klara för allsvenskt spel även nästa säsong, men samtidigt förstås oerhört skönt. Nu kan vi följa fortsättningen på ett mer avslappnat sätt, men förhoppningsvis kan vi avsluta snyggt för att nå en framskjuten placering. Inte sedan 1975 (sexa) har vi nått en allsvensk placering bättre än den tiondeplats som vi innehar just nu och det är klart att vi vill komma upp på den övre halvan.

En plats på övre halvan ger garanterat två hemmamatcher i Svenska cupens gruppspel i mars och dessutom innebär det hemmamatch mot en allsvensk kollega. Med tanke på att det är vårt vanliga hemmaunderlag som gäller i mars månad – konstgräs, så ska vi ha en mycket bra chans att nå kvartsfinalen och därifrån är inte en plats i Europa League allt för långt borta. Vi spelade ju i Uefacupen så sent som 2006 och som allsvenskt lag bör vi ju ha ännu större möjlighet att lyckas.

I den förra omgången hade vi förstås förhoppningar att AIK skulle göra sitt på Råsunda mot Syrianska, men kort senare hade ju solnalaget haft en tuff drabbning mot PSV Eindhoven Nationalarenans spelyta gynnade knappast AIK och Syrianska tog ledningen men AIK kvitterade till 1–1, vilket kändes mycket skönt.

Förhoppningarna att Norrköping skulle vinna borta mot Sundsvall efter en stark insats mot Elfsborg (seger med 2–1) kändes avlägsen, men IFK har blivit mycket stabilare och svarade för en strong insats genom att vinna med hela 4–0. Därmed räckte det att spela 0–0 mot Mjällby. Självklart hade det varit riktigt kul om vi vunnit matchen och klivit upp på sjunde plats, men viktigast är trots allt att vi tog den pinne som behövdes. Efter en hel del insläppta mål i höst kan vi också vara nöjda med försvarsspelet.

Nu när kontraktet är klart hoppas vi förstås att de våra kan släppa tyglarna och ösa på mer i offensiven. Vi möter också ett Sundsvall som inte har vunnit på nio raka matcher och som har haft det mycket motigt med många poäng som runnit Giffarna ur händerna i slutminuterna. Försvarsmässigt har det inte alls fungerat väl på senare tid och en hög aggressiv press och många löpvilliga spelare ska kunna riva upp djupa sår i norrlänningarnas defensiv. Samtidigt får vi förstås inte bli för naiva mot ett revanschsuget Sundsvall som kommer att fajtas.

Det känns dock som om våra spelare också kommer att vara revanschsugna. Den där riktiga glädjen tycktes inte riktigt infinna sig bland våra spelare efter att kontraktet säkrades. De tyckte själva att insatsen var för uddlös mot Mjällby och förhoppningsvis vill de avsluta på ett snyggt sätt inför hemmapubliken.

Vi som sedan beger oss till Borås vill förstås se våra mannar ge Elfsborg en rejäl match. När det gäller att motivera sig inför denna drabbning så är det naturligtvis inga som helst problem, när guldstriden ska avgöras. Efter Elfsborgs seger med 2–0 över Gefle kan vi konstatera att boråslaget kommer att ha guldchans inför den sista omgången. Men Mjällby borta kan bli en tuff nöt för Elfsborg som inte trivs på naturgräs. MAIF, som har en pinne mindre än oss och fyra måls sämre målskillnad, avslutar sedan borta mot Norrköping.

Att Gefle fick stryk innebär att vi har tre poäng tillgodo på dem och dessutom tolv måls bättre målskillnad. Gefle bör ha en fin chans att slå GAIS borta. Även om gästrikarna har svårt att föra matcher, men Helsingborg hemma är inte det lättaste.

Syrianska på 13:e plats skulle också kunna gå förbi oss, men vi har 5 poäng ner till den och 13 måls bättre målskillnad. Djurgården borta och Kalmar hemma är SFCs återstående program.

För att vi ska kunna avancera upp på den övre halvan måste vi passera minst två av de tre lagen; Kalmar, Djurgården och Göteborg. Precis som vi säkrade trion det allsvenska kontraktet i förra omgången och frågan är hur motiverade de är.

Nian Göteborg, en poäng mer än och fyra måls sämre målskillnad, föll oväntat med 0–1 borta mot avsågade Örebro. Helsingborg borta och Djurgården hemma återstår för IFK.

Åttan Djurgården en poäng mer än oss och två måls sämre målskillnad, föll borta mot Malmö med 1–3. Närmast väntar hemmamatch mot kvalhotade Syrianska och sedan väntar Göteborg borta.

Eftersom Göteborg och Djurgården möts kan vi av egen kraft gå förbi ett av lagen.

Sjuan Kalmar FF var helt borta mot Häcken men kunde osannolikt vända till en 2–1-seger, vilket är en högst märkbar bedrift eftersom KFF bara hade ett skott på mål! Kalmars första mål var som bekant ett märkligt självmål av David Frölund. Norrköping hemma och Syrianska borta återstår för Kalmars vidkommande.

Nu ser vi till att hylla våra spelare i säsongens sista hemmamatch på Kopparvallen och häng gärna med till Borås på söndag för avslutningen. Läs mer om bussresan här

Omgång 29 i sin helhet
Onsdag 31 oktober
19.00 Åtvidaberg – Sundsvall
19.00 Kalmar – Norrköping
19.00 Helsingborg – Helsingborg
19.05 Djurgården – Syrianska  

Torsdag 1 november
18.00 GAIS – Gefle
18.00 Mjällby – Elfsborg
20.05 Malmö – Örebro
20.05 Häcken – AIK  

Nedan följer läget i tabellen samt vilka matcher som lagen har kvar. De rödmarkerade är toppmatcher, mer eller mindre.   



1 kommentar:

  1. bra med denna blogg för oss som jobbar utomlands. Tack

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.