Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

lördag 3 november 2012

En omgång kvar

Så var vi framme i epilogen av Allsvenskan och vi står verkligen i rampljuset i och med att Lennert Johanssons Pokal kommer att finnas på arenan vi äntrar. Om den kommer delas ut där återstår dock att se.

Inte sedan 1970 har vi spelat på en arena där guldstriden kunde avgöras i sista omgången, då var det vi själva som kunde knipa guld på Nya Ullevi, men 3–2 borta mot GAIS räckte inte eftersom Malmö FF hemmabesegrade Örgryte med 2–0. När vi själva tog guld 1972 och 1973, säkrades seriesegrarna innan den sista omgången.

Elfsborg lyckades med bedriften att vinna sin andra naturgräsmatch för säsongen borta mot Mjällby med 3–2. Senare på torsdagskvällen klarade Malmö bara 1–1 hemma mot , sedan länge, degraderade Örebro. Därmed ligger Elfsborg i förarsätet inför den sista omgången.

Malmö är piskade att vinna för att kunna ta guldet, men samtidigt måste vi ta poäng mot Elfsborg. Scenariot är naturligtvis inte alls otänkbart. Men jag tror att våra chanser att ta poäng på Borås Arena är större än att MFF vinner borta mot AIK på Råsunda.

Självklart är våra grabbar revanschsugna efter den svaga torsdagen i matchen mot Sundsvall. Vi får också tillbaka vårt succéförvärv Mohammed Abubakari på innermittfältet. Elfsborg är förstås oerhört taggade för att knipa de efterlängtade guldmedaljerna. 2006 knep IFE guldet och har sedan dess tillhört favoriterna men inte fått till det fullt ut. Elfsborg är extremt svårspelat på Borås Arena, där laget har 17 raka matcher utan förlust i Allsvenskan, men både Mjällby och Sundsvall har lyckats ta poäng där i år. Dessutom föll Elfsborg i Europa League mot det mediokra danska laget Horsens. Vad många inte har koll på är att vi är obesegrade på bortaplan på konstgräs i år. Vi är också det enda laget som har gjort fler än tre mål mot Elfsborg i en konstgräsmatch, i varje fall sedan boråslaget fick konstgräs på sin hemmaarena.  När Allsvenskan återstartade efter EM-uppehållet vann vi på Kopparvallen med hela 5–1, efter en fantastisk insats. Gör vi om den så vinner vi förstås igen.

Efter att vi tappat det fina läget till tre poäng mot Sundsvall måste vi ta poäng för att ha chans på den övre halvan. Tar vi den pinnen är vi före Göteborg eller Djurgården eftersom dessa båda lag möts. Samtidigt måste Syrianska besegra Kalmar på hemmaplan och Gefle får inte vinna hemma mot Helsingborg.

Om vi besegrar Elfsborg kommer vi sjua om Göteborg besegrar Djurgården eller matchen slutar kryss samtidigt som Kalmar inte vinner.

Om vi tar poäng av Elfsborg, så öppnar det alltså för MFF, som i så fall vinner Allsvenskan om de vinner borta mot AIK. Men om MFF vinner med 1–0 och vi spelar 3–3 mot Elfsborg, så vinner boråslaget guldet på inbördes möten (4–1 hemma och 0–1 borta). Detsamma gäller förstås vid 2–1 för Malmö och 4–4 på Borås Arena o s v. 3–3 eller 4–4 är inte de mest sannolika resultaten och vi inser därmed att ett oavgjort resultat (0–0, 1–1 eller 2–2) är av samma värde som 0–7 för Elfsborg. Inget av resultaten räcker för guld om Malmö vinner. Vi lär alltså inte se ett Elfsborg som slår vakt om något kryss.

AIK lär dock inte lägga sig frivilligt i sin sista match på Råsunda. Solnalaget befinner sig i Europa Leagues gruppspel och vill förstås dit nästa år igen.  Vid förlust kan Helsingborg knipa de bronsmedaljer som AIK innehar inför slutrundan. Fjärdeplatsen ger också spel i Europa League om tvåan eller trean i Allsvenskan vinner Svenska Cupen i vår. Vid seger mot MFF säkrar AIK en Europa Leagueplats om Häcken förlorar borta mot Sundsvall. Malmö har minst en plats i Europa League säkrad och kan därför gå för fullt för seger.

Poäng räcker för att Häcken ska säkra lilla silvret och en plats i Europa League. Häcken kniper också det stora silvret vid seger samtidigt som Malmö tappar poäng.

Helsingborg spelar precis som AIK i Europa Leagues gruppspel och kniper fjärdeplatsen (som kan ge fortsatt spel i Europa League nästa år) vid seger borta mot Gefle samtidigt som AIK förlorar.

Norrköping har också en teoretisk chans på fjärdeplatsen men sex mål att ta in på AIK känns väl mycket. IFK måste vinna stort hemma mot Mjällby samtidigt som AIK förlorar och HIF tappar poäng.

I och med Mattias Metes kvitteringsmål mot Sundsvall säkrade Mjällby det allsvenska kontraktet. Senare på torsdagskvällen tog Gefle hem de tre bonuspoängen borta mot GAIS, vilket också innebär att gästrikarna spelar i Allsvenskan även nästa år.

Striden om vem som ska försöka kvala sig kvar mot Halmstad står i stället mellan Syrianska och Sundsvall. Tack vara vår kvittering ligger Syrianska över strecket med två poängs marginal inför slutrundan. Därmed är Sundsvall tvingade att vinna den svåra hemmamatchen mot Häcken, samtidigt som Syrianska måste tappa poäng hemma mot Kalmar, för att Giffarna ska undvika kvalspelet. Sundsvall är ett av få lag som besegrat Häcken på Rambergsvallen.

Örebro och GAIS är som bekant klara för Superettan sedan länge och nästa år får vi istället möta Öster och Brommapojkarna i Allsvenskan.

Nu hoppas vi att våra spelare ger allt för att vi ska få till en bra avslutning på Allsvenskan anno 2012. Det kan bli två vinnare på Borås Arena på söndag!

Omgång 30 i sin helhet
Söndag 4 november
15.00 Örebro – GAIS
15.00 Sundsvall – Häcken
15.00 Gefle – Helsingborg
15.00 Elfsborg – Åtvidaberg 
15.00 Norrköping – Mjällby
15.00 Syrianska – Kalmar
15.00 Göteborg – Djurgården
15.00 AIK – Malmö FF 

Nedan följer läget i tabellen samt vilka matcher som lagen har kvar. Den rödmarkerade är toppmatchen.


2 kommentarer:

  1. Jag såg matchen på Gamla Ullevi där Elfsborg vann mot GAIS med 1-0. Nog tyckte jag att underlaget påminde om gräs även om det var väldigt mycket lervälling och sand också. Jag skulle nog vilja påstå att GAIS-matchen var första bortasegern på gräs...

    SvaraRadera
  2. Så sant, den matchen föll bort ur minnet, men Elfsborg vann ju med 2-1, efter segermål i den 95:e minuten. Tack för att du såg felet jag ändrar.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.