Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

söndag 26 januari 2014

Fina besked från start

Känslan inför den här säsongen var god innan första träningsmatchen och det har inte försämrats efter att Assyriska krossats med 5–1.

Jag har en stark tro på våra fyra nyförvärv och framförallt på Victor Sköld. Falkenbergsförvärvet bekräftade ytterligare vilken bra spelare han är genom sin succédebut som tvåmålsskytt och en bra genomförd halvlek även i övrigt. Det var ju förutbestämt att de flesta spelarna bara skulle spela en halvlek.

Victor behövde bara knappa fyra minuter på sig för att göra det första målet i ÅFF-tröjan. Allan Olesen slog en fin djup boll till höger som Simon Skrabb elegant tog emot och dribblade ner mot kortlinjen och spelade snett bakåt där Victor Sköld klippte in bollen invid den bortre stolpen.

I den 20:e minuten höll sig Victor Sköld framme igen. Simon Skrabb vände spelet från höger. Kristian Bergström tog emot i vänsterinnerläge och måttade inlägget mot den främre stolpen där Victor Sköld nickade in 2–0 invid det främre krysset.

Det var fantastiskt skönt att se Victor göra mål redan från början och de fina egenskaper vi sett i Falkenberg visade 24-åringen upp även i vår tröja, genom ett fint rörelsemönster och ett uppoffrade spel så väl i luftrummet som på marken. Omgivningen hos oss är en nivå bättre än i Falkenberg och därmed tror jag att han kan växa ytterligare. Det är egentligen anmärkningsvärt att Victor så snabbt har kommit in och presterat så pass bra på så kort tid hos oss.

Simon Skrabb är vårt senaste förvärv och det 19-åriga superlöftet är en mäkta intressant spelare. I mitten på första halvlek fick han en smäll och tvingades av planen en stund, men dessförinnan hade han redan förarbetat gott till två mål. Det syns att han varit ordinarie i Finlands högstaliga i tre år för han opererade riktigt rutinerat trots sin ringa ålder. Förutom bollskickligheten och snabbheten, visade finländaren prov på god styrka och fint positionsspel även i defensiven. Simon spelade till höger på mittfältet i den första halvleken, och gjorde det bra, men vi kommer säkert se honom även på andra positioner.

I backlinjen startade två nyförvärv Petter Gustafsson som högerback och Månz Karlsson som höger innerback.

Det kändes som Petter Gustafsson var ett tryggt och gott förvärv när han blev klar för oss och denna bild har nu förstärkts. Defensivt provades vi inte på allvar i denna match, men det berodde ju också på att vi höll i bollen bra långa stunder. Rutinen från 114 allsvenska matcher syns genom förmågan att värdera väl och ta rätt beslut. 28-åringen har också tempot i sig, ett gott passningsspel (fin genomskärare till Ricardo Santos 3–0-mål) och bra inlägg. Petter går gärna med i offensiven och är ju en allround spelare som kan spela ytterback och yttermittfältare på båda kanterna, vilket är mycket värdefullt.

Månz Karlsson kommer få möjligheten att spela ihop sig med våra mittbackar allt eftersom och det tar förstås sin tid, men redan i den första matchen så klarade han sig väl trots att han fick spela med två olika spelare (Allan Olesen och George Tanzi). Men det krävs tuffare motstånd än Assyriska för att hans defensiva kvaliteter ska testas på allvar. Genom sin längd i huvudspelet (191 cm) och sin räckvidd i markspelet är 24-åringen tuff att möta och han var väl med i passningsspelet under matchen.

I målet höll Gustav Jansson nollan under sin halvlek. Gurra hade det länge lugnt, men efter enda misstaget fick han det svettigt då han tappade ett inlägg, men han revanscherade sig med en fin räddning och han svarade också för en fin enhandsräddning kort senare. Passningsspelet satt också bra och det ser med andra ord lovande ut inför säsongen.

Allan Olesen spelade mittback tillsammans med Månz Karlsson i den första halvleken. Dansken spelade precis som han ska, det vill säga lugnt och tryggt utan att överarbeta.

Andreas Dahlén gjorde det bra som vänsterback och med ett år i ryggen i vår klubb finns förhoppningar om en ännu starkare säsong. Första matchen antyder också gott självförtroende och trygghet.

På innermittfältet har jag höga förväntningar på Mohammed Abubakari och Daniel Sjölund – att de kan bli ännu mer samspelta under denna säsong. De båda utgjorde också ett starkt nav mot Assyriska och vi tog därmed tag i matchen från start.

Mohammed var som vanligt tuff i duellspelet och höll tempot väl uppe. Det var också kul att se honom släppa bollen efter få tillslag.

Daniel Sjölund spelade hela matchen och efter ett år i vår klubb kan han vara på en hög nivå från start, vilket ålänningen redan bevisade som god bollvinnare och offensiv pådrivare med några läckra patenterade passningar.

Kristian Bergström, numera 40 år ung, verkade också trivas i kylan och levererade som vanligt i passningsspelet, bland annat med en assist till 2–0-målet.

På topp spelade Ricardo Santos tillsammans med Victor Sköld i den första halvleken. Det såg lite segt ut, men den tuffa vinterträningen kommer göra brassen gott när allvaret väl drar igång och det var kul att han fick igång målskyttet direkt (3–0 i minut 37) efter en kylig avslutning på Petter Gustafssons fina frispelning.


Hela nio byten genomfördes till den andra halvleken och det är aldrig lätt att få struktur efter så många byten. Efter ledning med 3–0 är det också svårt att få ut det maximala. Den andra halvleken blev också spretig men det bjöds på en del glimmer, speciellt vid 4–0 målet i den 50:e minuten. Det var ett fint spelvändningsmål där Emmanuel Dogbe slog en fin svepande boll till Anton Tinnerholm som lade fram bollen till John Owoeri, som drev ned till kortlinjen och fortsatte in mot målet, där han klippte till i ryggen på Emmanuel Dogbe och in i mål.

Henrik Gustavsson vaktade målet i den andra halvleken, men hade inte speciellt mycket att göra. Möjligen kunde Fimpen ha plockat inlägget som Assyriskas mål föll efter.

Anton Tinnerholm spelade högerback i den andra akten och var väl med i offensiven men tappade lite i positionsspelet i defensiven. Hjälpen från Imad Zatara var dock bristfällig.

George Tanzi utgjorde mittlås tillsammans med Månz Karlsson i den andra halvleken och svarade för en stabil insats, som han har visat i U21-laget när 19-åringen har rätt fokus.

Pontus Nordenberg spelade vänsterback i halvlek två. Olyckligt gjorde han ett självmål, men om 18-åringen inte hade varit där hade assyriskaspelaren därbakom säkert satt bollen istället. Vår landslagsman revanscherade sig genom att kämpa till sig bollen och spela fram till Joel Rajalaksos 5–1-mål.

Imad Zatara showade lite för mycket i den andra akten och vi tappade därmed flytet i passningsspelet. Speciellt frustrerad blev Anton Tinnerholm som hade öppen lejd mot mål, men inte fick bollen. Imad har annars väldigt goda kvaliteter, bara han använder dem på rätt sätt.

Emmanuel Dogbe avlöste Mohammed Abubakari efter paus. Insatsen liknade de under fjolåret. Det vill säga ojämnt. 21-åringen blandade fina bollar med bolltapp då han gick för länge med bollen. Det var kul att ghananen gjorde mål och kan han bara bli stabilare har vi många alternativ på innermittfältet.

Martin Christensen spelade till vänster på mittfältet istället för Pligg i akt två. Positionen verkade inte passa riktigt och dansken kom inte riktigt upp i sin nivå, men ställde ändå till en del oreda för Assyriska.

I den andra halvleken utgjordes toppduon av John Owoeri och Joel Rajalakso. Båda stod för positiva insatser med mycket spring i benen i djupled, vilket samtidigt innebar att vi inte hade någon riktig targetspelare i den andra halvleken som Victor Sköld ofta agerade som i den första halvleken.

John gjorde ett fint förarbete till 4–0-målet och hade flera energiska löpningar som rev sår i assyriskaförsvaret.

Joel hade hög fart och jobbade även väl i det defensiva arbetet. Bolltouchen stämde inte helt, men 5–1-målet var kyligt. I den 85:e minuten slog Pontus Nordenberg en fin djupledsboll som Joel Rajalakso utnyttjade på ett fint sätt i vänsterinnerposition genom att runda målvakten Anton Olofsson och rulla in 5–1. Det var viktigt att 20-åringen gjorde mål redan i första matchen, vilket stärker självförtroendet inför säsongen.

Summa summarum var det en väl genomförd match. Vi är färdiga med vår trupp medan Assyriska vill införskaffa ytterligare några spelare, men 5–1 mot ett stabilt Superettanlag som har ambitioner att så småningom ta steget upp i Allsvenskan är förstås ett mycket bra resultat. En sådan storseger har vi förövrigt aldrig tagit mot Assyriska förut.

Jag blev extra glad över att vi från början satte passningsspelet. Av försåtliga skäl var tempot inte alltid det högsta så här i första matchen och med trötta nedtränade kroppar. Stundtals visade vi dock prov på förvånansvärt bra bolltempo, fina spelvändningar och kombinationer som dyrkade upp motståndarna. Detta resulterade i deras frustration i och med att de inte hängde med. Lägg därtill effektiviteten i målskyttet och ett till stora delar stabilt försvarsspel så måsta man vara mycket nöjd.

Man ska också ha i åtanke att vi saknade ett klart tänkbart mittlås i Daniel Hallingström och Alberis da Silva. 18-årige Hampus Holmgren är också ett intressant alternativ på ytterbacks- och yttermittfältspositionerna. Bruno Marinho vill också vara med och slåss om en plats på innermittfältet.

Det finns dock ingen anledning att sväva iväg för mycket. Gläds över insatsen gör vi förstås men det återstår fortfarande mycket arbete innan allvaret börjar den 2 mars hemma mot Jönköping.

Matchfakta
ÅFF – Assyriska FF 5–1 (3–0)
1–0   (4) Victor Sköld (Simon Skrabb)
2–0 (20) Victor Sköld (Kristian Bergström)
3–0 (37) Ricardo Santos (Petter Gustafsson)
4–0 (50) Emmanuel Dogbe (John Owoeri)
4–1 (52) självmål (Pontus Nordenberg)
5–1 (85) Joel Rajalakso (Pontus Nordenberg)
Varningar ÅFF: inga
Domare: Magnus Ahlsén, Linköping
Publik: 540

Laget i första halvlek
Gustav Jansson –
Petter Gustafsson, Månz Karlsson, Allan Olesen, Andreas Dahlén –
Simon Skrabb, Mohammed Abubakari, Daniel Sjölund, Kristian Bergström –
Ricardo Santos, Victor Sköld

Laget i andra halvlek
Henrik Gustavsson –
Anton Tinnerholm, Månz Karlsson, George Tanzi, Pontus Nordenberg –
Imad Zatara, Emmanuel Dogbe, Daniel Sjölund, Martin Christensen –
John Owoeri, Joel Rajalakso


Månz Karlsson och Daniel Sjölund var de enda som inte byttes ut i paus och de båda spelade hela matchen.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.