Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

lördag 8 februari 2014

Äntligen seger mot Norrköping

En träningsmatch är alltid en träningsmatch, men likväl bröt vi en barriär genom segern borta mot IFK Norrköping med 3–1 och framförallt visar den andra halvlekens spel att vi har en väldigt hög kapacitet inför säsongen.

Vi bröt några viktiga trender förra säsongen i bortasegrarna mot Häcken (2–0), Elfsborg (1–0) och Mjällby (1–0) samt mot Helsingborg (hemmaseger med 3–0). I år hoppas vi besegra IFK Norrköping, vilket inte har skett i seriespel sedan 2004 (via 2–0-segern på Idrottsparken).  Året efter vann vi träningsmatchen på Parkens B-plan med 2–1 och semifinalen i Svenska Cupen på Kopparvallen med 1–0. Bara tre av våra spelare i dagens trupp har varit med i dessa matcher, Henrik Gustavsson, Daniel Hallingström och Kristian Bergström. Nu har en stor del at truppen varit med och besegrat Peking och tar naturligtvis med sig känslan när det blir allvar senare i år.

Den första halvleken var dock inget glädjeämne. Snön vräkte ned och gjorde planen hal och svårbemästrad, vilket gynnade IFKs fysiska spelare mer än våra mer tekniska spelare. Vårt korta spel med riktningsförändringar gav inte gensvar då våra spelare halkade omkring. Vi blev därmed ett lätt byte för hemmalagets aggressiva förstapress och vi skickade en hel del långbollar. Ricardo Santos stred tappert på dessa, men vi lyckades inte med påfyllnadsspelet.

En del uppspel blev också för korta och IFK kunde kontraslå. När vi väl kom i anfallsläge, spelade vi några passningar för mycket innan det blev dags för inlägg och ofta försvann lägena. Vi var heller inte på tå i närkamperna i första halvlek och frukten av baklängesmålet i den 15:e minuten var att vi var för snälla och tillät Emir Kujovic gå till väders ostört och nicka ned ett inlägg från höger. Anton Tinnerholm kom på efterkälken och tvingades riva ned den reslige forwardsspelaren. På den efterföljande straffen gick Gustav Jansson gick åt rätt håll (höger), men Kujovic´ elvametare var för hög och hård.

Vi åkte alltså åter på ett straffmål emot oss, men förutom en frispark från distans som gick strax utanför, och som Gurra säkert tagit om den gått innanför, skapade inte hemmalaget några fler målchanser i den första akten.

Vi hade två bra chanser i den första halvleken. Strax innan baklängesmålet hittade Kristian Bergström fram med en fin djupledsboll, där Victor Sköld sprintade väl in i straffområdet, men när han skulle avsluta dök Morten Skjönsberg upp i sista stund med en perfekt brytning.

Vårt främsta kvitteringsläge i den första halvleken fick Mohammed Abubakari i den 34:e minuten, men inne i straffområdet sköt han rakt på målvakten David Mitov Nilsson.

Vi hade, som vanligt, ett stort bollinnehav redan i den första halvleken men omsatte det inte i målchanser. Ofta fick vi chansen efter misstag av hemmalaget men vi var inte tillräckligt aggressiva och resoluta för att utnyttja dem.

Det såg ut som vanligt mot Norrköping lite vekt och blekt, men i andra halvlek var det inget snack om saken, då var det klasskillnad. Scenförändringen var alltså total i den andra halvleken. Snöfallet avstannade och planvärmens effekt gjorde att snön smälte. Planen blev därmed mycket mer spelbar, vilket gynnade oss. Passningsspelet blev mycket bättre och våra kreativa och kvicka spelare kunde bättre utnyttja sina goda egenskaper.

Vi uppträdde också med en mycket större aggressivitet och jobbade mycket mer som ett lag. Vi tycktes alltid vara minst två spelare mot motståndarnas bollförare. Med press och understöd blev vi väldigt svårpasserade och vi kunde vinna boll högt upp i banan.

Med ett fyndigt och snabbt passningsspel hängde inte hemmalaget med och vi kunde stundom rulla ut dem även långt ned på deras planhalva.

I den 54:e minuten föll kvitteringen. Vi misslyckades med en hörnvariant till höger, men vann tillbaka bollen på högerkanten. Anton Tinnerholm spelade fram till Kristian Bergström som slog ett mycket fint inlägg från höger och Alberis da Silva nickade in 1–1 via den högra stolpen.

Bara tre minuter senare hade vi vänt matchen. Efter ett långt och fint anfall spelade Petter Gustafsson fram till Kristian Bergström som spelade in från vänster. Victor Sköld tog emot strax utanför straffområdet och kunde behärskat pricka in 2–1. I den 67:e minuten skickade Sköld iväg en lurig lyftning från långt håll som målvakten lyckades tippa över ribban. På liknande sätt gjorde Sköld mål borta mot Hammarby i fjol.

I den 80:e minuten avgjorde vi matchen. Martin Christensen slog en hörna från vänster, IFK avvärjde men vi kom tillbaka i en andravåg efter stort arbete av Daniel Sjölund, som spelade fram till Martin Christensen som slog ett fint inlägg från vänster och John Owoeri tryckte distinkt upp bollen i det främre krysset med en bredsidesvolley.

Gustav Jansson gjorde en fin räddning på Linus Wahlqvists skott i den 87:e minuten, men så mycket mer hade inte vår målvakt att mota. Straffen var inte mycket att göra något åt och efter den tveksamma insatsen senast mot Husqvarna var det riktigt kul att se Gurra åter stabil både i luftrummet och i uppspelsfasen.

Anton Tinnerholm agerade tveksamt i straffsituationen, men uppträdde mycket starkt i den andra halvleken, där vi såg honom plocka fram de bästa egenskaperna med aggressivitet och han var framgångsrik även i offensiven.

Månz Karlsson och Alberis da Silva utgjorde mittlås för första gången. Till en början syntes det att de inte var riktigt samspelta och det blev en lucka mellan dem stundtals. Men efterhand hittade de bättre sina roller i samspelet.

Alberis da Silva slog en del för korta uppspel i första halvlek, men växte enormt i den andra. Brassen var mycket stabil och agerade med stor pondus i huvudspelet och gjorde dessutom ett vackert nickmål. Även i markspelet löste Alberis situationerna på ett bra sätt.

Månz Karlsson agerade också säkert i den andra akten och vågade kliva fram ordentligt och svarade för några fina brytningar. Det var starkt av Månz att hålla hela matchen eftersom han spelade 90 minuter även i tisdags mot Linköpings City.

Petter Gustafsson visade ånyo vilken nyttig spelare han är, denna gång på vänsterbacksplatsen. Efter en lite tveksam inledning, växte även Petter i den andra halvleken med stabilt försvarsspel och framgångsrikt passningsspel i offensiven, med bra samarbete med Kristian Bergström. Även Petter spelade 90 minuter i tisdags.

Imad Zatara hade ingen större framgång i halkan i den första halvleken och tog inte heller jobbet i defensiven, men när vi började spela fotboll i den andra akten vaknade också Imad till, med framgångsrika offensiva aktioner, men också med ett bättre defensivt arbete.

Mohammed Abubakari hade ingen bra start på matchen med flera bortslagna passningar och i halkan hade han svårt med förstatouchen. I andra halvlek när väglaget blev betydligt bättre spelade Mommo riktigt bra. Med bättre bollkontroll höjde han kvaliteten och tempot i passningsspelet och vann också mycket boll.

Daniel Sjölund gjorde så gott han kunde i den första halvleken, men fick precis som Mommo inte ut sin kapacitet i halkan, men i den andra halvleken svarade Dajja för ett mycket stort jobb och även kvalitet i så väl bollvinster som offensiva aktioner. Förarbetet till 3–1-målet sammanfattade Sjölunds insats väl.

Kristian Bergström fick utdelning för sin fina vänsterfot, nu när det fanns köpvilligare spelare i rätt positioner. Smörpassningen till Victor Skölds läge i första halvlek var magnifik. Likaså inlägget som Alberis da Silva nickade in. Två assist blev det efter att Pligg också spelat fram till Victor Skölds 2–1-mål.

Ricardo Santos spelade på topp i den första halvleken och tog fram kämpatakter som vi inte har sett tidigare. Det var ingen lätt uppgift med alla långbollar, men han var stark i duellerna och gjorde ett bra jobb, även om vi inte kom till avslut. Ricardo spelade 90 minuter i tisdags och svarade där för en fin soloprestation när han gjorde matchens enda mål. Därmed har Santos gjort tre mål.

Victor Sköld hade det tufft i den första halvleken och kom då i skymundan, undantaget den fina möjligheten i den 14:e minuten. När vi väl kunde etablera ett spel i den andra halvleken fick vi se vilka fina kvaliteter vi har hos nyförvärvet, med gott huvudspel, uppoffrande löpningar samt kvalitativ och finurlig bollhantering. Därtill visade Victor åter att han är en målskytt, med ett behärskat skott. Tre mål på 170 minuters speltid är inte illa.

John Owoeri spelade den andra halvleken på topp istället för Ricardo Santos. John har visat god löpvilja i de tidigare matcherna, men inte alltid hittat rätt och sprungit offside. Nu var löpningarna mer genomtänkta och det fanns även en tanke bakom passningarna. John visade att han vill vara med och strida om en startplats och fungerade väl tillsammans med Victor på topp. Owoeri krönte en bra insats med ett fint mål. Därmed har fyra av våra forwards gjort mål, vilket naturligtvis är bra i ett så pass tidigt skede på säsongen.

Joel Rajalakso avlöste Victor sköld de senaste minuterna och även 20-åringen har visat framfötterna under försäsongen med ett uppoffrande spel.

Simon Skrabb kom in till höger på mittfältet istället för Imad Zatara den sista halvtimmen och svarade för ett stabilt inhopp med sin kraft och goda bollbehandling. 19-åringen visar redan, trots att han har en lång skadeperiod bakom sig, att han är en mycket kvalitativ och intressant spelare.

Martin Christensen kom in I stället för Kristian Bergström den sista kvarten och gjorde det mycket bättre på fel sida (vänster) än tidigare. Dansken jobbade tillbaka i defensiven och svarade för en fin assist till John Owoeris 3–1-mål.

Norrköping saknade ett par kreativa toppforwards i Christoffer Nyman och nyförvärvet Alhaji Kamara, men med ett mittfält där de stora kreatörerna saknas är frågan om de räcker till för den övre halvan. Jag tror det inte.

Vi saknade bland andra Henrik Gustavsson, Daniel Hallingström, Andreas Dahlén och Bruno Marinho, som alla fyra mycket väl kan slå sig in i startelvan. Vi har riktigt många alternativ. Petter Gustafsson har visat de kvaliteter som vi hoppats för att öka konkurrensen på båda ytterbacksplatserna. När Daniel Hallingström är tillbaka är också kampen om mittbacksplatserna hård. Lägg därtill att George Tanzi tagit ett kliv till en mer stabil nivå under försäsongen.

På vårt mittfält vimlar det av spelskickliga spelare. Mommo och Dajjas fina samarbete i den andra halvleken bådar också gått inför framtiden och framåt har vi många spännande alternativ. Det ser med andra ord bra ut även om vi ännu inte har stött på någon riktig värdemätare ännu.