Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

lördag 1 februari 2014

Bakslag direkt

Efter urladdningen mot Assyriska befarades att ett bakslag skulle komma, men att vi skulle sjunka så lågt var en besvikelse.

Det såg lovande ut inledningsvis, men kanske gick det för lätt att hålla i bollen på Husqvarnas planhalva och vi skapade ju tidigt ett par bra chanser. Allt eftersom skulle målen trilla in trodde vi, men så blev det inte.

Därefter var speltempot alldeles för långsamt för att tränga igenom bortalagets låga försvarsspel. Vi tappade mycket fart genom det undermåliga passningsspelet. Känslan i passningarna var helt enkelt för svag, med många bollar som slogs bakom mottagarens färdriktning. Rörelsen var också svag och det var bara John Owoeri som löpte i djupled.

Husqvarna hade ingen målchans i den första halvleken men ledde ändå matchen! I den 32:a minuten var Allan Olesen klart före sin motståndare och skulle bara passa hem till Gustav Jansson, men istället för att stå kvar för att få tid att lägga undan bollen, mötte Gustav och då gick det som det gick. Husqvarnaspelaren knep bollen och Gurra var tvungen att stoppa honom, med straff som påföljd.
Gustav Jansson gick åt rätt håll men kunde inte nå Michael Ibrahims elvametare som satt hårt och tätt invid den högra stolpen.

Vi hade ett mycket stort bollinnehav i den första halvleken och fortsatta att äga bollen, men den andra akten blev öppnare. Kvaliteten i passningsspelet var dock inte mycket bättre och vi släppte även fram bortalaget några gånger.

I den 59:e minuten klev domaren Johan Hamlin in i handlingen på allvar när han utdömde en horribel grov utvisning på Imad Zatara. Situationen som uppstod föregicks av att blev det kamp om bollen där både målvakten Alexander Lundin och Imad Zatara gick för fullt från varsitt håll. Zatara var första på bollen med foten och sedan kolliderade de båda. Zatra satsade definitivt inte mer våldsamt än Lundin. Visst hade Zatara foten en meter från marken, men det var ingen sula före och därmed absolut ingen utvisning. Det blir tämligen svårt att spela fotboll om man inte ens får försöka vinna bollen i en duell och när man dessutom är först så straffas man av en utvisning.

Trots utvisningen blev vi skarpare i anfallsspelet, genom att spela enklare och snabbare. Efter tryck mot bortamålet kunde Ricardo Santos snappa upp bollen i den 70:e minuten. Brassen rundade målvakten och rullade in 1–1.

Vi borde sedan ha avgjort matchen på någon av våra chanser men om det velat sig illa så kunde vi också ha släppt in någon boll.


Gustav Jansson gjorde en stabil insats mot Assyriska, förutom ett tappat inlägg som höll på att ställa till det. Den här gången var Gurra olycklig vid straffsituationen och det uppstod ett par tveksamma situationer även i andra halvlek som också hade kunnat resultera i baklängesmål. Gurra gjorde dock en fin räddning på Michell Haidaris nick och kan så klart mycket bättre än vad han visade i denna match.

Anton Tinnerholm hade inga större problem att hålla undan från sin kant, men samspelet med Martin Christensen i offensiven satt inte alls som förra året.
I backlinjen började Allan Olesen bra. Dansken spelade lugnt och säkert, men sedan slog han en del märkliga passningar som höll på att ställa till det rejält och han kom ur rytm.

Alberis da Silva gjorde årsdebut och plockade fram sin sedvanliga egenskaper när han var tuff och rejäl i närkamperna och kung i luftrummet, men även Alberis mattades efterhand och byttes ut i andra halvlek.

Pontus Nordenberg är U-landslagsman och lever alla unga spelares dröm om en möjlighet att slå sig in i ett allsvenskt lag, men då gäller det givetvis att ge allt för att ta chansen. Pontus tog dessvärre inte chansen mot Husqvarna.

Martin Christensen var pigg inledningsvis men var sedan för omständlig och dansken har en bra bit kvar till formen.

Våra centrala mittfältare stod inte att känna igen. Både Mohammed Abubakari och Daniel Sjölund hamnade ofta långt bak i banan, fyllde inte på i motståndarnas straffområde och satte inte tempot i spelet som vi är vana att se. Mommo slog också en del vanskliga bollar. Sjölund blev bättre när vi var en man mindre och levererade då ett bättre passningsspel när det fanns några spelare som löpte.

Kristian Bergström var anonym under långa perioder. Servarna vid de fasta situationerna satt inte heller och Pligg utgick med kvarten kvar.

Toppduon fungerade inte tillsammans. John Owoeri tog flera fina löpningar i högerinnerposition inledningsvis, men sedan gick han offside flera gånger. Plus för att han i varje fall försökte, men kvaliteten i beslut och tanke måste bli mycket bättre.

Imad Zatara imponerade inte mot Assyriska och gjorde det verkligen inte nu heller. De vägvinnande löpningarna togs inte förrän i duellen med Alexander Lundin och då blev han typiskt nog straffad med en utvisning!


Månz Karlsson kom in som mittback, men det såg inte helt stabilt ut då han kom fel i en del situationer. Jag tror ändå mycket på Månz och han visade vid några offensiva fasta situationer att han även kan bli att farligt namn för offensiven.

Andreas Dahlén kom in och därmed blev vår vänsterkant tryggare samtidigt som Dalle bidrog i offensiven.

Petter Gustavsson bytte av Anton Tinnerholm, med ansvar för högersidan och gjorde det okej utan att komma upp i samma klass som mot Assyriska.

Joel Rajalakso bytte av Pligg till vänster och bidrog med energi, vilket verkligen behövdes, men för att konkurrera på allvar måste bolltouchen bli bättre.

Victor Sköld kom in i ett besvärligt läge då Imad Zatara blev utvisad direkt. 24-åringen visade ändå en del goda kvaliteter, men borde ha satt skottet i straffområdet, även om han drog till med högern.

Ricardo Santos kom också in på topp och behövde bara sju minuter på sig för att göra mål. Det var kul att se brassen alert från början och han läste situationen bra när han snappade upp bollen och kyligt rundade målvakten innan han rillade in 1–1. Mål i de två första träningsmatcherna är naturligtvis bra för en forwards självförtroende.


Man är såklart besviken på insatsen. Vi dominerade matchbilden rätt eftertryckligt men vi har tidigare haft problem att ta tag i matcher där vi tagit kommandot med stort bollinnehav från början. Man ska dock komma ihåg att HFF bara släppte in 17 mål i söderettan i fjol och dessutom förstärkt försvaret med fler spelare, men när vi satte lite mer press, trots en man mindre, visades även HFFs svagheter i försvarsspelet. Det behövs inte så mycket kvalitetsförsämring för att sjunka en eller två divisioner i spelet, det visade vi tyvärr idag.

Just avslutningen, att vi stundtals kunde spela ut HFF med en man mindre på banan, visade i varje fall att de våra ville ta tag i situationen efter en till stora delar undermålig insats.

En försäsong är alltid en försäsong och spelet pendlar med många skiftningar i laget och med trötta kroppar efter hård träning.  Vi kan så mycket bättre än så här, vilket vi visade mot Assyriska, och nu vet vi att det behövs fler matcher för att sätta spelet till allvaret börjar hemma mot Jönköpings Södra i Svenska Cupen de 2 mars.

Även domaren Johan Hamlin visade att han behöver fler träningsmatcher för att komma i form.

Matchfakta
ÅFF – Husqvarna FF 1–1 (0–1)
0–1 (32, straff) Michael Ibrahim
1–1 (70) Ricardo Santos
Utvisning ÅFF: Imad Zatara (59)
Varningar ÅFF: inga
Domare: Johan Hamlin, Bro
Publik: 411

Startelvan
Gustav Jansson –
Anton Tinnerholm (HM 63 ut77), Allan Olesen, Alberis da Silva (ut 58), Pontus Nordenberg (ut 58) –
Martin Christensen (ut 63), Mohammed Abubakari, Daniel Sjölund, Kristian Bergström (ut 77) –
John Owoeri (ut 58), Imad Zatara

Inbytta ersättare
Månz Karlsson (in 58 MB), Andreas Dahlén (in 58 VB), Victor Sköld (in 58 F),
Ricardo Santos (in 63 F), Petter Gustafsson (in 77 HM), Joel Rajalakso (in 77 VM)

Ej inbytt ersättare

Henrik Gustavsson

1 kommentar:

  1. Domaren var ett skämt. han är väl inte i allsvenskan? Först straffen: den s.k.fällningen skedde utanför straffområdeslinjen.Sedan utvisningen: möjligen frispark. Verkade som han inte ville att hemmalaget ska få en chans att vinna.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.