Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

lördag 15 februari 2014

Stor besvikelse mot Bajen

Att förlora en träningsmatch mot Hammarby är i sig ingen katastrof, men att göra en riktigt usel match, förlora med 0–3 och knappt skapa några målchanser är riktigt illa.

Vi ställde också upp med ett starkt lag och förhoppningarna var goda om en fin insats, men det var egentligen bara i inledningen av matchen som vi visade att vi är ett nummer större än Hammarby. Genom mer distinkt fartfyllt och kvalitativt passningsspel kom vi fram i en del lägen, främst efter fasta situationer, men sedan var det roliga slut.

Vi släppte sedan in ett skitmål i den 13:e minuten. Vi borde ha fått en frispark då Imad Zatara blev nedmejad vid mittpunkten av Thomas Guldborg Christensen, men Hammarby fick fortsätta anfallet och avancerade till höger. Våra mittfältare stod och tittade på när Amadaiya Rennie växelspelade med Erik Israelsson. Alberis da Silva och Pontus Nordenberg stötte helt fel i samma situation och blev båda bortgjorda, vilket Amadaiya Rennie utnyttjade genom att sprinta in från höger och spela snett bakåt. Anton Tinnerholm tappade helt sin bevakning och Fredrik Torstensteinbö kunde enkelt trycka in 0–1 vid den främre stolpen. Gustav Jansson var tvungen att göra en sidledsförflyttning och hann inte tillbaka.

Hammarby tog sedan över mer och mer på grund av vår passivitet och vår mycket svaga förmåga i uppspelsfasen, där vi slarvade oerhört mycket i passningsspelet. Därmed kom vi under tryck stundom och vi fick vara glada att vi inte låg under med fler mål i paus.

Vi blev stabilare de sista fem minuterna i första halvlek och skapade några halvchanser för en kvittering, vilket ingav förhoppningar om att vi skulle komma ut som ett nytt lag i andra halvlek, men så blev det dessvärre inte.

Vi började i och för sig andra halvlek okej, men sedan var vi om möjligt ännu sämre än i första halvlek. Inte blev det lättare i den 72:a minuten. Hammarby anföll central och ett försök till uppstötning för Alberis da Silva slutade riktigt illa, då han brakade in i Fredrik Torstensteinbö. Straffet blev hårdast tänkbara genom ett rött kort av domaren Stefan Johannesson.

Det tog bara tre minuter efter utvisningen innan vi åkte på det andra baklängesmålet. Med en man mindre stötte Anton Tinnerholm högt och blev överspelad. Vår backlinje flyttade då förstås över till höger för att täppa till luckan, vilket innebar att Månz Karlsson hamnade långt till höger. Pontus Nordenberg hade ingen chans att hänga med när Amadaiya Rennie satte fart eftersom Pontus inte hade någon som helst koll på honom. Kristian Bergström (som vikarierade som vänsterback) hängde inte heller med. Rennie kom helt ren med Gustav Jansson och gjorde tyvärr inget misstag.

I den 90:e  minuten åkte vi också på ett tungt 0–3-mål. Nahir Besara lyfte in bollen i straffomrpådet och George Tanzi slog bollen rakt på Erik Israelsson, som fick öppet läge djup inne i straffområdet att rulla in bollen.

Det är inte lätt att bedöma spelares enskilda matcher genom att se fotboll på TV. Inget går naturligtvis upp mot att se fotboll på plats där man själv kan bestämma vad man vill titta på som positionsspel och rörelse utan boll, men att det var underkänt och mycket underkänt på de flesta håll råder det ändå ingen som helst tvekan om.

Trots tre insläppte mål var Gustav Jansson den ende som kom undan med hedern i behåll. Gurra hade en mycket otacksam uppgift och hade inte mycket att göra på målen.

Backlinjen som var så stabil mot Norrköping stod inte alls att känna igen. Naturligtvis var det ett avbräck att Petter Gustafsson inte kom till spel. Pontus Nordenberg har fått många chanser i vår, men har tyvärr inte tagit dem.

Alberis da Silva, som var helt strålande i andra halvlek mot Norrköping, såg seg ut, hamnade i tidsnöd och tog många felbeslut. Det var otroligt klantigt att dra på sig en utvisning som i värsta fall kan rendera i avstängning när tävlingsspelet drar igång.

Månz Karlsson har fått mycket speltid i träningsspelet vilket naturligtvis är bra, men inte helt lätt när övriga backar pendlar mycket i sina prestationer. Det var ingen höjdarmatch av Månz men han försökte i varje fall.

Anton Tinnerholm såg ut att vara på väg mot formen efter en mycket stark andrahalvlek mot Norrköping och en fin förstahalvlek mot Sylvia (Anton blev utbytt i paus). Men mot Hammarby kom Anton snett in från början med svagt positionsspel och slarvigt passningsspel.

Martin Christensen hade inte heller någon bra dag och såg inte ut att vara på bettet.

Mohammed Abubakari såg riktigt bra ut i andra halvlek mot Norrköping, men såg nu riktigt seg ut och slarvade både i positionsspelet och passningsspelet.

Daniel Sjölund stod inte heller att känna igen. Han letade och letade för att hitta passningsalternativ, men fann dem inte och tappade boll. Ålänningen såg också seg ut.

Kristian Bergström hade inte heller något tryck i benen och kom aldrig in i matchen.

Längst fram fick inte Victor Sköld och Imad Zatara mycket att jobba på och de gjorde inte heller mycket själva för att öppna ytor. Det defensiva spelet var också mycket undermåligt.

Imad Zatara fick några omställningslägen men kladdade som vanligt denna försäsong för mycket med bollen.

Det var också tråkigt att se en sida av Victor Sköld som vi inte har sett tidigare – uppgivenheten. Självklart har man förståelse när det går emot, men det gäller att knyta näven och vinna tillbaka bollen, vilket Victor tidigare visat att han kan.

Emmanuel Dogbe kom in i paus, men följde inte upp den goda första halvleken mot Sylvia. Bolltappen ställde nu till problem.

John Owoeri kom in på topp istället för Imad Zatara, men kom in i ett svårt läge med få bollar att jobba på. De onödiga avblåsningarna för offside finns dock inga ursäkter för.

George Tanzi kom in som mittback sista kvarten och det såg okej ut, men det tafatta agerandet innan 0–3-målet var naturligtvis inte bra. Efter några stabila insatser var också Tanzi lite nonchalant mot Sylvia.

Joel Rajalakso fick bara några minuter på högerkanten och kan därmed inte bedömas.

Det finns med andra ord en hel del att arbeta på vid träningslägret i Spanien som nu stundar. Inte minst med det mentala för att ha rätt inställning i alla lägen!

Hammarby kan med Nanne Bergstrands ledning vara på väg tillbaka till Allsvenskan och uppträdde som ett lag för den högsta serien denna dag, men det gäller att prestera på en hög nivå i varje match vilket laget tidigare haft svårt med och i motgång kommer vi se om Nanne står pall.

Tyvärr provade vi aldrig Bejens försvarsspel, med vår normala fart och fläkt i passningsspelet är jag säker på att de inte hade hängt med, dessa tendenser såg vi i början av matchen men det är naturligtvis inte tillräckligt att spela fotboll i 10 minuter när en match varar i minst 90 minuter.

Precis som vår tränare Peter Swärdh uttryckte efter matchen, är det skönt och tryggt att vi gjort fina insatser tidigare och har visat på en väldigt hög högstanivå. Med ytterligare framsteg i offensiven från förra året och fortsätta med det goda försvarsspelet (generellt sett) ska vi kunna nå en hög nivå oftare. Vi ska kunna göra en bra säsong, men det gäller då att de våra tar jobbet varje, varje gång!

Matchfakta
Hammarby IF – ÅFF 3–0 (1–0)
1–0 (13) Fredrik Torstensteinbö
2–0 (75) Amadaiya Rennie
3–0 (90) Erik Israelsson
Utvisning ÅFF: Alberis da Silva (72)
Varning ÅFF: Pontus Nordenberg
Domare: Stefan Johannesson, Täby
Publik: ca 1 000

Startelvan
Gustav Jansson –
Anton Tinnerholm, Månz Karlsson, Alberis da Silva, Pontus Nordenberg (MB 72, VB 75)–
Martin Christensen (ut 87), Mohammed Abubakari (ut 46), Daniel Sjölund, Kristian Bergström (ut 75) –
Imad Zatara (ut 58), Victor Sköld (VM 75)

Inbytta ersättare
Emmanuel Dogbe (in 46 MM), John Owoeri (in 58 F), George Tanzi (in 75 MB), Joel Rajalakso (in 87 HM).

Ej inbytta ersättare

Henrik Gustavsson, David Lundgren, Ricardo Santos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.