Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

torsdag 20 februari 2014

Vi vann kampen

Vi vann kampen mot den allsvenska konkurrenten Halmstads BK med 1–0. För kamp blev det verkligen. Halmstadsspelarna tänkte inte lägga fingrarna emellan i prestigematchen och glädjande nog stod de våra upp i kampen.

Förvisso gick det överstyr några gånger och det var tur att ingen blev allvarligt skadad. Efter stora problem att komma ur Halmstads höga aggressiva press i inledningen hittade vi sätt att spela oss ur pressen och skapade målchanser. Trots fina lägen så dröjde det till den andra halvlekens sjunde minut innan vi gjorde matchens enda mål.

Glädjande nog föll målet efter hörna. Förra året gjorde vi det första hörnmålet i Allsvenskan i den 29:e omgången borta mot Syrianska. I träningsspelet har vi redan gjort tre mål efter hörnor. Två av målen i Norrköping kom ju i efterdyningarna av hörnor. Men denna gång gjorde vi målet direkt på hörna. Simon Skrabb slog en flack hård hörna från höger, Ricardo Santos fick bra höjd i sitt upphopp vid den främre stolpen och nickskarvade in bollen vid den bortre stolpen.

Vi kontrollerade sedan matchen och borde ha utökat ledningen, men vi var inte tillräckligt vassa i avslutningarna. Det kändes ändå bra att vi efter den stirriga och stundtals brutala inledningen, kunde höja tempot i passningsspelet och då hängde inte Halmstad med. Vi svarade för en del fina kombinationer och hade en stabil defensiv, förutom under slutskedet. Vi åkte då på ett par omställningar efter att vi tappat bollen.

I det första läget hängde inte Pontus Nordenberg med och vräkte ikull Marcus Antonsson och i den 84:e minuten kom Allan Olesen på efterkälken och blev målchansutvisad efter att han vräkt omkull Simon Silverholt. HBK fick därmed två bra frisparkslägen men båda avsluten stannade i vår mur.

Det var skönt att spräcka den trista sviten av matcher utan seger mot HBK, inte en seger sedan 1981, vilket är väl så viktigt inför mötena i Allsvenskan. Det går alltså att besegra dem precis som Norrköping. Efter debaclet mot Hammarby var det också skönt att komma tillbaka till en stabil grund.


Henrik Gustavsson fick åter chansen i en ”riktig” match och det var välbehövligt. Så många avslut hade inte Fimpen att mota, men det blev några tuffa dueller som 37-åringen klarade väl.

Anton Tinnerholm kom tillbaka fint efter den svaga insatsen mot Hammarby och hittade allt eftersom ett bra samarbete med Simon Skrabb.

I mittförsvaret var det bra att Månz Karlsson och Allan Olesen fick speltid tillsammans, för det kan mycket väl vara dessa två som bildar mittlås när allvaret börjar om en och en halv vecka hemma mot Jönköpings Södra i Svenska Cupen.

Månz har haft en tuff uppgift genom att han fått spela med så många olika spelare i mittförsvaret, men han känns tryggare och tryggare i rollen, med följsamhet och förmåga att avväpna i rätt ögonblick.

Allan Olesen klarade sig också bra. Spelade säkert, men tröttnade i slutet och kom lite på efterkälken efter att Joel Rajalakso tappat bollen och Allan tvingades ta en målchansutvisning.

Andreas Dahlén hade behövt matchning efter sina tidigare ryggproblem, men det blev bara tio minuter innan han blev utbytt av domaren! Efter en höfttackling som borde gett ett gult kort, blev det lite gruff och domaren tyckte att Dalle skulle byta istället. På liknande sätt fick Gudjon Baldvinsson också sätta sig på bänken i den 34:e minuten efter att han gått hårt fram mot Henrik Gustavsson och knuffat omkull Anton Tinnerholm i efterspelet.

Pontus Nordenberg fick därmed spela 80 minuter som vänsterback och det var glädjande att se honom rycka upp sig rejält, med ett alertare och tryggare spel och framförallt ett bra huvudspel, även om han kom på efterkälken några gånger.

Simon Skrabb har väldigt stor potential. Ännu pendlar insatserna en del, men han ställde till en hel del oro för halmstadsförsvaret och ställde även upp i det defensiva arbetet. 19-åringen har en fin vänsterfot och med mer tryck i hörnsparkarna ska vi åter kunna bli giftigare på fasta situationer.

Mohammed Abubakari hade svårt att lyfta spelet från start men hittade sedan allt mer vägar att spela oss ur förstapressen, men stundom blev det för mycket vridande och vändande med sänkt tempo och risk att tappa boll vilket också hände några gånger.

Daniel Sjölund klev åter fram efter den bleka insatsen mot Hammarby. Dajja ägde mycket boll och hittade fram med några riktigt fina långpastejer på Ricardo Santos. Ett fint målläge hade också ålänningen men avsluten behöver vässas.

Kristian Bergström har fått en konkurrent om de fasta situationerna av Simon Skrabb vilket förhoppningsvis lyfter Pliggs skärpa. Frisparken i första halvleken var bra slagen men Stojan Lukic var med på noterna.

Längst fram känns anfallsparet Ricardo Santos och Victor Sköld som det klart hetaste. Ricardo har visat upp en övertygande hög nivå och svarade på nytt för en bra insats genom att han vann det mesta i luftrummet, höll borta tuffa mittbackar och levererade också fina passningar. Målet var fint innickat och glädjande nog har Ricardo även visat sig värdefull på att nicka bort bollar i eget straffområde. Att ha en spelare med Ricardos egenskaper i sådana här tuffa matcher, att kunna lyfta en lång boll på, är oerhört värdefullt.

Victor Sköld var osynlig långa stunder och speciellt svårt är det att analysera en spelare som inte har boll så ofta i en TV-sändning, men när han ”simmade in i bild” så rörde han sig väl, jobbade hem på rätt sida och låg allt eftersom bakom en hel del framåt.

Martin Christensen kom in i stället för Simon Skrabb sista halvtimmen och har fått rejäl konkurrens om platsen till höger på mittfältet, vilket förhoppningsvis sporrar dansken.

Emmanuel Dogbe bytte av Mohammed Abubakari de sista 20 minuterna och hade mycket spring i benen.

John Owoeri avlöste Victor Sköld på topp och fanns på språng men borde ha gjort mål när Stojan Lukic slog en boll rätt på honom, med en bredsidesvolley hade han säkert gjort mål, men nu drog han till med vrist utanför.

Joel Rajalakso kom in istället för Ricardo Santos sista kvarten och löpte väl, men bolltouchen är bara att fortsätta att nöta på.

Det känns bra att Peter Swärdh har hittat en stomme att jobba med inför matchandet i Svenskan Cupen. Tänkt att det bara är en och en halv vecka kvar till premiären mot Jönköpings Södra!

Innan dess är det dock en match kvar, borta mot Motala AIF på onsdag.

Matchfakta
Halmstads BK – ÅFF 0–1 (0–0)
0–1 (52) Ricardo Santos (Simon Skrabb)
Utvisning ÅFF: Allan Olesen (84)

Startelvan
Henrik Gustavsson –
Anton Tinnerholm, Månz Karlsson, Allan Olesen, Andreas Dahlén (ut 10) –
Simon Skrabb (ut 59), Mohammed Abubakari (ut 71), Daniel Sjölund, Kristian Bergström (VB 84) –
Victor Sköld (ut 71), Ricardo Santos (ut 76)

Inbytta ersättare
Pontus Nordenberg (in 10 VB, MB 84), Martin Christensen (in 59 HM), Emmanuel Dogbe (in 71 MM),
John Owoeri (in 71 F), Joel Rajalakso (in 76 F, VM 84).

Ej inbytt ersättare

Gustav Jansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.