Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

söndag 9 mars 2014

Enorm besvikelse

Efter insatserna i Umeå och Uddevalla förra året trodde jag att vi var varnade, men matchen i Karlstad var återigen ett skrämmande bevis på att vi inte kan vinna på halvfart. Vi har trots allt, i allra högsta grad, kvar chansen att nå kvartsfinal men chansen att spela den på Kopparvallen är med största sannolikhet bortslarvad.

Om man slår Jönköping med 4–0 så ska man naturligtvis kunna vinna klart också mot ett lag som befinner sig ytterligare två divisioner längre ned i seriesystemet. Återigen verkar det ha varit det stora problemet att våra spelare tog för lätt på uppgiften trots flera skarpa varningssignaler.

Den första halvleken var riktigt svag. Våra spelare verkade ha svårt med underlaget, på den väldigt snabba konstgräsmattan där de flesta grässtråna låg ned och bollen rullade väldigt fort. Vi hade också en kraftig medvind, vilket gjorde att långbollarna stack iväg. De våra försökte rulla boll, men det gick för långsamt med för många tillslag på bollen och våra intentioner stoppades upp av den svaga kvaliteten.

Inte blev det bättre av mardrömsstarten.

Hemmalaget stack upp i den nionde minuten. Ett inlägg från höger missbedömde Månz Karlsson, bollen gick över honom mot en helt ren Simon Molander som störtade in i straffområdet, som tur var bröstade han bollen för långt ifrån sig och Gustav Jansson hann knipa bollen. Vi var varnade men det hjälpte föga.

För i den 14:e minuten var det färdigt. Emmanuel Dogbe täckte inte tillräckligt och ett inlägg slogs in från höger. Allan Olesen kom fel och nickade bollen rakt ut till Govend Haidar, till vänster i straffområdet, och Månz Karlsson satte inte tillräcklig press på skytten. Istället skymde både Månz och Allan (som också kunde täckt bättre) för Gustav Jansson, som inte hann mota det inte allt för svåra skottet vid den främre stolpen.

Det var över 75 minuter kvar att spela men vår spelare blev stirriga när de fick bollen och verkade inte veta vad de skulle göra, viket innebar att det tog för lång tid och vi tappade boll. Rörelsen var på tok för dålig, vilket var en del i felbesluten, men det ursäktar ändå inte de allt för många tillslagen som bollhållaren ofta använde.

Det blev enkelt för Carlstad att backa hem och naturligtvis ökade deras stridsmoral av ledningen. Vår egen aggressivitet var däremot väldigt svag.

Under perioder hade vi bollen väldigt mycket, men rullade mest runt i långsamt gemak runt straffområdet, utan att hota i motståndarnas straffområde. Därtill var inläggen alldeles för svaga. Eftersom passningsspelet hackade betänkligt kunde fler höjdbollar slagits på Santos med påfyllnadsspel, men varken Santos eller de andra spelarna i offensiva positioner var inte tillräckligt heta.

I den andra halvleken blev det en klar förbättring. John Owoeri gick ut och Victor Sköld kom in. Vi satte mycket större fart på bollen, blev aggressivare och började pressa hemmalaget.

Vi hade en boll inne efter en bra frispark från Kristian Bergström i den 59:e minuten, men tyvärr blåstes målet bort för offside på Victor Sköld som styrde in bollen vid bortre stolpen.

I den 62:a minuten genomförde vi ett dubbelbyte. Daniel Hallingström gick in istället för Alberis da Silva och Simon Skrabb kom in till höger på mittfältet. Martin Christensen bytte sida till vänster, Kristian Bergström flyttade in centralt och Emmanuel Dogbe utgick. Vi kunde därmed öka trycket framåt.

I den 63:e minuten lyfte Kristian in en ny frispark. Daniel Hallingström nickade, men Ricardo Santos sköt rakt på målvakten Mathias Karlsson.

I den 66:e minuten kunde vi äntligen kvittera. Efter ett fint anfall fick Kristian Bergström bollen och han skar djupt in i straffområdet till höger och skickade in bollen framför mål där Ricardo Santos kunde skarva in 1–1. Det var oerhört skönt.

Det kändes som vi var riktigt på gång och på väg att vända matchen, med fart och fläkt hängde inte hemmalaget med när vi dessutom blev tyngre och rejälare i våra attacker, men vi var också naiva några gånger och fuskade i defensiven. Carlstad bjöds på flera möjligheter och de nyttjade en av dem i den 74:e minuten. Govend Haidar gick väl enkelt förbi Allan Olesen vid vänster långlinje, men trots att detta skedde vid mittlinjen, och tid fanns att komma till undsättning, löpte inte våra spelare hem för att hjälpa till i försvarsarbetet. Bollen spelades sedermera in från vänster där Gustav Jansson försökte avvärja men blev rundad av Erik Wennberg, som spelade in till en helt sopren Simon Molander som kunde raka in 1–2 två meter från mållinjen.

Det blev en svängig avslutning där vi försökte forcera för en kvittering samtidigt som hemmalaget också fick några lägen efter bolltapp och felbedömningar från vår sida.

I den 84:e minuten kunde vi äntligen kvittera. Ricardo Santos revs ned i straffområdet av målvakten Mathias Karlsson. Ricardo prickade själv in straffen högt till vänster om målvakten.

Jakten på ett segermål var inte speciellt ihärdigt och det verkade även som spelarna på planen var rädda, liksom vi på läktaren att vi skulle släppa in ytterligare ett mål. Det var en lustig känsla efter slutsignalen, nedstämd men trots allt en lättnad att det i varje fall blev en pinne. Allteftersom växer dock känslan av enorm besvikelse fram allt starkare, speciellt eftersom resultaten, som väntat, gick emot oss i de andra grupperna. Som det nu ser ut kommer det krävas nio poäng för att få hemmamatch i kvartsfinalerna och nio poäng kan vi inte längre nå.

De fyra toppseedade lagen (troliga vinnare i grupp 1–4) har dessutom kraftig målskillnad; Göteborg 12–0, Malmö 10–1, Elfsborg 8–0 och Helsingborg 6–0. Häcken i grupp 8 har också full pott och 6–1 i målskillnad. Med en ”normal” seger mot Carlstad med några bollar hade vi också varit med bland dessa lag och tampats om en hemmamatch i kvartsfinalen.

Nu får vi se till att det överhuvudtaget blir en kvartsfinal. Troligtvis krävs det seger hemma mot BP på lördag – BP spelar mot Jönköping i dag klockan 15.00.

Gustav Jansson hade inte så mycket att göra under matchen. Det första målet såg lite billigt ut, men Gurra skymdes som sagt av både Allan Olesen och Månz Karlsson. Vid det andra målet fick Gustav väldigt dålig hjälp av utespelarna.

Allan Olesen har tidigare uppträtt stabilt, men det här var inte danskens dag, då han hade svårt att hänga med Govent Haidar och svarade för en hel del tekniska misstag.

Månz Karlsson som haft en stigande kurva kom inte upp i sin kapacitet, med missbedömda höjdbollar och svag kvalitet i passningsspelet.

Alberis da Silva kom inte heller till sin rätta och tog väldigt god tid på sig när han hade bollen.

Daniel Hallingström bytte av Alberis sista halvtimmen och Danne visade att han har en bit kvar till sin kapacitet, men med mer matchtid så är han tillbaka i startelvan för att stanna.

Andreas Dahlén spelade hem eller i sidled även de få gångerna som det gick att slå en öppnande boll på djupet.

Martin Christensen kom fram med ett ordentligt inlägg på hela första halvlek. Svagt defensivt jobb och kladdande med boll var inget framgångsrecept. Dansken var bättre offensivt i andra halvlek.

Det var ett stort avbräck att Daniel Sjölund skadade sig på fredagens träning. Han provades på uppvärmningen innan matchen men hade problem med tillslaget då han skulle skjuta. Dajja ska dock kunna träna för fullt och i veckan och därmed kunna spela på lördag. Det behövs.

Nu spelade Mohammed Abubakari och Emanuel Dogbe centralt på mittfältet. Båda hamnade för långt ned i banan och vi fick inget tryck framåt.

Emmanuel Dogbe hämtade boll väldigt långt ned, styrde och ställde men hade inte kvaliteten för att det skulle bli bra.

Mohammed Abubakari hade också mycket boll, men tempot stannade av efter alla onödiga vändningar och vridningar, när det gick att spela enkelt på få till slag. Den svepande djupledspassningen till Victor Sköld i andra halvleken var dock härlig att beskåda.

Kristian Bergström hade inte heller någon större framgång på vänsterkanten och hamnade ofta för centralt. Pligg involverades bättre när han flyttades in på riktigt som innermittfältare sista halvtimmen och han slog några fina frisparkar.

Simon Skrabb kom in sista halvtimmen och satte an annan prägel på spelet genom att anföra i en med aggressiv stil att pressa och snabbt vinna tillbaka boll. Skrabb fick iväg ett snabbt skott men målvakten räddade tyvärr.

På topp var Ricardo Santos och John Owoeri alldeles för orörliga i den första halvleken.

John Owoeri kom inte till sin rätta genom att han var för långsam i sina beslut.

John byttes ut i paus mot Victor Sköld som tillförde mer kvalitet med sitt spelsinne och hade en boll inne som tyvärr dömdes bort för offside.

Ricardo Santos var inte på tå i första halvlek men vaknade till betydligt bättre i den andra akten. Brassen petade in 1–1, blev åter fälld i straffområdet (precis som mot Jönköping). Han tog själv hand om straffen och tog revansch på sig själv från 2008 borta mot Häcken, genom att säkert sätta straffen. Jag tycker att det är fel att den som bir fälld själv slår straffen, men denna gång gick det bra.

Vi blev ett bättre lag med Victor Sköld och Simon Skrabb på banan, vilket är naturligt. Hade vi vunnit om de båda spelat från start? Ja, det är möjligt, men det finns ingen klar och tydlig gräns när en spelare är spelklar.

Victor har haft problem med en baksida och att direkt spela 93 minuter kan vara för riskfyllt. Likadant är det för Simon Skrabb som har en lång skadeperiod bakom sig med efterföljande komplikationer. Att belasta direkt med fulltidsmatcher kan vi bli lidande av i det långa loppet.

Vi skulle givetvis ha klarat av att vinna den hör matchen med några bollar med det manskap som ställdes på benen, men nu gjorde vi inte det och det är såklart underkänt. Jag delar vår tränare Peter Swärdhs åsikt om att vi inte var tillräckligt bra i offensiven, men att släppa in två var en ännu större besvikelse.

Nu är det som det är och det gäller att ladda om inför de förutsättningar som råder och besegra Brommapojkarna på Kopparvallen på lördag!