Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

söndag 23 mars 2014

Ett genrep är alltid ett genrep

I den sista matchen innan allsvenskan drar igång spelade vi 1–1 hemma mot Degerfors IF. Victor Sköld gav oss ledningen i den 18:e minuten men Degerfors kvitterade bara fem minuter senare. Vi hade flera goda chanser till ett segermål i andra halvlek, men fick nöja oss med kryss.

Att gå tillbaka och spela träningsmatch igen var verkligen inte roligt. Besvikelsen har fortfarande inte lagt sig efter debaclet i Svenska Cupen och det kändes oinspirerat att gå att ställa sig på plats. Men vi var där några stycken i varje fall, medan flertalet stannade hemma.

Speciellt inspirerande verkade det inte heller inte vara på planen, vilket är typiskt för ett genrep. Med en hel del spelare som inte kan spela på grund av skador såg det ut som många tog det extra försiktigt i duellerna för att vi inte skulle dra på oss ytterligare skador.

Vi hade ändå ett klart grepp om matchen, frånsett en svag period efter Degerfors kvitteringsmål, men det var inte någon större fart på spelet och man ska ha klart för sig att vi inte mötte ett slagkraftigt motståndarlag, där många spelare saknades och toppforwarden Peter Samuelsson spelade mittback!

Visserligen hade vi också en del spelare borta, men förändringarna i startelvan var bara två jämfört med den avgörande cupmatchen mot BP. Andreas Dahlén och Kristian Bergström vilade. Pontus Nordenberg spelade därmed vänsterback och Martin Christensen till vänster på mittfältet.

Vi började bra och hade ett klart grepp om matchbilden, även om tempot inte var det högsta. Några gånger blixtrade vi till och flera anfall drogs upp på högerkanten där Simon Skrabb hittade Martin Christensen med en spelvändning. Efter en sådan kombination i den 11:e minuten fortsatte Simon sin löpning, fick bollen till vänster strax utanför straffområdet men sköt utanför.

I den 18:e minuten tog vi ledningen efter ett långt fint anfall. Daniel Sjölund återvann boll på Degerfors planhalva. 34 sekunder senare och efter 13 passningar var bollen i mål. Sju spelare var involverade i detta anfall (genom att hantera bollen på ett eller annat sätt). Flera av passningarna var med ett eller två tillslag och till sist slog Mohammed Abubakari en fin spelvändningsboll från höger. Martin Christensen tog ned på vänsterkanten och skickade ett fint inlägg mot den främre stolpen där Victor Sköld hade fint häng när han nickade in bollen via ribban vid den främre stolpen.

I den 24:e minuten åkte vi på en onödig hörna. Pontus Nordenberg följde med bra som understöd till Månz Karlsson mot Alexander Andersson till vänster om vårt mål vid kortlinjen, men slog bollen onödigt till hörna i stället för inkast. Erik Jernberg lyfte in hörnan från höger och trots att Peter Samuelsson är en av de främsta huvudspelarna i svensk fotboll så var inte Ricardo Santos tillräckligt vaksam och tappade markeringen flera sekunder innan hörnan slogs. Hörnan var löst slagen och Peter kunde obevakad skarvnicka in 1–1 från sin position vid den främre stolpen.

Vi hade sedan en svag period och efter att Pontus Nordenberg och Daniel Hallingström inte fått fatt i en utspark och Månz Karlsson chansstötte kom Alexander Andersson helt fri, men Henrik Gustavsson svarade för en riktigt fin fotparad.

Från slutet av första halvlek och hela andra halvleken var matchen vår, men spetsen och offerviljan saknades för att trycka in ett avgörande mål. Precis som tidigare blev det ofta någon passning för mycket i sidled istället för att själv gå på avslut.

Vi skapade ändå tillräckligt med chanser för att ordna en komfortabel seger, men skärpan var inte den rätta, som när Pontus Nordenberg gick för mycket på kraft när han skulle smyga in bollen till Daniel Sjölund framstormande vid den främre stolpen. Ricardo Santos var inte riktigt på tå och förstatouchen ställde till det i sitt öppna läge och Martin Christensen gick för mycket på kraft vid sitt volleyavslut när det räckte att placera in bollen.

Vi hade några fina försök med instick, men Victor Sköld och Månz Karlsson (borde ha fått straff) kom aningens för sent för att peta in bollen. Närmast var dock John Owoeri. I den 68:e minuten gick spelvändningen åt andra hållet Christensen till Simon Skrabb, som stegade in i banan och lyfte elegant till John Owoeri, som innan han fick bollen tittade var målet fanns, men prickade ändå den främre stolpen när han vände om och sköt.


Till den allsvenska premiären hemma mot Elfsborg måndagen den 31 mars, måste vi naturligtvis lyfta oss. Vi får inte slarva så mycket i passningsspelet som i första halvlek, för mot bättre motstånd smäller det. Vi måste också bli skarpare i avgörande moment i inlägg, passningar och avslut.

Skarpt läge har vi redan haft i Svenska Cupen men obegripligt nog tog inte alla det på allvar. Det fanns till och med dem som tyckte att det var bra att vi åkte ur, så vi slapp resan till Malmö. Snacka om att vara supportrar!

Nu är det som det är och med, förhoppningsvis, storpublik på Kopparvallen och allsvensk premiär kommer alla tända till ett hundra procent. Den där sista kraften i löpningarna, fränheten i duellerna och farten i passningsspelet kommer att höjas. Förhoppningsvis kommer vi in i rätt flyt med samspelet rörelse och passningsspel, så vi kan höja tempot med kvalitet. I så fall ska vi helt klart kunna matcha Elfsborg.

Att vi trots allt fick till spelvändningarna på ett bra sätt och skapade en hel del chanser visar att vi är på rätt väg. Förutom det slarvigt insläppta hörnmålet och ett friläge efter missförstånd, hade vi ett bra försvarsspel, men motståndet var som sagt klent.


Henrik Gustavsson ser allt jämt ut att vara vår förstemålvakt. Möjligtvis skulle han kommit ut på hörnan, men Ricardo Santos såg ut att ha koll på den inledningsvis, men var inte tillräckligt på tå. Frilägesräddningen var riktigt bra, där Fimpen inte sålde sig utan stod kvar och därmed gjorde Alexander Andersson tveksam i sitt avslut.

Gustav Jansson utmanar förstås och har visat att han håller även mot de främsta lagen i Allsvenskan.


Allan Olesen har kommit tillbaka efter sin mindre lyckade insats i Karlstad och spelat tryggare efter sin egen förmåga. Några gånger kom han dock på efterkälken efter för chansartade framstötar och drog på så vis på sig en varning. Allan kände sig lite febrig i andra halvlek och byttes därför ut i andra halvlek.

Daniel Hallingström har kommit tillbaka oväntat bra efter den långa frånvaron och är väldigt viktig för att hålla ihop vår försvarslinje. Förmågan att läsa spelet och vara på rätt ställe, samt att kunna lugna ner och tryggt spela ur trängda situationer är viktig för hela laget.

Månz Karlsson har haft en svajig försäsong och det började illa också denna gång med många bortslagna passningar, men han spelade upp sig och det är bra att han fått spela ihop med Daniel Hallingström ett par matcher.

Pontus Nordenberg har skärpt till sitt spel i de A-lagsmatcher han spelat efter bortamatchen mot Hammarby. Pontus kom fram en hel det på vänsterkanten tillsammans med Martin Christensen, även om det sker mer med kraft än med finess.

George Tanzi bytte av Allan Olesen som högerback, men det är inte riktigt 19-åringens position, som normalt spelar mittback.

Vi har haft många spelare borta i backlinjen under vårsäsongen. Bland annat tre tänkbara högerbackar. Anton Tinnerholm är på gång tillbaka efter sin sträckning baksida lår, men det känns onödigt riskabelt att låta honom spela redan mot Elfsborg. Hampus Holmgren har besvärats med en fot under en längre period och det dröjer nog några matcher innan han är aktuell. Petter Gustafsson har haft problem med båda vaderna och nu baksida lår och även där dröjer det innan han är klar för att konkurrera i startelvan.

Andreas Dahlén har haft problem med en rygg till och från men är förmodligen tillbaka på vänsterbacksplatsen i den allsvenska premiären.

Alberis da Silva har under en längre tid haft problem med en menisk och till slut tvingades han göra en operation, vilket innebär 4–6 veckors frånvaro. Detta är naturligtvis ett tungt avbräck, men får vi bara tillbaka fler av de andra spelarna ska vi ändå stå oss bra under säsongsinledningen.


Simon Skabb har varit lite upp och ned, delvis beroende på skador, men mot Degerfors var det åter uppåt. Från högerkanten opererade han kraftfullt och distinkt med en vilja att såga sig igenom med ett högt tempo. Fina bollar smektes över till Martin Christensen och förhoppningsvis hittar den finske U21-landslagsmannen målet bättre med sitt tunga skott i Allsvenskan. 19-åringen är också mogen i sitt defensiva spel och faller ned i bra defensiv position, vilket kommer att vara nog så viktigt mot Elfsborg.

Mohammed Abubakari är nyttig på innermittfältet med sin fysik och bollvinster och funkar allt bättre med Daniel Sjölund, men ibland blir det för mycket vändande när det finns möjlighet att sätta fart på anfallen.

Daniel Sjölund var också lite för ”trög” med bollen denna dag, men är en spelare som tänder till mot bättre motstånd. Dajjas instick till Victor Sköld hoppas vi mycket på i år. Sjölund fick en stämpling på foten och det var en säkerhetsåtgärd att han gick ut. Förhoppningsvis ska det inte vara någon fara för premiären.

Martin Christensen har tidigare haft svårt att övertyga på vänsterkanten men svarade för nu glädjande nog för en bra insats, servade fint till målet och hade flera goda aktioner med fart och hårda flacka inlägg. Med rätt kyla kommer också avsluten att sitta.

Emmanuel Dogbe kom min i stället för Daniel Sjölund. Ghananen hade mycket energi, men var lite för ivrig och tappade en del boll.

Kristian Bergström vilade, men ska kunna vara aktuell för spel i premiären. Konkurrensen om kantplatserna har dock hårdnat efter Martin Christensens insats och kanske utmanar också Pligg om en plats på det centrala mittfältet?

Bruno Marinhos långa frånvaro innebär att han inte kommer att vara i full form än på ett tag.


På topp var det bra att Ricardo Santos och Victor Sköld fick ytterligare en match tillsammans.

Tyvärr har inte Santos riktigt fått det att stämma i de två senaste matcherna men har dessförinnan gjort 7 mål i A-lagsmatcherna och visat pigga injektioner. Förhoppningsvis tänder han till ordentligt och är på tå mot Elfsborg.

Victor Sköld har haft det lite motigt efter sin skada men kom nu igång bättre, men mer energi i löpningarna och hittade också rätt på ett bättre sätt med tajming och passningsspel. Målet var ett riktigt klassmål och en nästan exakt kopia av hans andra mot Assyriska, men fint häng och distinkt nick. Det var viktigt att Victor hittade målet igen.

John Owoeri svarade också för ett helt okej inhopp, med mycket fart i benen och vid andra halvlekens stora chans synade han verkligen läget innan han vände om och oturligt nog sköt i stolpen. Att få bollen över sig och vända om i 180 grader är naturligtvis inte lätt, men det var väldigt nära att det lyckades.

Joel Rajalakso hoppade också in, men till vänster på mittfältet och sprang sin vana trogen, men kom inte fram i så många offensiva lägen.

Imad Zatara stod över på grund av säkerhetsskäl, men är säkert med i matchtruppen mot Elfsborg. En skadeförföljd försäsong har det varit och vi får hoppas att Imad hittar rytmen var det lider för en hög kapacitet finns det visade han i fjol.


Vi har en bättre allsvensk trupp i år jämfört med i fjol och ska naturligtvis ha en stark tro på att vi ska kunna klättra närmare den allsvenska toppen. Försäsongen och cupspelet har dock varit svajigt, men nu är det dags att hitta en jämn toppform. Alla till Kopparvallen den 31:e!


Matchfakta
ÅFF – Degerfors IF 1–1 (1–1)
1–0 (18) Victor Sköld (Martin Christensen)
1–1 (24) Peter Samuelsson
Varningar ÅFF: Allan Olesen
Domare: Jim Petersson, Motala.
Publik: 450

Startelvan
Henrik Gustavsson –
Allan Olesen (ut 66), Daniel Hallingström, Månz Karlsson, Pontus Nordenberg –
Simon Skrabb, Mohammed Abubakari (ut 73), Daniel Sjölund (ut 62), Martin Christensen (MM 73) –
Victor Sköld, Ricardo Santos (ut 62).

Inbytta ersättare
Emmanuel Dogbe (in 62 MM), John Owoeri (in 62 F), George Tanzi (in 66 HB), Joel Rajalakso (in 73 VM).

Ej inbytta ersättare

Gustav Jansson, Mehdi Rezai, David Lundgren.

3 kommentarer:

  1. Är lite orolig inför starten. Tycker inte att det ser bra ut och är rädd att vi kommer att bli straffade pga vårt försvar, sen anfallet rosar inte heller tyvärr.
    Har en fundering varför vi ska spela i sidled och bakåt istället för att köra framåt och inte låta motståndarna hinna ställa upp sitt försvar?

    SvaraRadera
  2. Mycket bollinnehav på den egna planhalvan inkl. Fimpen. för övrigt ett rättvist resultat. Hur långt räcker det i allsvenskan????

    SvaraRadera
  3. Besviken för att U21 är inte som ett lag. VARFÖR tar ni inte upp dom???

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.