Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

måndag 10 mars 2014

Förutsättningar inför gruppspelsavgörandet

Vi tappade två poäng i Karlstad men har ändå en bra chans att gå vidare till kvartsfinal. Till skillnad från förra cupsäsongen har många allsvenska lag tagit Svenska Cupens gruppspel på allvar och vunnit sina två första matcher klart.

Till dessa lag hör de topp 4-seedade; Malmö FF, IFK Göteborg, Helsingborgs IF och IF Elfsborg, som inte bara ser ut att ta sig vidare till kvartsfinal utan att också få favören av hemmaplan i kvartsfinalen. För vår egen del är möjligheten att nå kvartsfinalen betydligt större än förra året. Förhoppningen att spela kvartsfinal på Kopparvallen är dock liten. De fyra bästa gruppettorna belönas nämligen med hemmamatch i kvartsfinalen. För att skilja de åtta gruppettorna åt gäller i första hand antalet inspelade poäng. Går det därefter inte att skilja lagen åt, gäller bäst målskillnad och därefter flest gjorda mål.




Nedan följer förutsättningarna i de åtta grupperna.


Grupp 1
Regerande svenska mästaren Malmö FF ser ut att gå mot ett säkert avancemang och hemmamatch i kvartsfinalen. MFF har full pott och hela 10–1 i målskillnad efter två matcher. Degerfors besegrades med hela 7–1 hemma på Malmö IP och trots bortamatch spelades även matchen mot Ängelholms FF på Malmö IP. MFF vann med 3–0 och det sista hindret för en ny hemmamatch i kvartsfinalen står Hammarby IF för på lördag klockan 15.30. Hammarby måste vinna på Malmö Stadion för att snuva MFF på kvartsfinalplatsen, men får i så fall troligen spela kvartsfinalen på bortaplan. Hammarby har fyra poäng och 3–1 i målskillnad. MFF är redan klart för Champions League, men vill säkert gärna vinna dubbeln och är förstås klar favorit mot Bajen. Oavgjort räcker för MFFs avancemang men för att få hemmamatch i kvartsfinalen krävs förmodligen seger.


Grupp 2
IFK Göteborg hade länge problem att få hål på IFK Värnamo på Valhalla IP men det blev 2–0 tillslut. Borta mot division II-laget Hudiksvalls Förenade FF var det däremot proppen ur. Med hela 10–0 vann IFK, efter att Robin Söder gjort fem mål. Med full pott och 12–0 i målskillnad har fjolårets cupvinnare utmärkta förutsättningar att få hemmamatch i kvartsfinalen. Sista hindret är GIF Sundsvall på Valhalla IP på lördag klockan 12.00. Vinner Giffarna snor de istället åt sig kvartsfinalplatsen, men får då med största sannolikhet spela den på bortaplan. Sundsvall har fyra poäng och 2–0 i målskillnad. Änglarna är redan klart för Europa League, men vill gärna försvara sin cuptitel. Oavgjort räcker för IFKs avancemang men för att få hemmamatch i kvartsfinalen krävs förmodligen seger.


Grupp 3
Helsingborgs IF har i praktiken säkrat en plats i kvartsfinalen. HIF hade problem med Ljungskile SK men vann till slut med 1–0 på Färs & Frosta Arena i Höör. Division II-laget Torslanda IK lades sedan på rygg med klara 5–0 på Valhalla IP. Hemma på Olympia är känslan stor att HIF tar gruvlig revansch för fjolårets snöpliga poängtapp under slutspurten av Allsvenskan mot utslagna Syrianska FC och bättrar på sin målskillnad för att även spela kvartsfinalen på Olympia. 6–0 har HIF i målskillnad i detta nu. På söndag klockan 15.00 har HIF förutsättningarna klara för sig hur många mål laget behöver vinna med för att få kvarten hemma. Detta är också enda chansen för att nå Europa League i sommar. I Teorin kan Torslanda snuva HIF på gruppsegern, men då måste Torslanda bortabesegra Ljungskile samtidigt som HIF förlorar mot SFC. Visst, det är inte omöjligt men att dessutom ta in tio mål lär knappast ske.


Grupp 4
IF Elfsborg slog tillbaka Östersunds FK på hemmaplan med 3–0 och vann också med klara siffror borta mot division II-laget Rynninge IK med 5–0. Precis som för HIF är Svenska Cupen enda vägen för Elfsborg att åter nå Europa League. Motivationen är därmed stor att fixa en kvartsfinal på Borås Arena. Full pott och 8–0 i målskillnad ger bra förutsättningar för detta, men seger krävs troligen hemma mot Östers IF på lördag klockan 14.00. Oavgjort räcker annars för avancemang för Elfsborg. Fjolårets semifinalist i Svenska Cupen, Öster, måste vinna på Borås Arena för att snuva Elfsborg på kvartsfinalplatsen, men ser i så fall inte ut att få spela kvartsfinalen på bortaplan. ÖIF har fyra poäng och 6–3 i målskillnad.


Grupp 5
IK Sirius har haft en väldigt bra utveckling det senaste året. I fjol gick laget sensationellt vidare till kvartsfinal i Svenska Cupen efter att bland annat slagit ur regerande svenska mästaren Elfsborg i gruppspelet. I Division I Norra var uppsalalaget obesegrat och avancemanget till Superettan var solklart. Även denna säsong har börjat på bästa sätt genom två fina skalper mot allsvenskt motstånd. Djurgårdens IF besegrades med 2–1 och med samma siffror lades även Halmstads BK på rygg. På söndag klockan 16.00 spelar Sirius borta mot utslagna Assyriska. Kryss räcker för att säkra kvartsfinalplatsen och Sirius har resultat att gå på för att även försöka få kvartsfinalen på hemmaplan, även om målskillnaden är blygsamma 4–2. Djurgården spelar hemma mot Halmstad och för båda lagen är det bara seger som gäller, men för avancemang krävs också att Sirius förlorar. Om så skulle ske blir det bortamatch i kvartsfinalen.


Grupp 6
Vi fick en kanonstart på gruppspelet med en 4–0-seger hemma mot Jönköpings Södra IF, men följde upp med en svag insats borta mot division II-laget Carlstad United BK. Det var först på straff i slutminuterna som vi kunde kvittera till 2–2. IF Brommapojkarna hade det betydligt enklare på Ilanda IP och vann med klara 4–0 mot Carlstad, men hade större problem med Jönköping och klarade bara 0–0 på Grimsta. Därmed måste BP besegra oss på Kopparvallen klockan 14.00 för att nå kvartsfinalen, medan oavgjort räcker för oss för att nå kvartsfinalen. För att vi ska ha någon chans att även få kvartsfinalen på Kopparvallen krävs dock seger och hjälp av flera oväntade resultat i de andra grupperna.


Grupp 7
IFK Norrköping föll sensationellt hemma mot GAIS med 0–1 och det är därmed fördel GAIS i gruppen. GAIS klarade nämligen 1–1 borta mot Gefle IF och möter ett utslaget division I-lag i form av Athletic FC United på Valhalla IP på söndag klockan 16.00. Samtidigt spelar Gefle borta mot Norrköping. GAIS och Gefle har båda 4 poäng och 2–1 i målskillnad. Gefle ligger i detta nu före på grund av bättre seedningsranking och det blir en spännande måljakt på söndag. För att Norrköping ska nå kvarten är seger ett måste, samtidigt som GAIS tappar poäng. Ur denna grupp kommer gruppsegraren med all sannolikhet spela kvartsfinalen på bortaplan.


Grupp 8
Både BK Häcken och Mjällby AIF har gått fullt inför gruppfinalen på lördag klockan 16.00 på Valhalla IP. Häcken slog tillbaka division I-laget och fjolårets semifinalist i Svenska Cupen, Örgryte IS, med 2–0 i derbyt på Valhalla IP. På Jernvallen borta mot division II-laget Sandvikens IF blev det 4–1. Mjällby å sin sida vann knappt borta mot Sandviken, med 1–0 men besegrade också Örgryte med 2–0, på Strandvallens konstgräsplan. Förutsättningarna inför gruppfinalen är att Mjällby måste vinna för att nå kvarten, men det ser inte ut att räcka för att får en kvartsfinal på hemmaplan. Mjällby har en målskillnad på 3–0. För Häcken räcker det alltså med oavgjort för att nå kvarten, men vid vinst kan man även nå en kvartsfinal på hemmaplan. 6–1 är den nuvarande målskillnaden. 


Inför de den avgörande gruppomgången leder följande lag sina grupper, med den ranking som följer.


Ranking
Poäng
Mål
Grupp
Gruppen avgörs
1
IFK Göteborg
6
12-0
2
lördag 12.00
2
Malmö FF
6
10-1
1
lördag 15.30
3
IF Elfsborg
6
8-0
4
lördag 14.00
4
Helsingborgs IF
6
6-0
3
söndag 15.00
5
BK Häcken
6
6-1
8
lördag 16.00
6
IK Sirius
6
4-2
5
söndag 15.00
7
Åtvidabergs FF
4
6-2
6
lördag 14.00
8
Gefle IF
4
2-1
7
söndag 16.00



Om ställningen skulle stå sig efter den tredje gruppspelsomgången skulle det alltså betyda att de fyra främsta skulle få hemmaplan i kvartsfinalerna och lottas mot de fyra övriga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.