Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

lördag 15 mars 2014

Nytt cupfiasko

Precis som förra året blev gruppspelet i svenska Cupen ett nytt fiasko. Vi hade en jättemöjlighet att spela kvartsfinal på hemmaplan, men sumpade den möjligheten i Karlstad och fiaskot fullbordades när vi inte ens kom vidare till kvartsfinalen. Efter 0–1 hemma mot IF Brommapojkarna var katastrofen ett faktum.

Hur kunde det nu gå så illa?
Ja, det var precis som förra året. inställningen till Svenska Cupen är alldeles för svag hos för många. Det kom inte ens 1 000 personer till denna livsviktiga match. Vi har fått många varningar om hur det kan gå om man inte alltid är fokuserad till 100 %, men trots detta gjorde vi en usel insats i Karlstad. Resultatet 2–2 i den matchen hade ingen betydelse i slutändan, men inte var den matchen på något sätt utvecklande och gav verkligen inte rätt sorts energi till den livsviktiga avgörande gruppspelsmatchen mot Brommapojkarna. Inte ens revanschlusta verkade finnas.

Det ängsliga obeslutsamma spelet från matchen på Ilanda IP bestod också och efter det usla försvarsspelet mot Carlstad United, vågade inte de våra spela ut.

Eftersom vi skulle gå vidare vid ett oavgjort resultat, var det BP som var tvunget att satsa framåt. Det var förstås viktigt att hålla tätt för att det inte skulle bli vi som var tvungna att jaga.

Efter en trevande start kändes det som vi höll på att ta över. Vi hittade fram med en del djupledsbollar och var sånär att komma i öppna lägen men Ricardo Santos strandade på utrusande målvakten Ivo Vazgec och Simon Skrabb fastnade på Kristinn Jonsson.

I den 18:e minuten hade vi ett bra läge efter att Mohammed Abubakari brutit högt upp, men läget var signifikativt för matchen. Mommo kom i bra speed centralt och hade Victor Sköld till höger om sig, men tvekade i sitt beslut, stannade upp och skulle spela till Kristian Bergström, men bollen gick bakom Pligg och sedan ställde BP snabbt om och det var tur att Daniel Hallingström var före Dardan Rexhepi och slog bollen till hörna.

Vi tappade sedan matchen och det dröjde bara sex minuter innan vi släppte in det förödande målet efter inkast. Bollen slogs in i straffområdet och Månz Karlsson nickade bollen rakt ut till Jesper Karlström. Mohammed Abubakari hade alla chanser att ta några steg fram och täcka den lilla, lilla lucka som fanns för skottet att tränga igenom men blev passiv och tog istället ett steg in i banan för att Gustav Sandberg Magnusson fanns där. Backlinjen borde förstås tryckt upp men blev stillastående. Daniel Sjölund kunde också varit mer aktiv och satt press på skytten. Skottet avlossades ändå från 25 meter och det borde Henrik Gustavsson ha motat.

Vi tappade alltså den viktiga fördelen och vi blev istället tvungna att jaga mål, men återstoden av den första halvleken var alldeles för svag för att vi skulle lyckas med slarvigt hafsigt passningsspel. Istället agerade vi stundtals som statister när BP höll i bollen och jag var livrädd för att vi skulle åka på ett 0–2-mål.

Men det var ändå en väldigt stor besvikelse att vi inte kvitterade innan paus för vi hade två gyllene lägen i slutet av halvleken.

I den 42:a minuten slog Kristian Bergström ett fint ilägg från vänster. Ricardo Santos bröstade med sig bollen och hade bara att lägga in bollen med en enkel bredsida med vänstern men krånglade till det och skulle peta till med höger yttersida och då kunde målvakten rädda.

I den 45:e minuten vann Mohammed Abubakari boll och högt spelade till Victor Sköld. Ricardo Santos fanns helt fri till höger, men Victor spelade tillbaka till Mommo som fick bollen i fritt vänsterinnerläge. Mottagningen blev dock förödande och när Abubakari skulle komma till avslut hann Ivo Vazgec ut och täcka vinkeln.

Det var en hemsk paus, men förhoppningen var att vi skulle komma ut som ett nytt lag till den andra akten. Vi såg också ut att vara på gång ordentligt i början av andra halvlek och skapade några fina lägen men Ricardo Santos avslutade åter alldeles för tamt. Henrik Gustavsson prövades också men räddade fint när Nicklas Bärkroth och Dardan Rexhepi avslutade i bra lägen.

I den 70:e minuten bröstade Ricardo Santos tillbaka bollen till Daniel Hallingström som fick ett fint skottläge men sköt i ribbans ovansida. Tre minuter senare var det solklar straff när Imad Zatara blev knuffad bakifrån i straffområdet av Jacob Une Larsson. Domaren Glenn Nyberg från Borlänge stegade fram och Jacob blev livrädd för hans illdåd skulle resultera i målchansutvisning och straff, men istället fick horribelt nog Imad Zatara en varning. Huvuddomaren var inte i bästa position med assisterande Andreas Björkman, också från Borlänge, kan inte ha undgått att se knuffen.

Frustrationen blev starkare och starkare då vi inte lyckades något vidare i vår slutforcering, men så kom den stora chansen i den 88:e minuten. John Owoeri kom in i straffområdet, men tvekade med avslutet. Istället klippte Ricardo Santos till men Ivo Vazgec gjorde dessvärre en jätteräddning.

BP var sedan nära att punktera tillställningen men i friläge sköt Dardan Rexhepi över. Under de fem minuterna av stopptid lyckades vi inte få till någon press och katastrofalt nog kan vi konstatera att cupäventyret är över.

Självklart hade en kvartsfinal borta mot Malmö, Göteborg, Elfsborg samt Häcken eller Helsingborg varit tuff, men vi besegrade Häcken och Elfsborg på bortaplan i fjol och självklart hade vi haft chansen mot de andra lagen också. Men vi fick alltså inte ens chansen vilket är en oerhörd besvikelse.

Vi nådde cupfinal 2005 som ett mittenlag i Superettan, vilket ledde till uefacupspel 2006. Europaspelet var en väldigt stor framgång för vår förening och gav en oerhört viktig intäkt på tre miljoner netto. Men som mittenlag i Allsvenskan har vi nu slarvat bort möjligheten redan i gruppspelet, två år i rad.


Inför den allsvenska starten om två veckor är det i varje fall glädjande att många spelare är på väg tillbaka, men formen på många spelare är väldigt ojämn.

Henrik Gustavsson borde ha räddat målet men svarade i övrigt för en god insats med några riktigt fina ingripanden.

Allan Olesen spelade åter högerback och spelade mycket säkrare än i Karlstad. Ofta fick han slå inläggen från höger i den andra halvleken, men de var inte tillräckligt hårda och precisa.

Daniel Hallingström spelade sin första A-lagsmatch från start för året och det är förstås glädjande att han kommit tillbaka, styrde och ställde och försökte hålla ihop en stundtals skakig backlinje.

Månz Karlsson har haft det tufft i de två senaste matcherna och missbedömde åter höjdbollar, vilket inte var helt lätt i blåsten, men bättre då att ta det säkra före det osäkra och ta djup.

Andreas Dahlén försökte i båda led, jobbade och slet, men precis som för Allan Olesen var inte kvaliteten i inläggen tillräckligt bra.

Simon Skrabb har väldigt stor potential men fick inte ut den denna fasansfulla dag och hade väldigt svårt att komma förbi islänningen Kristinn Jonsson.

Mohammed Abubakari var som vanligt nyttig med sina bollvinster men slarvade en del i passningsspelet. Varning för tredje cupmatchen i rad visar också på fel tajming.

Daniel Sjölund hade mycket boll och gjorde en hel del bra, men överbetade en del och tappade också en del bollar.

Kristian Bergström jobbade och slet och hittade rätt med några fina passningar, men tappade också boll stundom. Pligg blev mer spelförande centralt men skulle gått mer på skott.

Det är positivt att Victor Sköld är tillbaka och får speltid, men i den här matchen kom han snett in från början och hittade inte tajmingen. Med tiden blir han förstås en enorm tillgång, det har han visat tidigare.

Ricardo Santos gjorde två mål både i den första och andra gruppspelsmatchen, men förblev nu mållös, vilket han inte blivit med fullt fokus och därmed skarpare avslut. Frustrationen när han inte fick bollen i friläge var inte bra att visa så tydligt.

Imad Zatara kom in på topp och rev om, men överaarbetade en del. Imad flyttades ned på höger mittfält och borde ha fått en straff med sig.

Martin Christensen kom in till vänster på mittfältet med energi men krånglade till det lite för mycket för att vi skulle hålla ett högt tempo.

John Owoeri kom också in på topp och öppnade med sina löpningar utan att riktigt hitta rätt.


Matchfakta
ÅFF – IF Brommapojkarna 0–1 (0–1)
0–1 (24) Jesper Karlström
Varningar ÅFF: Mohammed Abubakari, Imad Zatara.
Domare: Glenn Nyberg, Borlänge.
Publik: 917

Startelvan
Gustav Jansson –
Allan Olesen, Daniel Hallingström, Månz Karlsson, Andreas Dahlén –
Simon Skrabb (ut 77), Mohammed Abubakari (ut 62), Daniel Sjölund, Kristian Bergström (MM 62) –
Victor Sköld (ut 57), Ricardo Santos.

Inbytta ersättare
Imad Zatara (in 57 F, HM 77), Martin Christensen (in 62 VM), John Owoeri (in 77 F).

Ej inbytta ersättare

Gustav Jansson, Pontus Nordenberg, George Tanzi, Joel Rajalakso.

3 kommentarer:

  1. Nu får dom väl börja visa lite bättre takter, ni gör det så svårt för er i alla lägen. Ta tag i detta nu.

    SvaraRadera
  2. BP var tyvärr bättre på alla positioner

    SvaraRadera
  3. Man törs spela till närmste back, i bland till en defensiv mittfältare, därefter är det bara chansbollar. De offensiva spelarna kommer aldrig med i spelet, så när de väl får bollen är de inte inne i matchen. Tre ggr spelade ÅFF sig fram centralt, då såg det plötsligt bättre ut.
    Det kommer bli svårt att spela i allsvenskan om man inte spelar fotboll.
    /

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.