Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

lördag 1 mars 2014

Säsongen kan börja!

Efter fem mer A-lagsbetonade träningsmatcher och tre matcher med U21-stuk står vi inför årets tävlingssäsong, i och med starten av Svenska Cupens gruppspel.

Under lördagen startade Svenska Cupen med tio matcher. I vår grupp vann IF Brommapojkarna med hela 4–0 borta mot division II-laget Carlstad United. Nyförvärven visade framfötterna direkt då Dardan Rexhepi (från Malmö FF) gjorde två snabba mål och Christian Kouakou (från AIK) gjorde 4–0 på stopptid. Däremellan gjorde Nicklas Bärkroth 3–0 strax innan paus. Tobias Johansson blev utvisad hemmalaget i slutskedet av matchen och är därmed avstängd mot oss nästa lördag.

I grupp ett visade Malmö FF fortsatta mästartakter hemma på Malmö IP genom att besegra Degerfors med hela 7–1. Vår tidigare Magnus Eriksson svarade för ett av målen. Hammarby spelar hemma mot Ängelholm på tisdag.

I Grupp 2 tog GIF Sundsvall en programenlig seger borta mot division II-laget Hudiksvalls Förenade FF med 2–0. Det dröjde innan IFK Göteborg fick hål hemma mot IFK Värnamo, men till sista vann blåvitt med 2–0.

I grupp 3 hade Helsingborgs IF länge problem med Ljungskile SK men vann tillslut med 1–0.
I morgon spelar division II-laget Torslanda IK Hemma mot Syrianska FC.

I grupp 4 vann IF Elfsborg med klara 3–0 hemma mot Östersunds FK. Medan Öster IF sensationellt tappade poäng borta mot division II-laget Rynninge IK. Örebrolaget ledde länge men ÖIF kvitterade till slutresultatet 1–1 i den 87:e minuten.

Grupp 5 spelas först i morgon. Nykomlingen i Superettan, IK Sirius, spelar hemma mot Djurgårdens IF och Halmstads BK tar emot Assyriska FF hemma på Skedalahed.

I grupp 7 skedde lördagens enda skrällseger då Superettanlaget GAIS besegrade IFK Norrköping på Nya Parken. Vår förre Petrit Zhubi blev fälld i straffområdet och Andreas Drugge satte den efterföljande straffen. I morgon tar division I-laget AFC United (tidigare Väsby United) emot Gefle IF.

I grupp 8 tog de allsvenska lagen väntade segrar. BK Häcken vann hemma över division I-laget Örgryte IS med 2–0 medan Mjällby AIF bortabesegrade division II-laget Sandvikens IF med 1–0.


För vår egen del har försäsongen varit lite upp och ned, men till största delen känns det positivt då vi visat väldigt hög kapacitet i första halvleken hemma mot Assyriska och andra halvlek borta mot Norrköping.

Överhuvudtaget svarade vi för en bra insats i den första träningsmatchen, när Assyriska FF besegrades med hela 5–1. Kryssmatchen mot Husqvarna FF (1–1) var ett bakslag, men vi kom tillbaka med en stark insats borta mot IFK Norrköping där vi vände 0–1 i paus till seger med 3–1 efter en riktigt bra andra halvlek. Borta mot Hammarby svarade vi sedan för ett riktigt bottennapp, när vi föll med 0–3. Det var en kraftig varning hur illa det kan gå om inte samtliga tar sitt jobb på fullaste allvar, då kan man sjunka ett par tre divisioner direkt, som vi gjorde i den matchen.

Det kändes bra att vi kom tillbaka och vann en riktigt tuff och fysisk match mot Halmstad på träningslägret i Spanien med 1–0.

Om vi ser till de tre B-betonade matcherna, så gjorde vi ingen stor match mot division II-laget Linköpings City (1–0), men förstahalvlekarna mot division I-lagen IF Sylvia (2–2) och Motala AIF lovar gott (1–1). Lite oroande är det dock att vi tappat initiativet i dessa matcher, även om det är en naturlig del då mer etablerade spelare bytts ut och yngre förmågor har bytts in.


Under fjolåret ville förstås Peter Swärdh inventera spelartruppen ordentligt under försäsongen för att bilda sig en så bra uppfattning som möjligt om spelarnas egenskaper. Genom att Peter nu kan truppen betydligt bättre har han inte behövt laborera så mycket med laguppställningarna. I den första träningsmatchen spelade alla som var disponibla men sedan har en stomme utkristalliserat sig.

Helt optimal har ändå inte försäsongen varit då en del skadeproblem stört, främst i backlinjen.
Det var mycket glädjande att se Daniel Hallingström mot Motala. Han såg nästan oförskämt bra ut. Under sina 70 minuter syntes det verkligen inte att han varit borta från matchspel i nästan fem månader och det är mycket glädjande att han är tillbaka efter med sitt ledarskap och sin trygghet.

Hampus Holmgren gjorde också årsdebut, men det blev bara en halvlek och han är fortfarande inte helt kurant. Vi får hoppa att smärtorna försvinner för här har vi en intressant och utvecklingsbar spelare.

Petter Gustafsson började träningsspelet förtroendeingivande, men har haft problem med en vad i de senaste matcherna. Även här hoppas vi på en snabb återkomst för den allrounde 28-åringen.

Andreas Dahlén började också försäsongen bra, men fick problem med ryggen och har fått sparsamt med speltid på sistone. Det var dock bra att han fick nästan 80 minuter mot Motala i onsdags.

Vilka som utgör backlinjen i morgon mot Jönköping återstår att se. Anton Tinnerholm har spelat de flesta matcherna till höger och har vuxit allt eftersom.

Centralt har Månz Karlsson spelat i samtliga av de fem ”ordinarie” matcherna och gjort det allt bättre. Alberis da Silva och Allan Olesen har fått ungefär lika mycket speltid, båda två har pendlat en del i sina insatser. Brassen har pendlat mer, men har högre kapacitet med snabbhet och huvudspel, medan Allan är tryggare. Strax bakom dem lurar George Tanzi, men han måste bort från de där enkla misstagen i sina värderingar. Eller kan det redan vara dags för Daniel Hallingström?

Till vänster har Pontus Nordenberg fått en hel del speltid och glädjande nog har han lyft sig rejält på sistone, men Andreas Dahlén är fortfarande förstavalet, bara han är helt kurant från sin tidigare ryggskada.

Som synes har vi ännu inte spelat ihop en backlinje, men förhoppningsvis kan vi sätta den under cupspelet.


På målvaktssidan skulle Henrik Gustavsson säkert fått någon mer match om det inte vore för en lättare skada, men Fimpen fick en bra match mot Halmstad och är väl förberedd för allvaret.

Gustav Jansson har fått gott om speltid. Insatserna har varierat men för det mesta har han gjort det bra.

På mittfältet har vi haft betydligt större kontinuitet, i varje fall på tre platser. Mohammed Abubakari, Daniel Sjölund och Kristian Bergström har startat i samtliga av de fem A-lagsmatcherna, vilket ger bra förutsättningar för framtiden.

Att Dajja har varit med från början, vilket inte var fallet ifjol, bådar för att ålänningen kan leverera på hög nivå redan från början, vilket han stundom också har visat.

Mommo har svajat en del i sina insatser, men med mer speltid tror jag på ett bra samarbete med Dajja.

Pligg levererar som alltid, men skulle behöva spela ihop sig mer med Andreas Dahlén och Victor Sköld på vänstersidan.

På högersidan har Martin Christensen och Simon Skrabb alternerat och Imad Zatara har också startat en match (borta mot Hammarby).

Simon Skrabb har tyvärr haft lite skadekänningar, men den finska U21-landslagsmannen är en riktigt intressant spelare som även kan spela till vänster och som släpande forward.

Martin Christensen har ännu inte kommit upp i fjolårets nivå men sporras förhoppningsvis av den ökade konkurrensen.

En hel Petter Gustafsson är också ett bra alternativ på höger mittfält.

I ”B-matcherna” har Bruno Marinho och Emmanuel Dogbe utgjort innermittfältet. De båda har en bra bit upp till de ordinarie.

I Brunos fall är det naturligt då han har varit borta så länge efter sin korsbandsskada, men med tiden kommer brassen bli ett gott ”tillskott” för oss.

Efter två år hos oss är det dags för Emmanuel Dogbe att hitta en jämnare nivå, med säkrare bollbehandling.


På topp har ingen duo spelat ihop sig på allvar
Ricardo Santos och Victor Sköld känns som det hetaste alternativet framöver, men Sköld besväras tyvärr av känningar i baksidan av låret och spelar inte i morgon. Victor har dock tidigare visat på stora kvaliteter.

Ricardo Santos har också vaknat till. Efter en rejäl försäsongsträning ser han mycket kvickare, löpvilligare och starkare ut. Brassen har också hittat målet.

Imad Zatara har tyvärr problem med ett knä sedan hammarbymatchen. Vår främste målskytt i fjol har inte hittat rätt i spelet i år och skulle behövt speltid i de senaste matcherna, men kvaliteterna finns där även om han inte får chans att visa dem i morgon.

John Owoeri spelade från start mot Husqvarna men har i övrigt hoppat in i de 5 A-lagsmatcherna. I B-laget har nigerianen startat varje match. Insatserna har varierat, men på det stora hela har det sett bättre ut än under fjolåret och förhoppningsvis kan John hitta rätt oftare framöver.

Joel Rajalakso har hoppat in i samtliga av de fem A-lagsmatcherna och spelat två av B-lagsmatcherna från start. Joel har hittat tillbaka till sin höga arbetskapacitet och fortsätter han bara jobba på och värderar lite bättre vid bollmottagningarna så ska han kunna bidra framöver.


Tidigt i mars månad är det svårt att vara i toppform, men det känns ändå som vi är väl förberedda inför uppgiften. Det är upp till oss själva att ta vara på den möjligheten som ligger framför oss att nå så långt som möjligt i Svenska Cupen.

Peter Swärdh låter meddela att tempo är ett av nyckelorden och så är det givetvis. Får vi bara snurr på bollen hemma på vårt konstgräs så är vi svåra att komma åt. Självklart gäller det också att vara noggrann i passningsspelet och inte ta onödiga risker. Det gäller att mala på utnyttja de ytor som bjuds och att ha tålamod.


NU KÖR VI!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.