Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

måndag 3 mars 2014

Sköna stora siffror

När BP gick ifrån till hela 4–0 borta mot Carlstad United under lördagen satte de tonen i grupp 6. Att vi skulle gå förbi dem i tabellen redan efter första matchen kändes inte troligt, men vi lyckades vinna vår match över Jönköpings Södra med 4–0. Därmed är vi gruppetta tack vare en bättre seedningsranking.

Startelvan var den väntade och det kändes som vi hade bra förutsättningar att klara av uppgiften på ett bra sätt men trots att vi var spelförande hackade spelet och vi stördes av Jönköpings höga press. Därmed var det mycket skönt att vi kunde ta ledningen i den 21:a minuten. Simon Skrabb slog en fin yttersida i djupet till John Owoeri som vände och vred till höger och spelade bollen snett inåt bakåt. Där dök Daniel Sjölund upp strax utanför straffområdet och klippte in bollen via en jönköpingspelare och in i mål.

Vi kontrollerade sedan matchbilden även om det var rätt avslaget och man hade hoppats att vi skulle vara lite skarpare i offensiven, men mot slutet av halvleken vaknade vi till.

I den 41:a minuten ökade vi på till 2–0 efter ett långt anfall efter inkast. Anton Tinnerholm kastade till Mohammed Abubakari och vi bytte sida genom Alberis da Silva och Andreas Dahlén, som spelade in till Daniel Sjölund, som spelade i djupet till Kristian Bergström i vänsterinnerposition. Dalle löpte bra längs vänsterkanten, fick en fin boll från Pligg, spelade snett inåt bakåt i straffområdet och där dök John Owoeri upp och sköt direkt. Målvakten Damir Mehic räddade men returen kom i perfekt höjd för att Ricardo Santos och han nickade in 2–0. Det var oerhört skönt att få det målet strax innan paus, men det kunde ha känts ännu bättre för innan paus fick vi också en straff.

Efter ett fint anfall på högersidan blev Ricardo Santos nedriven i straffområdet. Daniel Sjölund missade dock den efterföljande straffen. Eller rättare sagt målvakten räddade den när han väldigt tidigt slängde sig till vänster.

2–0 i paus var naturligtvis ändå ett bra resultat att gå på och vi hade inte släppt till några större målchanser för motståndarna.

I andra halvlek flyttade naturligtvis Jönköping fram positionerna, anföll mycket på vår högersida (som de överbelastade) och fick många hörnor. Så många heta målchanser vaskade inte bortalaget fram. Det var egentligen bara två.

I den 68:e minuten sköt Robert Gojani precis utanför den högre stolpen.

I den 77:e minuten sköt Fredrik Olsson på volley i vänsterinnerposition och Henrik Gustavsson svarade för en fin räddning.

Vi hade också våra chanser att öka på till 3–0 efter några fina anfall, men målvakten Damir Mehic stod i vägen och svarade för fina räddningar när Ricardo Santos (52:a minuten) och John Owoeri (61:a minuten) frestade med skott.

I den 64:e minuten lyfte Kristian Bergström en boll från vänster, som tog i ribban precis över bortre krysset.

Därefter hade vi en svag period, med slarvigt och hafsigt spel där vi sattes under tryck. Mot en bättre motståndare hade vi blivit straffade under denna period, men nu klarade vi oss utan nätkänning i fel mål.

Vi kom tillbaka starkt i slutet av matchen. I den 85:e minuten fick Martin Christensen ett bra läge, men skottet tog på en försvarare till hörna. Mohammed Abubakari slog in hörnan från vänster. Alberis da Silva gick till väders vid bortre stolpen och nickade stenhårt in bollen framför mål där Månz Karlsson kunde nicka in 3–0. Det var en underbar känsla att vi kunde säkra tre poäng, men det skulle bli ännu bättre!

I den 89:e minuten anföll vi snabbt och fint till vänster. Daniel Sjölund tog fart centralt och spelade ut bollen till vänster där Kristian Bergström lyfte in bollen snett bakåt. Ricardo Santos tog ned bollen och tryckte in 4–0. Härligt, härligt!

Även om spelet hackade är det en otrolig styrka att vinna med 4–0 mot ett okej Superettanlag. Målen var inte heller slumpens verk utan frukten av fina och varierade situationer. 1–0 kom efter ett snabbt anfall till höger. 2–0 föll efter ett inkast, vändning av spelet och acceleration med snabbt och fyndigt passningsspel till vänster. 3–0 föll efter hörna och det är mycket glädjande att vi åter gjort många hörnmål så här i början på säsongen. 4–0 föll efter centralt genombrott fart, fläkt och elegans.

Det var också glädjande att se viljan att hjälpa varandra i försvarsspelet när det hettade till med uppoffrande spel för de misstag som begåtts högre upp i banan. Om vi kan bli lite tryggare i spelet ute på planen ska det här kunna bli riktigt bra.

Henrik Gustavsson hade inte allt för mycket att göra, men svarade för en fin räddning på Fredrik Olssons skott i andra halvlek och höll undan på alla Jönköpings hörnor i andra halvlek.

Backlinjen blev den väntade med Anton Tinnerholm, Månz Karlsson, Alberis da Silva och Andreas Dahlén. Det var faktiskt första gången i år som de spelade tillsammans och på de stora hela fungerade de väl tillsammans.

Anton Tinnerholm har haft en stigande formkurva under försäsongen och samarbetet med Simon Skrabb ser mycket intressant ur. Anton hade inga större problem att hålla rent framför eget mål och var väl inblandad i offensiven. Dessvärre sträckte han sig efter en boll och det smärtade till. Anton fick utgå direkt och vi får hoppas att det inte är för allvarligt, men att han kan spela redan nästa lördag mot Carlstad United känns tyvärr inte troligt.

Månz Karlsson och Alberis da Silva har utgjort mittlås i matcherna mot Norrköping och Hammarby, med vitt skilda prestationer. Denna gång agerade de bra tillsammans även om båda två vill fram och stöta och det ibland uppstod situationer där de höll på att bli överspelade. Uppspelsfasen var inte heller alltid den bästa.

Alberis kämpade sig tillbaka och avvärjde svåra lägen när vi fick jaga åt fel håll. Brassen var också stark i luften och nickade också fram till Månz 3–0-mål.

Månz Karlsson har tidigare visat sig giftig på våra offensiva fasta situationer och nu när det var skarpt läge slog han till och nickade in 3–0. Månz ”städade” också bra framför eget mål och det blir spännande att följa hans utveckling under säsongen.

Andreas Dahlen började årets träningsspel riktigt förtroendeingivande men har sedan haft skadeproblem. Mot Motala var han tillbaka, men nådde av naturliga skäl inte full kapacitet. Dalle hade det tufft under en period på andra halvlek när Jönköping överbelastade hans kant, men höll undan och visade även framfötterna i offensiven.

Allan Olesen kom in som högerback istället för Anton Tinnerholm och löste uppgiften väl, vilket han också ska kunna göra mot Carlstad United om det blir aktuellt med spel.

Simon Skrabb, Mohammed Abubakari, Daniel Sjölund och Kristian Bergström spelade på mittfältet. Kvartetten har tidigare spelat en halvlek tillsammans under en halvlek mot Assyriska och större delen av matchen mot Halmstad.

Simon Skrabb fortsatte att visa sina kvaliteter med sin styrka, fart och teknik och låg bakom mycket av vår offensiv, samtidigt som han visade mognad i det defensiva arbetet. Däremot blev det lite för mycket dribblande med bolltapp som påföljd, men med mer tid för 19-åringen i vår förening ska det bli mycket intressant att se U21-landslagsmannens utveckling under säsongen.  Simon fick en känning när han skulle försöka återvinna en tappad boll, men enligt honom själv ska det inte vara någon större fara.

Mohammed Abubakari har haft varierande insatser under försäsongen, men det här var ett fall framåt. Visst blev det en del snurrande med bollen, men Mommo löste svåra situationer, vann mycket boll och hade fart i passningsspelet.

Daniel Sjölund fortsatte med sin höga kapacitet, läser situationerna väl, vinner mycket boll och sätter snabbt fart på spelet efter bollvinst. Dessutom tog Dajja egna avslut vilket resulterade med ett fint målskott i den 21:a minuten. Tyvärr brände Dajja straffsparken och det var olyckligt att John Owoeri först var framme och skulle lägga straffen men Peter Swärdh sade ifrån. Jag är av den uppfattningen att det ska vara klart vem som lägger eventuella straffar innan matchen, såvida spelaren inte själv blir fälld, men då kliver nummer två fram och så vidare. Den mentala förberedelsen är viktig för de flesta. Turordningen bör också gälla om man får fler straffar under en match. Det är nämligen svårt att pricka in flera straffar under samma match.

Kristian Bergström fortsatte också att leverera på vänsterkanten med fina passningar och assist till Santos 4–0-mål. Pligg hade lite tufft under en period när Jönköping överbelastade vår vänstersida, men kom ut ur greppet.

Martin Christensen avlöste Simon Skrabb på högersidan och gjorde det betydligt bättre än mot Motala i veckan. Med några fina räder och svepande bollar kunde vi åter bli vassare i slutet av matchen.

På topp spelade Ricardo Santos och John Owoeri. De två hade tidigare bara spelat fem minuter tillsammans under försäsongens A-lagsmatcher (mot Halmstad), men spelade hela matchen tillsammans mot Sylvia, där de agerade helt okej tillsammans i första halvlek.

I inledningen på matchen var de båda alldeles för orörliga och hamnade ofta i samma yta, men sedan blev det bättre fart.

Ricardo Santos fick efterhand upp farten bättre i djupled och visade sin styrka som bollmottagare och i huvudspelet. Glädjande nog fortsatte också målskyttet med två fullträffar och det var ju också Ricardo som fälldes och vi fick straff. Vid 2–0-målet befann sig brassen på rätt plats och nickade in returen på John Owoeris skott. Vid 4–0-målet plockade Santos elegant ned Pliggs inlägg och klippte in bollen. När Santos i fjol var sämre tränad satt inte de tekniska numren då han var tung i kroppen, men nu när han är bättre tränad börjar bitarna falla på plats och det ser ut att kunna bli en riktigt fin säsong framöver.

John Owoeri började precis som Santos röra på sig mer och assisterade fint till 1–0-målet och frestade målvakten Damir Mehic med ett par giftiga skott, varav Santos gjorde mål på den ena returen. Owes insatser har pendlat en del men snittkurvan pekar uppåt och hans egenskaper är kompatibla med Santos.

Joel Rajalakso bytte av John de sista 20 minuterna och rev om ordentligt på topp utan att få riktig kvalitet i momenten.

I fjol bytte vi ut sex spelare från första cupmatchen mot Jönköping till den andra mot Umeå. Jag hoppas verkligen inte att vi skiftar så många spelare igen och det tror jag inte heller att vi kommer göra.

På grund av skador kan vi dock tvingas till förändringar och några av de skadade spelarna kan förhoppningsvis vara disponibla till lördagens drabbning mot Carlstad United. Att BP slog dem enkelt med 4–0 ska definitivt inte få oss att ta ut något i förskott. I fjol blev Umeå klart akterseglat av Djurgården med 3–0 innan vi gjorde en riktig plattmatch och föll med 1–2 mot UFC.

Carlstad United kom tvåa strax bakom IFK Uddevalla förra året och mot Uddevalla upplevde vi en riktig gastkramning och vann första efter straffar, vilket kvalificerade oss för detta gruppspel.

Med andra ord är vi duktigt varnade och fullt fokus måste råda för att ta en ny trepoängare.

Som bekant är det bara gruppsegraren som går vidare till kvartsfinal och att ha ett så bra utgångsläge som möjligt inför den sista gruppspelsmatchen hemma mot BP är förstås väldigt viktigt.

Dessutom är det viktigt att plocka så många poäng som möjligt och göra så många mål som möjligt för att bli ett av de fyra främsta kvartsfinallagen. Dessa fyra belönas nämligen med hemmaplan i kvartsfinalen.

Ifjol var det bara Falkenberg som tog full pott i gruppspelet, fyra lag tog sju poäng och tre av kvartsfinalllagen tog sex poäng. Av de fyra lagen med sju poäng fick således de tre med främst målskillnad hemmaplan i kvartsfinalen,; Helsingborg (9–2), Öster (8–1) och Norrköping (6–0), medan Djurgården (7–2) fick bortaplan.

I år har emellertid skrällarna varit färre och det ser ut att krävas bättre resultat än i fjol för att få spela en kvartsfinal på hemmaplan.

Nu fortsätter vi jobba stenhårt för att kvartsfinalen ska bli en realitet!