Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

tisdag 1 april 2014

Fantastiskt skön premiärseger

Med hjärtat i halsgropen kunde vi tillslut andas ut. Vi svarade för en strong insats och besegrade återigen IF Elfsborg. 2–1 skrevs segersiffrorna till efter att vi gjort två fina mål.

Jag var allt lite orolig inför den allsvenska premiären. Vi har varit svajiga under försäsongen och åkte onödigt ur Svenska Cupen på grund av för svagt fokus och vi har också haft en hel del skador som spökat. När jag såg Elfsborgs match i Svenska Cupen via SVT:s webbsändning så skrämdes jag dock inte för motståndet, även om boråslaget, likt våren 2012 var väldigt kompakt försvarsmässigt. Framåt skapade hemmalaget inte mycket mer en enda målet och det var först när Häcken drabbades av ett par skador som hemmalaget tog över och avgjorde.

Även om Elfsborg ”bara” slutade sexa förra året och har tappat en del tongivande spelare, så förtjänar laget respekt. När Malmö satsade ungt förra året med spets av en av våra tidigare forwards räckte det hela vägen till ett övertygande guld.

För vår egen del är det väldigt glädjande att skadeproblematiken har lättat och in i startelvan var som väntat vänstersidan tillbaka med Andreas Dahlén och Kristian Bergström. Mer oväntat var det att Anton Tinnerholm redan var tillbaka på högerbacksplatsen.

Det syntes från början att det var en helt annan tändning än i cupspelet och det var riktigt tuffa dueller och högt tempo från början. Vi lyckades inte med de långa bollarna från backlinjen, men när vi spelade oss genom mittfältet var våra forwards riktigt vassa och sysselsatte verkligen Elfsborgs försvar.

Victor Sköld var nära direkt efter en fin djupledspassning av Kristian Bergström men kom för nära sin motståndare och chansen rann ut i sanden. Kort senare var Simon Hedlund på väg igenom, efter att Månz Karlsson kommit till korta med nicken, men Simon fick snäv vinkel och Henrik Gustavsson räddade.

I den sjätte minuten svarade Ricardo Santos för ett fint nummer, när han vände om och petade fram bollen framför det övergivna målet, men tyvärr hann en elfsborgspelare före Victor Sköld.

I den 16:e minuten stal Victor Sköld bollen och kom fri, men högerskottet räddade Kevin Stuhr Ellegard. Ett par minuter senare oroade Anton Tinnerholm med ett skott från höger men målvakten räddade.

I den 20:e minuten var det äntligen dags för ledningsmålet. Martin Christensen spelade in bollen från höger. Daniel Sjölund tog i mot centralt och hittade Ricardo Santos, som spelade tillbaka bollen till Kristian Bergström. Santos fick tillbaka bollen i djupet och slog en urläcker lobb över målvakten och in i mål.

Direkt efter målet blev vi lite för ivriga att vissa upp ännu mer grannlåt. Andreas Dahlén tog fart på vänsterkanten men passningen blev felriktad och Elfsborg ställde om på högerkanten och efter inspel var Viktor Prodell ytterst nära att skicka bollen i mål, men Henrik Gustavsson svarade för en fenomenal räddning.

Vi hade en period där vi var lite illa ute, men kunde ändå ha gått till halvtidsvila med 2–0 för precis i slutskedet serverade Kristian Bergström en fin boll på djupet till Victor Sköld som kom ren från vänster, men lobben gick över både målvakten och målet.

I den andra akten växlade Elfsborg upp tempot och vi kom under press direkt. Marcus Rodén sköt strax över och i den 54:e minuten fick Viktor Prodell jätteläge, ren i straffområdet, men han sköt också över.

I den 62:a minuten var Viktor Prodell ännu närmare då han nickade i kryssribban i nytt fritt läge framför mål.

I den 65:e minuten började vi äntligen vässa till det lite framåt och två minuter senare, efter ett omställningsmönsteranfall, gjorde vi 2–0. Mohammed Abubakari vann boll strax innanför mittlinjen och hittade Daniel Sjölund på två tillslag. Daja använde också två tillslag för att spela ut till vänster där Kristian Bergström satte in bollen på ett tillslag till Ricardo Santos, som direktspelade i djupet och ur vänsterinnerposition i straffområdet lade Pligg in bollen framför mål där Mohammed Abubakari styrde in bollen i mål.

Elfsborgs press stagnerade under en period men de kom igen och i den 87:e minuten kunde vi inte hålla undan längre. Niklas Hult tog sig ned till kortlinjen och slog ett inlägg från vänster. Inhopparen Per Frick smög in från höger. Andreas Dahlén var inte tillräckligt resolut och Frick var fräck nog att peta in bollen.

Det blev oerhört nervöst efter målet och jag var livrädd för att vi skulle åka på nåt skit i 93:e minuten!

I den 89:e minuten försökte sig Imad Zatara på ett långskott från 65 meter men det blev alldeles för kort. Viktor Prodell hade ett bra läge på stopptid men lobben gick som tur var över.

Till sist blåste domaren Anders Ekberg från Lund av matchen och det var en oerhört lättnad.

Eftersom Elfsborg presterade bra mycket bättre fotboll, offensivt sett, än mot Häcken är det naturligtvis fantastiskt bra att vinna över dem. Initiativförmågan som vi hade så länge matchen stod 0–0 var ett riktigt skönt besked och även om vi därefter blev lite för rädda om ledningen och inte riktigt vågade framåt, så fanns en härlig kämpaglöd bland våra killar och också ett gott fokus att inte förivra sig och drabbas av panik under den värsta pressen.

Några gånger var vi dock lite sega att flytta ut folk på bollförande sida och på så sätt firade Elfsborg triumfer på kanterna, fick tung press på oss, som vi inte kom ur, men vi vet vilken kvalitet vi har, vilket verkligen visades genom 2–0-målet, som också blev matchavgörande.

Henrik Gustavsson visade åter att han är en av allsvenskans främsta målvakter, genom bland annat jätteräddningen på Viktor Prodells skott.

Anton Tinnerholm var alltså tillbaka på högerbacksplatsen för första gången sedan cupmatchen mot Jönköping och tur var det för det gick undan på kanten, mot en väldigt pigg Niklas Hult. Anton fick fajtas rejält för att hålla Hult stången men gjorde det mestadels bra.

Daniel Hallingström var guld värd i den här matchen med sin förmåga att hålla sig lugn när det blåste som snålast.

Månz Karlsson kom fel på några höjdbollar inledningsvis, men tog fram fajterhjärtat och stred bra såväl i luftrummet som i markspelet.

Andreas Dahlen visade också upp de fina takter som han gjort under de bästa perioderna denna, på grund av skador, hackiga försäsong och fanns också med en del i offensiven. Minus dock vid det insläppta målet.

Jag trodde att Simon Skrabb skulle spela från start till höger, men Peter Swärdh valde rutin för talang. Dessutom gjorde dansken en bra insats mot Degerfors och följde upp med en ny förtroendegivande prestation. Kul också att se ett uppoffrande och nödvändigt arbete i defensiven för att hjälpa Anton.

Jag har nämnt det tidigare – med mer speltid tillsammans för Mohammed Abubakari och Daniel Sjölund så kommer duon bli allt starkare.

Mohammed Abubakari vann mycket boll och hade förmågan att hålla i och hade också tillräckligt god kvalitet i passningsspelet. 2–0-målet var verkligen hans verk, då han bröt bollen och sedan fick tillbaka den efter klappklappspel och själv fick göra målet. Mommo har inte varit någon stor poängspelare sedan han kom till oss, men förhoppningsvis blir det fler poäng i år.

Daniel Sjölund gjorde också en bra match på innermittfältet och det syns verkligen att motståndarna har stor respekt för honom. Dajja var inblandad i båda våra mål och stod även för ett stort uppoffrande försvarsjobb.

Kristian Bergström tände verkligen till på alla fyra cylindrarna och jobbade kopiöst. Genom att Pligg kom med fart höjde han också tempot och hittade rätt med flera fina bollar, två av dem var målgivande passningar.

Victor Sköld inledde piggt i sin allsvenska debut och med lite flyt hade han blivit målskytt direkt. Efter vårt mål fick han mindre kvalitativa bollar att jobba på och kom bort lite mer, men jobbade på bra hela tiden.

Ricardo Santos förvandling har vi sett under försäsongen och cupspelet, även om de senare cupmatcherna varit svagare. Nu var han riktigt på tå från start och gjorde ett mycket elegant mål. Brassen orkade inte riktigt hålla fokus i 90 minuter men var ofta riktigt stark i luften och gjorde flera fina tekniska nummer förutom målet, och var även inblandat i tvåan.

Imad Zatara bytte av Sköld på topp och det blev en injektion direkt. Kort senare gjorde vi också 2–0. Zatara var mycket löpvillig och kunde med sin bollbehandling och teknik hålla i bollen så vi kunde flytta upp positionerna. Men att i den 89:e minuten skyffla i väg ett lånsgkott på 65 meter när Ricardo Santos fanns till vänster var inget bra beslut. Det gäller att värdera bättre.

Simon Skrabb begick sin allsvenska debut i den 73:e minuten då han bytte av Martin Christensen. Finländaren var sugen att visa upp sitt register direkt, men lyckades inte och ägnade sig sedan mest åt försvarsspel, men gott resultat.

Alla 13 spelarna som deltog gjorde bra ifrån sig och det känns riktigt bra att vi har både bredd och en god spets.

För första gången någonsin tog vi alltså en trepoängare i en allsvensk match i första omgången på Kopparvallen och nästa måndag spelar vi borta mot Kalmar FF. Häng med på Bussresan till Guldfågeln Arena. Läs mer om resan och hur du anmäler dig här

Avslutningsvis känner jag mig tyvärr tvingad att kommentera söndagens tragedi, vilken naturligtvis är helt oacceptabelt. Fotboll handlar om passion. En del vill inte tillåta passion utan tycker att man ska vara likgiltig under matcherna, men att leva och uttrycka sin känslor oavsett om det är glädje, sorg eller frustration är alla människors rätt. Däremot är det fullständigt otänkbart att fysiskt skada någon annan människa och att det nu gått så långt att en supporter avlidit på grund av människor helt utan omdöme är naturligtvis fruktansvärt. Alla vi passionerade fotbollssupportrar som älskar och värdesätter våra lag lång mycket mer än vår egen existens, måste ange de här förrädarna som förstör vår mening med livet – fotbollen. I ÅFF är vi inte i närheten av dessa problem, men i många andra klubbar är det många som blundar för de kriminella personerna som nästlar sig in i storstadsklubbarna.