Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

fredag 18 april 2014

Nytt fiasko i Göteborg

Efter en usel insats på Gamla Ullevi åkte vi på en pinsam 0–5-förlust borta mot IFK Göteborg.

Jag hade stora förhoppningar om att vi skulle bryta den hemska trenden borta mot IFK Göteborg. På sikt kan Göteborg bli ett bättre lag, men i inledningen av allsvenskan har de inte imponerat. När jag såg dem på TV borta mot Brommapojkarna fick de en smakstart och då kändes det som att de skulle bli svårslagna. De kom fram på kanterna och framförallt på Sam Larssons vänsterkant, med Lasse Vibe och Robin Söder som vassa kvicka spjutspetsar, men förutom BP:s rejäla bjudning var inte IFK tillräckligt beslutsamt. I andra halvlek började BP, som var riktigt svagt i första halvlek, hitta bättre med passningsspelet och då hängde inte IFK med. Kvitteringen kom därmed rättvist.

Det kändes som vi skulle ha en jättechans, speciellt eftersom göteborgarna hade en kort vila sedan matchen på Grimsta. Om vi bara spelade på som i tidigare matcher, där vi haft ett bra passningsspel, om än lite för långsamt mot Falkenberg. Mot Göteborg skulle vi få andra ytor då de inte skulle ligga så lågt. Det var dock viktigt att se upp med Göteborgs omställningar. Att vi skulle ta kampen i duellerna tog jag för givet, eftersom Göteborg spelat mycket fysisk fotboll á la Ljungskile de senaste åren.

Ett orosmoment var det ihållande regnet som gjorde en hårt belastad plan ännu sämre och tungsprungen. Det visade sig passa Göteborgs brottarfotboll perfekt.

Besvikelsen efter den usla insatsen är enorm. Göteborg satte press på oss från början och det är då inte helt enkelt att komma ur pressen, men att vi skulle vika ned oss så pass i närkamperna var verkligen inte okej. Våra innermittfältare Mohammed Abubakari och Daniel Sjölund stod inte alls att känna igen. De var sega och naiva i duellspelet och vi tappade mitten vilket inte bara innebar att vi hamnade under press, utan att vi var helt ofarliga när vi själva skulle gå till anfall. Det svaga passningsspelet gjorde också att vi aldrig fick kvalitet i alternativa spelvägar.

I den 21:a minuten stack vi upp och fick en frispark. Kristian Bergström slog den för nära målvakten, men vi hade inte heller någon som satsade tillräckligt mot bollen. John Alvbåge skickade därmed ut bollen till Sam Larsson. Trots att alla visste om Göteborgs giftiga omställningar, så joggade halva laget. Sams långa boll nådde Lasse Vibe som därmed kunde runda Martin Christensen och fri med Henrik Gustavsson gjorde han tyvärr inget misstag.

Efterhand avtog Göteborgs tryck mot vårt mål, men vi hittade ändå ingen kvalitet i det offensiva spelet och Göteborg fortsatte att skapa en del giftiga lägen från kanterna.

Till den andra halvleken utgick Martin Christensen. Imad Zatara flyttades därmed ner på höger mittfält och John Owoeri kom in på topp.

Det gav en injektion. John tog emot och med kvicka steg hitta medspelare med ett snabbt och kvalitativt passningsspel. Dajja och Mommo kom med mer i spelet och vi hade några fina anfall med snabbt rull och då hängde inte hemmalaget alls med. Vi hade flera fina chanser att nå en kvittering, men som ofta så ställde IFK om och gjorde 0–2 på ett riktigt skitmål.

Göteborg bröt ett anfall på vår vänstersida när Andreas Dahlén lågt högt i banan. Månz Karlsson flyttade ut till vänster men hängde inte med när Lasse Vibe fick en boll i djupet av Adam Johansson. Trots detta var Vibe långt från mål och hade snäv vinkel, men Henrik Gustavsson gav sig ändå ut och dansken kunde chippa in bollen i mål.  

John Owoeri hade ett bra reduceringsläge i den 74:e minuten men avslutningen blev för tam och målvakten kunde rädda.

Avslutningen på matchen var lika skandalöst urusel som i fjol, med den skillnaden att IFK nu var effektiva och gjorde mål efter horribla misstag från vår sida.

I den 79:e minuten skulle Daniel Hallingström täcka ut en boll vid kortlinjen nära målet, men misslyckades. May Mahlangu snodde bollen och passade snett bakåt till Sam Larsson som hade jätteläge, men missade grovt i nästa moment. Trots detta fick inte Andreas Dahlén bort bollen och efter ytterligare trassel kunde Sam Larsson sätta det avgörande 0–3-målet.


I den 85:e minuten Robin Söder fick ohotat gå emellan mycket passiva Daniel Sjölund och Andreas Dahlén och trots att sex av våra försvarare fanns i straffområdet kunde Lasse Vibe till slut komma fri i straffområdet och satte bollen bakom Henrik Gustavsson. Men det är klart om en av våra spelare jobbar åt gången och resten tittar på så är det ju inte direkt svårt att spela sig igenom, vilket var precis vad som skedde.

I den 90:e minuten försökte de våra hålla i bollen i backlinjen för att få tiden att gå och på så sätt undvika fler mål i baken, men det höll inte. Mohammed Abubakari slog en passning rakt Jakob Johansson som störtade fram och spelade fram till Robin Söder som enkelt vände bort en passiv Daniel Hallingström och inhopparen Darijan Bojanic tryckte in 5–0.

Naturligtvis kan ingen spelare få godkänt efter detta praktfiasko. Göteborg var inte ens bra men vi föll ändå med hemska 0–5, vilket är helt oacceptabla siffror. En sådan stor förlust har vi inte åkt på sedan 2009, då vi föll med 1–6 borta mot Mjällby. I Allsvenskan har vi inte noterats för en sådan stor förlust sedan 1982 då vi föll hemma med 2–8 mot Göteborg. Förutom den hemska matchen 1982 har vi åkte på två lika stora förluster som i går, borta mot Helsingborg 1951 (0–5) och borta mot Öster 1974 (0–5).

Henrik Gustavsson fick sannerligen ingen god hjälp men skulle naturligtvis inte ha gått ut på det andra målet.

Anton Tinnerholm visade vilja stundom, men gjorde också många misstag.

Daniel Hallingström begår normalt sätt få misstag. Men skulle vara överdrivet kylig vid det tredje målet vilket straffade sig hårt och det var inte enda misstaget.

Månz Karlsson hade heller inte någon bra dag, spelade med för små marginaler och tappade många bollar

Anderas Dahlén kom också ofta på mellanhand och ägnade mer tid att visa hur medspelarna skulle ha gjort än att själv placera sig rätt.

Vi visste att vi skulle få jobba hårt på vår högersida och Martin Christensen var ofta med tillbaka, men var på tok för passiv.

Mohammed Abubakari vek ned sig på ett oväntat sätt och hade inte alls den energi som vi sett honom i de tre tidigare matcherna i Allsvenskan.

Daniel Sjölund var seg och sen in i duellerna. Ålänningen hittade inte heller rätt med passningsspelet.

Kristian Bergström hamnade ofta på mellanhand och bidrog inte med det passningsspel som vi är vana vid.

Imad Zatara spelade på topp för första gången från start i Allsvenskan, men spelade för omständligt och tappade boll. I det defensiva arbetet täckte han på fel sida flera gånger.

Ricardo Santos var viktig med sitt huvudspel, men var för orörlig och vi hade för få som kunde vinna andrabollen.

John Owoeri injektion så länge vi var med i matchen, men bättre skärpa i avsluten efterlystes.

Victor Sköld kom in i matchen när den nästan var körd och fick inte mycket att jobba med.

Simon Skrabb kom också in i ett hopplöst läge.


Som barn var långfredagarna eländigt tråkiga då det bara var sorgmusik på radion och inget roligt att se på TV, men det är inget emot vilken lidelse denna långfredag och nästan hela påsken kommer att vara. Men på annandagen hoppas jag verkligen att våra spelare är rejält revanschsugna och att Gefle får sota för detta fasansfulla trauma!


Matchfakta
IFK Göteborg – ÅFF 5–0 (1–0)
1–0 (22) Lasse Vibe
2–0 (66) Lasse Vibe
3–0 (79) Sam Larsson
4–0 (85) Lasse Vibe
5–0 (90) Darijan Bojanic
Varningar ÅFF: Ricardo Santos
Domare: Bojan Pandzic, Hisings Backa
Publik: 8 282

Övrig statistik
Bollinnehav 48– 52
Avslut  17 – 8
Avslut på mål 11 – 2
Avslut i målställningen 0 – 0 
Hörnor 5 – 1
Frisparkar 15 – 14
Offside 0 – 1
Utvisningar 0 – 0
Varningar 2 – 1

Startelvan
Henrik Gustavsson –
Anton Tinnerholm, Daniel Hallingström, Månz Karlsson, Andreas Dahlén –
Martin Christensen (ut 46), Mohammed Abubakari, Daniel Sjölund, Kristian Bergström –
Ricardo Santos (ut 67), Imad Zatara (HM 46, ut 78).

Inbytta ersättare
John Owoeri (in 46 F), Victor Sköld (in 67 F), Simon Skrabb (in 78 HM).

Ej inbytta ersättare

Gustav Jansson, Allan Olesen, Pontus Nordenberg, Joel Rajalakso.

6 kommentarer:

  1. Bedrövligt alla ska skämmas, så jävla usel inställning.

    SvaraRadera
  2. Ja fy fan :(
    Hur fan kan dom vara så passiva ??
    brrrr

    SvaraRadera
  3. Göteborgs press på vårt mittfält och våra försvarare visade att det inte går att försöka spela sig igenom likt barcelona.igår liknade vi mer ett korplag.tyvärr.bara att glömma och visa nya takter mot gävle.

    SvaraRadera
  4. Det finns förluster! Och så finns det förluster... Denna var av det slaget att spelarna borde ersätta de stackars satar som gjorde resan till Göteborg för deras utlägg! Man skäms som supporter över deras insats. Har dom förstånd att skämmas? Det var länge sedan man var så förbannad över en förlust...

    SvaraRadera
  5. Till Swärd: Starta med Santos och Owoeri på topp nästa match. Så tycker jag att Christensen gör sig bättre på vänsterkanten. Varför inte prova Nordenberg på vänsterbacken ? Såg båda i matchen mot Degerfors helt OK...Lycka till och ladda om inför Gävle. Jag kommer !

    SvaraRadera
  6. En bedrövlig inställning var det, men sånt händer alla lag. Det hjälper inte att skämmas. En bra analys borde göra susen i nästa match.

    Samuel Petri

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.