Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

tisdag 8 april 2014

Svidande poängförlust

Oavgjort borta mot fjolårets bronslag Kalmar FF var ingen katastrof på förhand men att åka på ett baklängesmål som innebar två tappade poäng i den 94:e minuten är förstås vedervärdigt. Precis det skedde när vi inte var på tå i slutet av matchen och toppmötet slutade därmed 2–2.

För att vara första tävlingsmatchen på naturgräs gjorde vi en riktigt bra första halvlek och vi hade ett stort bollinnehav på 61–39. Det kändes som våra grabbar ville få in känslan på naturgräset och höll i bollen lite extra innan vi gick på attack, men några gånger etablerade vi tryck långt in på Kalmars planhalva och i den 17:e minuten gav det utdelning.

Andreas Dahlén vann en boll och tog fart längs vänsterkanten och hittade Kristian Bergström som slog ett inlägg från vänster. Martin Christensen fiskade upp bollen och spelade tillbaka till Mohammed Abubakari som vackert skruvade in 1–0 i det högra krysset.

Vi hade sedan full kontroll på matchen och därmed kom kvitteringen mycket snöpligt. Vi hade en fin möjlighet att göra 2–0 strax innan målet, men Ricardo Santos fick lite snäv vinkel och målvakten kunde rädda. Kalmar ställde om och Månz Karlsson hade en till synes enkel långboll att nicka bort men fick en riktigt dålig träff och bollen kom dessvärre i perfekt läge för Måns Söderqvist som lobbnickade in 1–1 över Henrik Gustavsson och in vid den bortre stolpen.

Vi hade ändå några halvskapliga lägen att återta ledningen redan innan paus men lyckades inte. I andra halvleken fick hemmalaget betydligt mer att säga till om, men trots ett stort bollövertag skapade inte hemmalaget så många heta chanser. Ismail Silvas skott från höger, som Fimpen räddade via stolpen var bästa chansen i inledningen.

Vi bet oss snart tillbaka in i matchen och efter ett fint snabbt anfall gjorde vi 2–1 i den 61:a minuten. Bollvinsten var frukten av bra positionsspel där Mohammed Abubakari och Daniel Sjölund låg tätt, varvid Mommo vann bollen på egen planhalva till Dajja som avancerade centralt och spelade bollen till vänster i straffområdet där Ricardo Santos vinklade in bollen bakom målvakten.

I den 74:e minuten var det mycket nära att vi gjorde 3–1, men Kristian Bergströms skott från vänster tog på en förvarare och gick precis utanför den främre stolpen, annars tror jag att bollen suttit invid den bortre stolpen.

Vi såg ut att ha kontroll på händelserna men i den 94:e minuten tappade vi två poäng. Imad Zatara täckte dåligt och ett inlägg kom in från höger. Anton Tinnerholm fick två man emot sig vid bortre stolpen och kom för sent. David Elms nick klippte Marcus Nilsson till på, men fick felträff och på denna kunde Måns Söderqvist panga in det fasansfulla målet eftersom Månz Karlsson inte hann till undsättning och Henrik Gustavsson kom på mellanhand.

Två förlorade poäng och tre gentemot Kalmar, kan få betydelse i slutändan, men det tjänar ju inget till att älta detta även om veckan är förstörd fram till nästa match.

Henrik Gustavsson kunde stått kvar i målet vid det andra målet, nu kom han på mellanhand och det blev därmed svårare att mota Måns Karlssons mål. I övrigt svarade Fimpen kom också lite på mellanhand vid första målet, men var i övrigt stabil.

Anton Tinnerholm gjorde en förtjänstfull insats och höll länge ganska enkelt undan, men fick två man emot sig vid det sista målet och kom för sent in i duellen.

Daniel Hallingström svarade åter för en storstilad insats och var oerhört värdefull i andra halvlek då han nickade bort allt och dessutom rejält till ofarliga områden.

Månz Karlsson har tidigare haft problem med tajmingen med höjdbollarna och efter ett nytt misstag blev vi åter hårt straffat. I övrigt klarade sig Månz bra både i luften och i markspelet.

Andreas Dahlén klev fram ytterligare, från att ibland varit passiv och därmed blivit överspelad, vågar han nu gå för fullt in i duellerna och vinner dem också. Dalle låg också bakom bollvinsten till vårt första mål

Martin Christensen visade ånyo en bra defensiv styrka med uppoffrande löpningar och rev om i offensiven genom sitt stora rörelsemönster. Dansken visade också på bra speluppfattning när han spelade tillbaka till Mohammed Abubakari som gjorde 1–0.

Mohammed Abubakari gjorde det bra mot Elfsborg och nu växte han ytterligare genom en storstilad arbetsinsats, med klokt positionsspel vann han många bollar och hade fart och kvalitet i passningsspelet. Mommo som bara gjort ett mål per säsong tidigare i Allsvenskan har nu redan gjort två och det var ett fint välriktat skott som han prickade in genom att mer gå på placering än kraft och det räcker så gott från dryga 20 meter. Mommo vann också bollen till vårt andra mål.

Daniel Sjölund svarade också för en fin insats och låg bakom mycket av offensiven och avancerade långt med bollen innan han assisterade till Ricardo Santos 2–1-mål. Ibland spelade Dajja med lite små marginaler, vilket kan straffa sig på naturgräs, men ålänningen jobbade hårt för att återvinna förlupna bollar.

Kristian Bergström var väldigt nära att bli Allsvenskans äldste målskytt genom tiderna i sin 600:e match i ÅFF-tröjan, men Emin Nouri slängde sig och täckte ut skottet strax utanför den främste stolpen. Pligg stod i övrigt för en fin arbetsinsats i sin jubileumsmatch och bidrog mycket i offensiven med sin löpvilja och sitt passningsspel.

Ricardo Santos visade på enorm styrka i duellerna och kunde sysselsätta flera motståndare. Motståndaren har verkligen fått respekt för vår ”pånyttfödde” brasse, som med gott självförtroende och driv i steget ständigt är giftig. 2–1-målet var hur kyligt som helst och två mål på två matcher i Allsvenskan är naturligtvis mycket bra.

Victor Sköld bidrar också mycket i offensiven genom hans stora rörelsemönster och snabba bollbehandling även om han ännu inte fått sätta pricken över iet.

Imad Zatara bytte av Victor sista halvtimmen och kom in med pigga ben som rev om, men den obefintliga täckningen av inlägget i slutsekunderna kostade oss två poäng.

Simon Skrabb kom in istället för Martin Christensen, men hafsade bort bollen i den 92:a minuten, när han kunde hållit i och spelat säkrare (På Daniel Sjölund) och vi kunde därmed dödat tid och stört rytmen för Kalmar.

Fyra poäng på de två inledande matcherna i Allsvenskan är naturligtvis inte illa, men denna fasansfulla kväll är det förstås bara smärta, men vi kommer igen!