Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

måndag 21 april 2014

Vi fick en pinne i varje fall

På förhand hade 2–2 mot Gefle givetvis varit en stor besvikelse, men med tanke på hur matchen gestaltade sig var det trots allt skönt att vi fick in en sen kvittering och slapp åka på en ny neslig förlust.

Efter den usla insatsen på Gamla Ullevi fanns det inget annat än att de våra skulle ha en enorm revanschlusta och därmed skulle viljan att prestera på topp vara maximal. Förhoppningen var förstås också stor att våra spelare var extra skärpta i sina värderingar och att inga risker skulle tas i försvarsspelet.

En riktigt bra start ville vi ha, men det fick vi verkligen inte!

I den fjärde minuten fick Gefle ett inkast långt ned till vänster på egen planhalva. Daniel Sjölund värderade tokigt när han skulle vinna bollen och blev överspelad. Simon Lundvall kunde därmed ta fart och sprinta igenom centralt. Daniel Hallingström såg ut att gå in i press men tvekade och blev avvaktande, samtidigt laddade Johan Oremo för en löpning från central position till vänster, men Månz Karlsson tittade bara på bollen och hängde inte alls med Oremo. Andreas Dahlén var också passiv. Lundevalls passning frispelade Oremo helt och han kunde enkelt rulla in 0–1.

Det var med andra ord åter ett riktigt skitmål vi släppte in efter en otroligt svag koncentration från de våra, vilket kändes helt osannolikt med tanke på katastrofen i Göteborg.

Självförtroendet fick sig ytterligare en törn och vi spelade därefter ingen bra fotboll. De våra slarvade för mycket i passningsspelet, vilket gjorde att Gefle kunde ställa om mot oss. Vi skapade ändå några vettiga kvitteringschanser och efter en högerhörna av Kristian Bergström nickade Mohammed Abubakari strax över.

Andra delen av den första halvleken började vi få bättre kvalitet i attackerna och kunde pressa mer mot Gefles mål, men sista spetsen saknades, som när Owoeri slog en för hård passning till Martin Christensen i 3 mot 2-läge. I ett liknande läge bröt Daniel Sjölund bra, avancerade och passningen gick till vänster, men John Owoeri sköt i gaveln när han tog i för kung och fosterland.

I den 36:e minuten avlossade Kristian Bergström ett bra skott i vänsterinnerposition men målvakten Sasa Sjanic kunde rädda vid sin främre stolpe. Ett par minuter senare dansade bollen på mållinjen efter en högerhörna och nick från Mohammed Abubakari, men vi lyckades inte få in bollen. När Kristian Bergström lyfte in en ny hörna, kunde Daniel Sjölund snappa upp en misslyckad utboxning från målvakten och med elegans spela vidare till höger där Anton Tinnerholm klippte till utanför straffområdet och Månz Karlsson kunde skarva in 1–1. Bollen gick i en båge och ställde målvakten helt.

Underbart nu var vi med i matchen och den värsta frustrationen som infunnit sig i kroppen och själen sedan torsdagens trauma lade sig något.

Men det dröjde inte långt in på andra halvlek innan man åter befann sig i upplösningstillstånd. För om det första målet var ett bedrövligt mål att släppa in, så var det andra målet, 43 sekunder in på andra halvlek, skandalöst och ursvagt att släppa in!

Gefle fick ett inkast i nästan exakt samma position som innan det första målet, men eftersom lagen bytt sida var det långt ned till höger. Bollen lyftes in och Andreas Dahlén skulle lyfta bort men fick en bedrövlig träff på bollen. Simon Lundvall kunde sno åt sig bollen och avancera i högerinnerposition mellan mycket passiva Daniel Sjölund och Kristian Bergström. Mohammed Abubakari var också för tam i den efterföljande närkampen, men hade ändå alla möjligheter att täcka ut bollen till hörna. Daniel Sjölund stannade också ofattbart upp, då också han bara hade att fullfölja ned not kortlinjen för att täcka till hörna. Osannolikt nog fick Lundevall in bollen framför mål och väl där hade Månz Karlsson fullständigt tappat bort Dioh Williams som sopren kunde nicka in 1–2 vid den främre stolpen. Månz låg på rätt sida om liberianen från början, men tittade ånyo bara på boll och tappade helt bort Williams. Allan Olesen såg att katastrofen var på väg, men styrde inte Karlsson i rätt position, vilket Daniel Hallingström säkert hade gjort bättre om han hade varit kvar på plan.

Efter denna nya käftsmäll var det än besvärligare att åter samla krafterna för att komma ikapp, vilket också präglade den närmaste kvarten efter målet, men vi kom tillbaka starkt i slutet av matchen.

I den 62:a minuten frispelades John Owoeri elegant av Martin Christensen, men John tvekade för ett ögonblick, kom för nära målvakten och Sasa Sjanic kunde rädda.

I den 71:a minuten fick Martin Christensen ett bra volleyläge från höger, men sköt utanför den bortre stolpen. Fem minuter senare fick Martin ett liknande läge men sköt över. Minuten senare hoppades vi på tredje gången gillt, efter fint förarbete av Simon Skrabb, men denna gång gick skottet strax utanför den bortre stolpen.

I den 81:a minuten stötte Martin Christensen fint fram bollen till Daniel Sjölund som lyfte bollen i den främre stolpen.

I den 84:e minuten var det så äntligen dags för kvitteringen. Simon Lundevall slog en hörna från vänster som gick över allt och alla och ut över kortlinjen. Henrik Gustavsson spelade ut bollen till vänster och Kristian Bergström spelade vidare i djupled till Simon Skrabb. Finländaren slog snabbt vidare bollen längs vänsterkanten. Victor Sköld tog emot och skar in från vänster och spelade till Simon Skrabb (som sprintat till sig en bra position) som jonglerade tillbaka bollen till Victor som störtade fram i straffområdet och med styrka och beslutsamhet lyfte in 2–2.

Underbart! Kunde vi nu vända på alltihop och ta en välförjänt seger. Ja, det var sannerligen inte långt ifrån.

I den 92:a minuten lyfte Ricardo Santos bollen i ribban och returen från Mohammed Abubakari gick dessvärre rakt på målvakten som kunde rädda.

Till det positiva tillhör förstås moralen att komma tillbaka två gånger om. Trots en del brister i beslutsamheten i det offensiva spelat skapade vi massor av chanser, hade 19–3 i avslut och 9–2 i avslut på mål. Men till det negativa var just att bortalaget gjorde mål på alla avslut de hade som träffade mål. Det ska inte behövas tre mål på hemmaplan för att vinna mot Gefle.

Detaljerna i spelet är helt avgörande för utgången av matcherna och på sistone har det varit allt för många spelare som brustit väldeliga vid baklängesmålen och det är förstås inte tillnärmelsevis okej. Det finns inpräntat hos alla våra spelare att vi ska spela så jävla snyggt i vartenda moment, men ibland är det läge för en befriande spark. Andreas Dahlén borde ha kunna lyfta bort bollen lång bort innan det andra baklängesmålet. Vi behöver inte heller vara så himla snälla. Daniel Hallingström kunde stött till och om nödvändigt trycka till Simon Lundevall innan första målet och Mohammed Abubakari kunde också tagit en frispark innan det andra målet. Att ge just Lundevall fria tyglar borde vi varit varnade för, inte minst eftersom han hade tre assist innan matchen. Sedan gäller det så elementära saker som att inte bara titta på boll, utan hålla stenhård koll på sin markering. Sådana pojklagsmisstag hör verkligen inte hemma i Allsvenskan!

Henrik Gustavsson tvingades alltså släppa in båda de skott som gick mot vårt mål. Uppgifterna att stoppa dessa bollar var dock inte speciellt tacknämliga och i övrigt var Fimpen bra ute och avvärjde några farliga höjdbollar.

Anton Tinnerholm hade en del framgång i sin offensiv och sköt skottet som Månz Karlsson styrde in i mål. Defensivt var Anton den back som var minst inblandad vid våra insläppta mål.

Daniel Hallingström var fortfarande skakig efter den svaga matchen mot Göteborg, men är ändå vår mest stabila mittback och det är oroande att han fick kliva av strax innan paus, med ett lindat högerknä. Förhoppningsvis är det ingen allvarligt.

Månz Karlsson måste bli mer skärpt att och vrida på huvudet hela tiden för att skanna av sin omgivning och motspelare. Vid båda målen tittade han på boll och tappade bort sin markering, men plus förstås för att han höll sig framme och satte 1–1.

Andreas Dahlén har också svajat på sistone. Offensivt har Dalle varit med en hel del på sistone, men har också tvekat en hel del i passningsspelet och tappat en del boll.

Martin Christensen började svagt men fick rejält med fart en bit in i första halvlek, jobbade hem, vann boll och agerade med många löpmeter och frenesi över stora ytor. Med utgångspunkt från höger oroade Martin en hel del med inlägg och skott, men dansken behöver nöta skott väldigt mycket.

Våra innermittfältare har inte alls stått att känna igen på sistone. Båda har blandat och gett väldigt mycket och tryggheten i laget har därmed blivit åsidosatt. Speciellt i början av matchen tappade både Daniel Sjölund och Mohammed Abubakari många bollar och vi åkte på många omställningar emot oss. Båda var också oerhört passiva innan det andra målet. Dajja har sett ovanligt seg ut i de senaste matcherna.

Kristian Bergström har fått jaga mycket då vi hamnat i underläge och tvingats framåt, samtidigt som vi tappat boll i parti och minut. Pligg har inte heller hittat rätt i sitt passningsspel.

Ricardo Santos spelade hela matchen, mycket tack vare sitt starka huvudspel, men kunde vara ännu bättre om han var på tå hela tiden.

John Owoeri fick chansen för första gången från start i Allsvenskan i år och var giftiga i sina löpningar, men vi nyttjade dem lite för lite och nigerianen behöver också värdera lite bättre i sina avslutningar.

Allan Olesen bytte av Daniel Hallingström efter dennes skada och begick därmed allsvensk årsdebut. Allan klarade sig på det hela okej, men har förstås inte samma pondus som Danne och inte heller samma styrka i huvudspelet.

Victor Sköld bytte av Owoeri och svarade för ett piggt inhopp med mycket energi och det var verkligen skönt att det var just Victor som satte 2–2-bollen efter både fart, elegans och styrka. I fjol gjorde Victor sitt första mål i Superettan i den sjunde omgången, så visst har vi goda förhoppningar om att Sköld ska kunna göra många mål även i Allsvenskan.

Simon Skrabb har haft det lite motigt på sistone, men svarade också för ett piggt inhopp och var direkt framme och spelade in till en bra chans för Martin Christensen och svarade för ett fint förarbete till Victor Skölds kvitteringsboll. Det finns mycket kvalitet hos finländaren, som vi kommer ha stor nytta av framöver.

Nu gäller det att komma tillbaka snabbt på banan på Behrn Arena mot Örebos SK på fredag. Se till att hänga med bussresan. Läs mer omresan och hur du anmäler dig här