Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

torsdag 22 maj 2014

Jubileumsmatch med vunnen poäng

Matchen på Olympia i Helsingborg var den hundrade som vi spelat i Allsvenskan det här decenniet och jag har sett dem alla på plats. De tre tidigare matcherna på Olympia har jag verkligen inte några glada minnen ifrån, men nu bröt vi denna trista trend, höll nollan och fick med oss en poäng.

I den första halvleken var annars inte mycket olikt från tidigare matcher i Helsingborg. Hemmalaget såg lite tveksamt ut i inledningen, men tyvärr kunde vi inte utnyttja läget. Det såg segt och trögt ut och vi tappade boll i parti och minut vilken öppnade för att Helsingborg fick övertag och därmed kunde hitta trygghet i sitt passningsspel.

Alltså det såg precis ut som tidigare bleka insatser på Olympia, men med den högst väsentliga skillnaden att vi höll undan. Trots flera feta chanser för hemmalaget höll vi nollan in i paus. Det är alltid jobbigt att skapa målchanser och inte få dit bollen. Det vet vi själva mycket väl när vi har spelat ut motståndarna men inte lyckats pilla in bollen.

Samtidigt fick de våra energi av att få en andra chans i den andra halvleken. Vi höll också uppe spelet mycket bättre i den andra halvleken. Det gick inte fort i passningsspelet, men det var frustrerande för hemmalaget när vi drog ned tempot och de fick jobba åt fel håll.

Vi skapade också några hyggliga lägen och så länge det är 0–0 kan ju vad som helst hända. Det var egentligen ett under att matchen slutade mållös, men Henrik Gustavsson svarade för flera fina ingripanden och gjorde en fantastisk benparad när Abdul Khalili kom ren inne i straffområdet i den 68:e minuten.

Å andra sidan kunde vi också mycket väl ha vunnit matchen.  I den 86:e minuten vandrade Anton Tinnerholm fram på högersidan och slog ett utsökt inlägg in framför mål, där Victor Sköld dök upp men sköt dessvärre över från nära håll.

HIF ökade trycket i slutskedet men vi höll undan och det kändes som en stor lättnad när slutsignalen gick. Att vinna hade ju varit fullständigt underbart, men med tanke på hur matchen gestaltade sig får vi naturligtvis vara nöjda med en pinne.

Och efter alla motgångar tidigare i år var vi verkligen värda att ta en poäng i en match där spelet inte stämde, men där det ändå fanns en organisation och offervilja för att hålla undan. Vi behöver inte i någon mån be om ursäkt för sättet poängen togs på. Vi har lirat oerhört fin fotboll så många gånger och ändå inte fått med oss någonting. Nu var det vår tur att grisspela!


Henrik Gustavsson har svajat en del under säsongen men visade återigen hur bra han kan vara när han verkligen är på gång och ställdes på svåra prov, men klarade alla de svåra momenten och höll nollan för andra matchen i rad efter en kanoninsats.

Anton Tinnerholm kom inte fram så mycket på kanten som vi varit van vid från de senaste matcherna och höll också på att ställa till det några gånger i defensiven i första halvlek, men spelade upp sig och fajtades verkligen, vilket resulterade i krampkänning i slutskedet.

Daniel Hallingström hade tuffa dueller i luften mot 198 cm långe Robin Simovic men trots att vi var hårt ansatta, behöll Danne lugnet och höll ihop styrkorna och offrade sig för att täcka skott. Några års allsvensk erfarenhet är viktiga egenskaper i detta hänseende. Minus dock för den onödiga varningen på stopptid.

Alberis da Silva klarade sig också okej, även om han inte var lika framträdande som mot Häcken. Efter knäproblem tvingades han byta i den 66:e minuten, men ska kunna spela på lördag.

Andreas Dahlén hade en del problem när Helsingborg stormade fram på hans kant. Dalle blev avvaktande och slog också bort en del bollar. Ibland är det inte fel med en befriande spark i djupled bakom motståndarnas backlinje.

Imad Zatara var alldeles för omständlig i sin bollbehandling. När vi har begränsat med möjligheter gäller det att spela enkelt med få tillslag på rättvänd spelare. Defensivt har Imad också gjort bättre matcher.

Mohammed Abubakari fick agera som en defensiv hjälpgumma och gjorde det bra, men det såg lite segt ut och det gick långsamt med bollbehandlingen.

Daniel Sjölund firade en del triumfer för att tränga igenom, men det blev ofta lite för omständligt och temposvag, även om det fans en tanke med det stundom. Det fanns inte heller många mål att spela på och Dajja fick mest ägna sig åt det defensiva spelet.

Kristian Bergström hade svårt att hänga med när Helsingborg stormade fram på högerkanten, men väl i position avvärjde han möjligheterna och hade själv ett par skottlägen som kunde ha resulterat på ett bättre sätt.

Victor Sköld försökte verkligen på topp, vann en hel del luftdueller, men övriga spelare jobbade för lite för att fiska upp skarvarna. Victor hade också några fina chanser, men överarbetade lite för mycket istället för att nypa till direkt med sin vänster. Det skulle ha varit fantastiskt om han hade avgjort i den 86:e minuten, men tyvärr gick skottet över. Det känns ändå som Victor är på gång.

John Owoeri hade fina förutsättningar att kunna löpa på omställningslägen, men såg ovanligt loj ut, var inte riktigt på tå och var därmed inte på rätt plats när Victor Sköld skarvade.


Ricardo Santos fick den här gången agera inhoppare och vann en del i luftspelet, men var för inaktiv i sina löpningar.

Månz Karlsson kom in i stället för Alberis da Silva och det är alltid tufft att komma in som mittback i en tuff match, men Månz gjorde ett helt okej inhopp.

Petter Gustafsson kom in i slutet för att stadga upp defensiven och fick kliva ned som högerback efter Anton Tinnerholms krampkänning.

Redan på lördag fortsätter Allsvenskan med sista hemmamatchen före sommaruppehållet, då gäller det att komma med nya krafter. Poängen hjälper säkert till mycket för det är många av våra spelare som behöver lyfta sig för att vi ska kunna besegra HBK på Kopparvallen.


Matchfakta
Helsingborgs IF – ÅFF 0–0
Varningar ÅFF: Daniel Sköld (4:e), Daniel Hallingström (1:a)
Domare: Mohammed Al-Hakim
Publik: 7 130

Övrig statistik
Bollinnehav XX– XX
Avslut  11 – 7
Avslut på mål 6 – 1
Avslut i målställningen 1 – 0 
Hörnor 10 – 4
Frisparkar 9 – 8
Offside 4 – 1
Utvisningar 0 – 0
Varningar 1 – 2

Startelvan
Henrik Gustavsson –
Anton Tinnerholm (MM 88), Daniel Hallingström, Alberis da Silva (ut 66), Andreas Dahlén –
Imad Zatara (ut 85) Mohammed Abubakari, Daniel Sjölund, Kristian Bergström – 
Victor Sköld (HM 88), John Owoeri (ut 65).

Inbytta ersättare
Ricardo Santos (in 65 F), Månz Karlsson (in 66 MB), Petter Gustafsson (in 85 HM, HB 88).


Ej inbytta ersättare: Gustav Jansson, Allan Olesen, Martin Christensen, Simon Skrabb.

1 kommentar:

  1. Fortfarande för dålig precision i skyttet mot mål, 7 avslut och 1 på mål men gratulerar till en kämpapoäng. Ta nya tag på lördag !

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.