Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

torsdag 8 maj 2014

Ny vedervärdig derbyförlust

IFK Norrköping var inte bra i fjol. I år är laget ännu sämre. Med den trupp vi har ska vi vara med och utmana i toppen i år, ändå lyckas vi på nytt förlora med 1–2. Hur är det möjligt? Det är egentligen fullständigt osannolikt att allting åter gick emot oss i ett derby.

I fjol var vi mycket bättre än IFK på Nya Parken i första halvlek och borde ha haft ledningen med ett par bollar, men efter ett skitmål efter hörna hade vi ändå bara med oss 1–1 in i paus. Efter en jämna andra halvlek åkte vi på ett nytt skitmål och föll med 1–2.

På Kopparvallen gjorde vi en svag insats, men frågan var om Norrköping vunnit utan domaren Michael Lerjéus hjälp? Då vi inte tilldömdes en solklar frispark innan deras 1–1-mål, Erik Moberg blev horribelt utvisad och IFK fick en pinsamt dömd straff, som avgjorde matchen.

I det här vidriga derbyt kan vi addera fjolårets båda derbyn. Vi var ännu mer överlägset i den första halvleken än på Parken i fjol, spelade med ännu bättre och snabbare passningsspel och hade ännu fler mållägen. Ändå hade vi bara 1–1 i paus. Andra halvlek var betydligt sämre, men vi var ändå bättre än hemmalaget och borde ha avgjort, men det blev istället hemmalaget som åter drog det längsta strået och vann med 2–1, efter mycket stor hjälp av domaren Markus Strömbergsson.

IFK började matchen bäst och hotade med några inlägg men efter fem minuter började vi hitta rätt i passningsspelet och tog över totalt. Vi hotade med vassa anfall och fick tryck mot hemmalagets mål.

I den åttonde minuten slog Kristian Bergström ett fint instick från vänster och Imad Zatara sköt, men dessvärre utanför den främre stolpen.

I den 16:e minuten snappade Kristian Bergström upp bollen efter slarv från hemmalaget, men hastade lite för mycket i avslutet och sköt utanför.

Minuten senare tog vi mycket fint ledningen. Vi etablerade spelet på Norrköpings planhalva. Martin Christensen slog en fin spelvändningsboll till Andreas Dahlen som skickade in ett inlägg, som rensades bort, men Kristian Bergström snappade upp bollen och spelade tillbaka till Dahlén, som slog ett fint inlägg. Daniel Sjölund förlängde elegant och Imad Zatara vräkte sig fram och nickade i ribban. Victor Sköld var dock påpassligt framme och stötte in returen.

Vi fortsatte att mata på och speciellt efter en halvtimmes spel radade vi upp chanser. I den 30:e minuten snodde Daniel Sjölund bollen av Lars Krogh Gerson och vi kunde gå till attack, med Imad Zatara till höger och Victor Sköld till vänster. Dajja slog bollen till vänster, men dessvärre väntade Victor för länge och när en motståndare närmade sig gick det stressade högerskottet utanför den främre stolpen.

Kort senare rullade vi ut IFK fullständigt. Anton Tinnerholm tog sig fint in mot den främre stolpen, från höger, och spelade snett bakåt, men tyvärr precis bakom Victor Sköld och Imad Zatara fick inte heller till avslutet.

I den 36:e minuten klippte Victor Sköld till på volley från distans och målvakten David Mitov Nilsson fick fingrarna på bollen och styrde den i ribban. Inte ens en minut senare vände Imad Zatara om och skickade i väg ett bra skott som målvakten ånyo räddade, och styrde strax över.

I den 39:e minuten stack plötsligt hemmalaget upp. Efter inspel från höger slängde sig Alhaji Kamara i ett försök att filma till sig en straff, men domaren Markus Strömbergsson från Gävle lät spelet fortgå. Martin Christensen tog emot bollen på låret, men tappade den och i försök att återvinna bollen rev han ned Christopher Telo när denne var på väg ur straffområdet.

Henrik Gustavsson gick åt rätt håll (höger) på den efterföljande straffsparken men kunde inte hindra Lars Krogh Gerson att skicka upp bollen i krysset. Det solklara kortet till Alhaji Kamara för den mycket, mycket dåliga filmningen glömde Markus Strömbergsson bort i alla hast!

Vi tappade stinget därefter och startade också den andra halvleken trögt även om vi var bättre än hemmalaget.

Vi tog åter kommandot och i den 58:e minuten skickade Kristian Bergström in en bra frispark, men Alberis da Silva nickade precis utanför den vänstra stolpen.

I den 65:e minuten svarade Victor Sköld för en fin prestation då han tog sig in från högerkanten, längs med kortlinjen och in i straffområdet, väl när han skulle hitta inspelet, blev han nedriven av Christoper Meneses, men vi fick ingen straff. Det är fullständigt osannolikt att inte blåsa straff där! Skandal mist sagt, det fanns inget som skymde och alla på plats kunde se att det skull vara straff men tydligen inte domarkvartetten!

IFK fick sedan lite mer att säga till om men deras segermål kom ändå som en chock i den 81:a minuten. Henrik Gustavsson slog en lång utspark som Rawez Lawan lyfte in på vår planhalva. Alberis da Silva blev nedsprungen av Alhaji Kamara, som kom fri och gjorde tyvärr inget misstag då han satte bollen till höger om Henrik Gustavsson.

Vi var oerhört nära en kvittering kort senare. Kristian Bergström slog en hörna från höger, bollen gick över på andra sidan där Victor Sköld lyfte in och Mohammed Abubakari nickade bra mot bortre stolpen men där lyckades Christoffer Nyman rädda med en konstspark. Det var mycket nära att bollen gick in, men förmodligen var den inte inne.

Det är många som inte kan reglerna och därav många domare som dömer bollar till inkast och hörna som inte är ute. Är bollen ute ska HELA bollen vara utanför linjen med 90 graders projektion uppifrån! Vi hade minst två situationer där bollen inte var ute men ändå fick IFK både inkast och hörna och med deras sätt att döma var bollen inne!

Vi hade fortsatt tryck mot IFK-målet i slutskedet. Bollen studsade inne i straffområdet, men varken Ricardo Santos eller Simon Skrabb fick träff på bolluslingen.

För att ytterligare förstärka eländet, så bestals vi på en solklar frispark i den 96:e minuten. Läget hade varit perfekt, precis utanför straffområdet till höger om halvmånen. Victor Sköld manglades nämligen ned av Christopher Telo, men utan åtgärd av dommarkvartetten. Det var droppen, eller rättare sagt en av många droppar denna blöta och svintunga kväll!

Vi skulle naturligtvis ha avgjort den här matchen redan innan straffsparken. Stundom spelade de våra bländande fotboll, med ett mycket fint, snabbt och vägvinnande passningsspel. Spelar vi så finns det inget lag i det här landet som har en suck. Genom vår överlägsenhet och höga press stressades IFK till många misstag, men det gäller att vi blir mer taktiskt slipade. Fotboll är verkligen ingen lek och det får inte gå överstyr med överdriven grannlåt i passningsspelet. Att vara överlägsen har sin baksida då det inte är troligt att man har så stort övertag en hel match och att man kan släppa in mål från ingenting har vi sett prova på otaliga gånger förut.

Vår tidigare tränare, Andreas Thomsson, tog upp problemet vid några tillfällen – att vi så gärna vill förnedra motståndarna genom att spela skjortan av dem. Men vi behöver inte förnedra Norrköping på det sättet. Alla vet att vi är mycket bättre än dem, med en överlägsen teknik och passningsspel. Istället är det resultaten som ska tala – att när de var som i värst gungning, vara mer resoluta och beslutsamma. Vi kunde ha skapat ännu fler mållägen och därmed haft större chans att göra både 2–0 och 3–0.

Sedan faller vi ju ånyo på väldigt svaga prestationer vid deras mål och framförallt vid det första målet. Det är det som vi själva kunde påverka att vi sedan hade maximal otur med domarna kan vi ju tyvärr inte göra någonting åt och det är ju inte första gången som Markus Strömbergsson ställt till det för oss.

Henrik Gustavsson har tagit många straffar i sin karriär, men Gersons straff var förmodligen den svåraste att ta. Fimpen är normalt sett stark i frilägen, men gör bara motspelaren sina saker rätt är det naturligtvis svårt. I övrigt hade inte Fimpen så mycket att stå i. Stort minus dock för uttalandet till Corren om att vi skulle vara någon slags lillebror - det är samma sak som att kasta in handduken innan matchen!

Anton Tinnerholm hade mycket fart i benen och agerade flitigt framåt på sin högerkant. Det var bara pricken över i:et som saknades på hans framspelningar. Defensivt gjorde Anton också ett bra jobb och svarade för en jättelöpning och perfekt brytning i slutskedet när han avväpnade Alhaji Kamara.

Daniel Hallingström hade tufft motstånd i luftrummet mot Isaac Thelin och Alhaji Kamara, men klarade ändå duellerna bra och hade bra koll även i markspelet med lugn och trygghet. Danne skulle dock ha säkrat upp och hjälp Alberis innan det avgörande målet.

Alberis da Silva var tillbaka i backlinjen för första gången i Allsvenskan i år. Jag var lite rädd om han skulle hålla, då hans halvlek i U21-matchen förra veckan var allt annat än bra, men tändningen inför en sådan här match är förstås en hel annan och Alberis gjorde det riktigt bra med tanke på att han varit borta så länge. Inte minst huvudspelet var viktigt mot IFKs bjässar. Även om Brassen borde fått med sig en frispark i duellen mot Alhaji Kamara, borde Alberis varit mer vaksam och stått emot bättre.

Andreas Dahlén svarade också för en okej insats, höll rent på ett bra sätt på sin kant och kom också bra med i offensiven. Inlägget fram till vårt mål var också kvalitativt.

Martin Christensen gjorde en hel del bra saker på vår framgångsrika högerkant, men efter generalmisstaget kan det tyvärr inte bli annat än underkänt. Om man ska ta emot en boll i eget straffområde, måste man ha fullständig stenkoll på att ingen motståndare kan komma åt bollen, men det som absolut inte får ske skedde alltså, vilket fick förödande konsekvenser.

Mohammed Abubakari följde upp med en ny bra insats och vann många bollar centralt, men var inte lika framgångsrik i andra halvlek. Nicken, som räddades på mållinjen, var värd ett mycket bättre öde.

Daniel Sjölund, kom tillbaka med nyfunnen energi efter avstängningen. Dajja dominerade innermittfältet totalt i första halvlek och kunde göra lite vad han ville. Det blev dock lite för mycket lek. I andra halvlek hittade inte Sjölund samma flyt.

Kristian Bergström var tillbaka till vänster, men gjorde det bra även därifrån och var involverad i det mesta. Precisionen vid fasta situationer och inlägg var också bra. Synd bara att han hastade lite för mycket när han fick chansen på en förlupen boll.

Imad Zatara flyttades upp på topp och hade lekstuga, men med lite mer resolut spel hade vi avgjort matchen tidigt. I andra halvlek blev det lite för mycket ”one-man-show” och lite nonchalant beteende stundom.

Victor Sköld fick åter chansen från start och höll sig påpassligt framme på en retur. Victor borde ha gjort något mer mål. Sköld är inte riktigt inne i det allsvenska spelet ännu. Tekniken och spelsinnet finns där, men han måste tuffa till sig lite i närkamperna, täcka bollen bättre och avsluta snabbare för att blomma ut riktigt ordentligt – men lyckas han med det, vilket jag också tror, kommer han bli en av Allsvenskans främsta forwards redan i år.

Ricardo Santos, som varit sjuk, hoppade in sista 20 minuterna och det syntes att han inte riktigt hade energin i duellerna.

Simon Skrabb hoppade också in, istället för Kristian Bergström, och kunde ha kvitterat men fick ingen riktig träff på bollen i straffområdet i den 92:a minuten.

Efter en sådan här käftsmäll är det sannerligen inte lätt att ladda om, men vi måste. På måndag gästas vi av ett lag som inte alls spelar samma dödgrävarfotboll som Norrköping. BK Häcken verkar ha hittat tillbaka till 2012 års form och kommer bjuda upp till dans på ett hel annat sätt. Det är förstås en svår uppgift men kan vi hålla uppe passningsspelet som i första halvlek, vara lite mer beslutsamma och göra mål på chanserna så vinner vi förstås. Vi kommer också få helt andra möjligheter med omställningar.