Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

tisdag 13 maj 2014

Så underbart skönt!

Efter allt elände som varit emot oss på sistone, var det bara seger dom gällde hemma mot BK Häcken. Uppgiften mot det målglada och formstarka laget var inte lätt men vi klarade den och vann efter en härlig kämpaseger med 1–0 på Kopparvallen.

På förhand var det en match mellan två av landets främsta passningsorienterade lag. En match som var värd ett stort åskådarantal. Det var dock dåligt väder hela dagen med 2 421 åskådare är pinsamt dåligt. Skärpning i leden krävs i leden om vi ska kunna hålla till på den här nivån!

Som väntat trillade båda lagen boll och försökte med ett rappt vägvinnande passningsspel såga sig igenom, etablera tryck utanför straffområdet och komma till avslut. Båda lagen varierade också spelet från sida till sida och instick med djupledslöpningar (ofta diagonallöpningar från bortalaget) och längre bollar in bakom motståndarnas backlinje.

Det var underhållande fotboll och som väntat bra mycket högre kvalitet i passningsspelet än överskattade lag som Göteborg och AIK.

Båda lagen tog dock ut varandra och det var en väldigt jämn matchbild i den första halvleken.

I den elfte minuten kom Häcken fram från högersidan men Simon Gustafson sköt strax utanför på inspelet.

I den 21:a minuten var vi mycket nära att ta ledningen. Kristian Bergström skickade in en bra hörna från höger. Ricardo Santos nickade och bollen gick mot bortre krysset, där Alberis da Silva skulle knoppa in bollen, men en försvarare hann precis emellan och efter hopslag fick Häcken inspark.

I den 35:e minuten var det istället mycket nära att bortalaget tog ledningen. Henrik Gustavsson gick ut för att avvärja ett anfall från vår högersida, men blev överspelad av Moestafa El Kabir som skickade in bollen framför det övergivna målet, men Simon Gustafson nickade över.

Minuten senare anföll vi bra och Victor Sköld slog ett inspel från höger, men Ricardo Santos hann precis inte fram för att styra in bollen i mål.

I den andra halvleken böljade spelat väldigt mycket fram och tillbaka inledningsvis. Vi fick ett par bra lägen, men Daniel Sjölund sköt högt över och efter en fin räd av Anton Tinnerholm, fick inte Victor Sköld riktig ordning på skottet och bollen gick rakt på Christoffer Källqvist.

Bortalaget tog över allt mer och i den 61:a minuten var det riktigt nära. Efter inspel från vänster fick Martin Ericsson öppet läge inne i straffområdet men sköt precis utanför den vänstra stolpen.

Vi kontrade giftigt med långa djupledsbollar men fick inte riktigt till det, men i den 64:e minuten byttes John Owoeri in istället för Ricardo Santos och det tog bara fem minuter för John att göra mål.

I den 69:e minuten fick vi bort bollen ur straffområdet efter ett inlägg. Bollen gick ut till Kristian Bergström som spelade fram bollen på vänstersidan till John Owoeri, som tog fart ner till motståndarnas straffområde, vände tvärt in mot mål och pricksköt bollen invid den främre stolpen. Det var förstås helt underbart att se bollen gå in precis framför oss. Bara vi kunde hålla undan och ta den där efterlängtade segern!

Häcken tryckte sedan på för att nå en kvittering, men var aldrig riktigt nära. Det öppnades möjligheter för oss att kontra in 2–0 och det var riktigt nära några gånger, som när Victor Sköld tog en jättelöpning i den 90:e minuten och fick tillbaka bollen av John Owoeri, men skottet blockerades undan.

Petter Gustafson kom in istället för Victor Sköld i slutet och i den 93:e minuten kom han fram centralt och spelade ut till vänster där Daniel Sjölund blev lite tveksam och försökte sig på ett misslyckat inspel. John Owoeri fick ytterligare ett läge men fri med målvakten, kom han för nära och Källqvist kunde rädda.

Det var hypernervöst in i det sista men till slut blåste domaren Stefan Johannesson av matchen och tre oerhört viktiga poäng var i hamn. Det var vi verkligen värda efter en fruktansvärt tung period.

Efter den tunga käftsmällen i Norrköping var det riktigt starkt att bibehålla kvaliteten i passningsspelet, nu när vi mötte ett betydligt bättre lag. Samtidigt var det underbart att se kampandan och viljan att hjälpa varandra i trängda lägen. Offerviljan att täcka skott och så vidare har vi efterfrågat och det var fantastiskt fint att vi nu fick se den och att det räckte för att hålla undan till en efterlängtad seger.

Henrik Gustavsson fick äntligen hålla nollan igen, vilket bara har hänt en gång tidigare i år (hemma mot Falkenberg, 2–0). Fimpen hade inte så många avslut på sig men var aktiv att komma ut i straffområdet och avvärja på ett bra sätt, men en gång höll han på att ställa till det då Fimpen var snett ute då Alberis da Silva hade bra koll på Mostafa El Kabir, men som tur var nickade Simon Gustafson över det övergivna målet.

Anton Tinnerholm går från klarhet till klarhet och svarade för en jätteinsats, där han klarade heta duster mot Mostafa El Kabir på ett mycket fint sätt, samtidigt som han fyllde på fullt ut i offensiven vid flera tillfällen. Med stor löpvilja och enorm målmedvetenhet kommer man långt, det har Anton bevisat.

Daniel Hallingström har agerat säkrare med sin nygamle parhäst, Alberis da Silva, vid sin sida och kunde mer fokusera på att hjälpa till att stänga den högra delen, med resoluta ingripande samtidigt som han behöll lugnet.

Alberis da Silva har oväntat snabbt kommit tillbaka efter sin långvariga skada och skapar en mycket tryggare närvaro för sin omgivning med det resoluta huvudspelet, samt den aggressiva inställningen.

Andreas Dahlen har också blivit tryggare med Alberis som understöd. Dalle kom inte fram lika mycket som Anton Tinnerholm i offensiven.

Imad Zatara var tillbaka på högermittfältspositionen. Imad fick hjälpa till mycket i det defensiva arbetet, vilket han gjorde okej. Med mindre boll under kontroll, ville han ibland göra lite för mycket med bollen när han väl fick den, men var ändå alltid ett hot för häckenförsvaret.

Mohammed Abubakari fortsatte att vara jobbig bollvinnare att möta. I den här matchen hamnade han medvetet långt ned emellanåt, vilket var värdefullt för att krympa ytorna mellan våra lagdelar och han var betydelsefull som hjälpgumma flera gånger.

Daniel Sjölund följde upp en bra insats mot Norrköping med en ny fin insats, med gott defensivt arbete, men också genom att hålla i bollen och iscensättande av många anfall.

Kristian Bergström fortsatte till vänster och stod också för ett stort arbete samtidigt som passningsspelet, så väl i spelet som vid fasta situationer, har varit av god kvalitet på sistone. Med den fina framspelningen till John Owoeri, har Pligg svarat för tre mål hittills.

Ricardo Santos startade åter på topp, men har inte riktigt fått upp energin efter att ha varit sjuk. Santos var viktig med sitt huvudspel, men kan vara ännu mer aktiv när han är i full form och borde ha slängt sig fram och styrt in Victor Skölds inspel i den första halvleken.

Victor Sköld är inte bara en viktig spelare som målskytt, skrev jag när han blev klar för oss. Victor har så många fler goda egenskaper och nu fick vi verkligen se vilken arbetskapacitet han har. Sköld sprang kopiöst mycket, var ständigt ett hot för Häcken samtidigt som han jobbade hårt i det defensiva arbetet. Victor hade verkligen varit värd att göra mål efter jättelöpningen i slutskedet.

John Owoeri bytte av Ricardo Santos och det var verkligen ett perfekt läge att komma in mot tröttkörda häckenförsvarare. Ricardo Santos hade fått några djupledslöpningar innan som han inte riktigt nådde fram på. Vilken succé det blev då John gjorde mål efter bara fem minuter på planen efter en enorm prestation. Det syns verkligen att nigerianen har utvecklats. Det var inte bara en rejäl löpning innan målet. Det fans också en tanke bakom agerandet, en tempoväxling, en blick för avslutsmomentet och ett välriktat avslut invid den främre stolpen. På senare tid har också Owoeri tajmat in bollen bra, hållit i och hittat sina lagkamrater på ett bra sätt. Trots begränsat med speltid har John redan gjort fyra mål i Allsvenskan.

Simon Skrabb hoppade in för åttonde gången, och fick nästan uteslutande ägna sig åt defensivt arbete, vilket var mycket bättre än under en tidigare period.

Petter Gustafsson gjorde tävlingsdebut i vårt lag med ett kort inhopp. Petter fick möjligheten att avgöra matchen, men valde istället att spela till Daniel Sjölund.

Detta var första gången som Allsvenskans överlägset målgladaste lag (Häcken har gjort 19 mål) fick gå av planen utan att ha gjort mål. Häcken hade 14–5 i målskillnad och hade tagit 13 av 15 poäng på de senaste fem matcherna. För oss var det istället första segern efter fem matcher utan trepoängare. I och med segern klev vi förbi Norrköping upp till nionde plats. Vi har sju poäng ned till kval- och nedflyttningsplatserna och bara fyra poäng upp till Häcken på fjärde plats. Nu är vi med i matchen igen och nästa match spelar vi borta mot Helsingborgs IF (som har två poäng färre än oss) onsdagen den 21 maj.