Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

söndag 25 maj 2014

Underbar kämpaseger

Under hemmamatchen mot Halmstad i fjol hade vi det största bollinnehavet (67–33) av alla de 101 allsvenska matcher som vi selat sedan 2010 men vi föll ändå med 0–1. I år hade HBK betydligt mer att säga till om, men då var det vår tur att vinna med 1– 0. Rättvisa skipad med andra ord.

Vi skulle ha vunnit borta mot Kalmar, men åkte på ett skitmål i slutsekunderna och fick bara 2–2. Vi skulle också ha vunnit mot Gefle efter ett enormt övertag, men fick återigen bara 2–2. Vi skulle ha avgjort borta mot Norrköping redan i första halvlek men föll osannolikt med 1–2. Det var sju poäng som gick oss om intet bara på dessa tre matcher.

Vi behöver med andra ord inte alls be om ursäkt för att vi tog en poäng i Helsingborg och tre mot Halmstad i en match där oavgjort kanske var mer rättvist.

Efter den jobbiga matchen i Helsingborg, som krävde väldigt mycket kraft var jag rädd för att vi inte skulle orka ladda om på så kort tid. Halmstad som fått mycket längre vila (spelade i måndags), skulle förstås göra det jobbigt för oss, med sitt fysiska spel.

För att vårt eget spel hemma på Kopparvallen ska sitta, krävs det att vi har bra fart på bollen och då krävs också en god rörelse. Eftersom kraften i löpstegen inte riktigt fanns där så lyckades vi inte heller hitta rätt. Halmstad spelade aggressivt och pressade högt. Vi hade svårt att spela oss ur pressen och det blev mycket duellspel som krävde ännu mer kraft i den tryckande värmen.

Vi kunde ha åkt på ett baklängesmål redan i inledningen, men Henrik Gustavsson gjorde en bra räddning när Anton Tinnerholm höll på att göra självmål.

Det blev istället vi som tog en tidig ledning.
I den tionde minuten fick vi en frispark i bra läge strax utanför straffområdet till vänster. Kristian Bergström stegade fram och klippte till, bollen tog i ribbans undersida vid det bortre krysset. Ricardo Santos sköt på returen, men bollen tog på en bortaspelare och gick högt över. Den efterföljande hörnan slog Imad Zatara bra in från höger. Alberis da Silva nickade vid den bortre stolpen och Victor Sköld skarvade in bollen i mål. King Gyan försökte hindra målet men hann inte innan bollen passerade mållinjen.

Mot Norrköping hade vi en boll som nästan var inne, nu fick vi tillbaka retroaktivt när bollen precis gick över mållinjen.

Det var förstås oerhört skönt att kunna spela med en tidig ledning, men ännu bättre skulle de kännas om vi även kunde göra ett andra mål. Vi hade några fina chanser att göra fler mål. Ricardo Santos fick ett gyllene läge att nicka in bollen efter Daniel Sjölunds inlägg i den 33:e minuten, men han nickade rakt på Stojan Lukic.

I den 62:a minuten ställde vi om bra och Daniel Sjölund spelade ut till Kristian Bergström i vänster innerläge, men dessvärre sköt Pligg utanför den bortre stolpen. Om Ricardo Santos varit lite rappare kunde han ha stött in bollen.

Bortalaget hade dock flera farliga lägen, speciellt i andra halvlek.

I 52:a minuten dribblade sig Johan Blomberg in i straffområdet och spelade ut bollen till vänster. Gudjón Baldvinsson fick snäv vinkel men lyckades få igenom skottet, som tog i den bortre stolproten.

I den 56:e minuten fick Kristinn Steindórsson ett mycket bra läge inne i straffområdet till vänster, men sköt som tur var utanför den bortre stolpen.

Vi hade flera fina chanser att ställa om i andra halvlek men stressade lite för mycket och det blev hafsigt. Därmed gick lägena oss ur intet, men mot slutet av matchen mattades även bortalagets ork och vi kunde få en lugnare resa in i mål, även om det var oerhört nervöst in till slutsignalen.

Vi redde dock ut stormen och det enda viktiga i den här matchen vara att orka samla tillräckligt med krafter för att knipa tre poäng. Det lyckades och det är vi naturligtvis oerhört glada för.

Henrik Gustavsson uppträdde åter stabilt och har nu hållit nollan för tredje matchen i rad. Halmstads avslut gick för det mesta utanför, till viss del på grund av Fimpen som täckte bra, men han svarade för några fina ingripanden. Henrik klarade sig också väl vid många av HBKs många fasta situationer och inläggslägen, även om det var lite otäckt när han gick ut i den 89:e minuten, men Fimpen gick all in och fick bort bollen.

Anton Tinnerholm tvingades utgå redan efter några minuters spel och med facit i hand var det nog inte så lyckat att han startade efter att han fått problem med en axel sedan helsingborgsmatchen.

Det var då tur i oturen att Petter Gustafsson kommit tillbaka efter tidigare skadeproblem. Petter hade gjort två korta inhopp i de två senaste matcherna och är naturligtvis inte i full matchform ännu, vilket märktes i inledningen, men han spelade upp sig och blir en fin tillgång framöver.

Daniel Hallingströms pondus och tajming i sina ingripanden blev återigen avgörande för att vi höll nollan. Danne höll ihop försvaret mycket bra.

Alberis da Silva fick jobba hårt i luftrummet mot Mikael Bohman, men klarade det mesta riktigt bra. Alberis gick också till väders på hörnan, som Victor Sköld skarvade in.

Andreas Dahlén gjorde också en bättre insats än mot Helsingborg och kändes tryggare.

Imad Zatara kunde ha hjälpt Petter Gustafsson på ett bättre sätt i defensiven, men tog en fin löpning hem i slutskedet och fixade en frispark som gjorde att matchen tog slut. I övrigt kunde dock Imad löpt mycket smartare, med maxlöpningar, så att vi kunde sätta omställningar på honom. Hörnan fram till målet var dock fint slagen.

Mohammed Abubakari slet hårt mot Helsingborg och orkade inte fylla på framåt så mycket, men gjorde sitt defensiva jobb okej, även om några bollar slogs bort.

Daniel Sjölund fajtades väl, men det syntes att även Dajja inte hade samma krut i benen som när han är i toppform. Det hindrade honom dock inte från att iscensätta många anfall.

Kristian Bergström jobbade också på väl och hans frispark i ribbans undersida var verkligen värd ett bättre öde. Pligg borde också kunna avgjort matchen i den 62:a minuten. Detta var Pligg hundrade allsvenska match i vår tröja, vilket förstås inger respekt.

Victor Sköld stod för ett stort arbete med kom inte riktig rätt i situationerna. Victor stod dock för det viktigaste – målet – och han var verkligen värd att får göra matchens enda mål, när han påpassligt höll sig framme och skarvade in Alberis da Silvas nick.

Ricardo Santos spelade åter från start och bortalaget hade respekt för hans styrka i luftrummet, men tyvärr lyckades inte brassen skalla in någon boll. Förhoppningsvis hittar Santos tillbaka till den betydligt bättre rörlighet han hade tidigare under säsongen.

John Owoeri hoppade in istället för ett tröttkörd Victor Sköld i ett bra läge att få in pigga ben i djupledslöpningar mot ett allt tröttare HBK-försvar. Nigerianen var också pigg, men tyvärr satt inte riktigt förstatouchen och hoten blev därmed inte så allvarliga.

Månz Karlsson byttes in i slutskedet som högerback och vi flyttade om lite i positionerna för att säkra upp de tre poängen, vilket lyckades.

En lärdom vi kan ta är att anamma Halmstads kraftfulla spel mot motståndare som just spelat match. Vi har haft flera fina möjligheter att trötta ut motståndare som haft ett tätare spelschema som oss. Som exempelvis när Gefle kom efter lång resa och spel i Europa League, men då spelade vi med löjligt lågt tempo och Gefle kunde vila på rätt sida. Vi behöver förstås inte anamma HBKs spel till alla delar, utan det viktiga är att ha fart på bollen. Med spelvändningar är det nog så jobbigt att som försvarande lag tvingas jobba mycket i sidled och ytorna öppnar upp sig så småningom. Vi hade några spelvändningar som satt och då öppnades också ytorna i HBK-försvaret.

Nu har vi en match kvar innan VM-uppehållet, mot Mjällby borta kvar. Det vore förstås oerhört skönt att även kunna vinna den matchen. Precis som HBK har MAIF haft problem under vårsäsongen och bara tagit åtta poäng, men på Strandvallen är det aldrig lätt. Men med återvunnen energi hoppas jag verkligen att vi kan ladda ur ordentligt i djupledslöpningarna och såra hemmalaget med ett kvalitativt och snabbt passningsspel. Och att vi är aggressiva och vaksamma i defensiven förstås.