Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

måndag 5 maj 2014

Vi vågade inte gå för seger

Efter den senaste tidens turbulens både på och utanför planen är det förstås skönt att bryta trenden och ta poäng, samtidigt som vi verkligen behövde tre pinnar för att inte halka efter topplagen. Att matchen hemma mot Djurgården slutade 1–1, var fukten av att båda lagen var mer rädda för att förlora än modet att vinna.

Vi tog initiativet från början och det var fantastiskt skönt att vi kunde ta en tidig ledning efter att vi hamnat i underläge i de tre senaste matcherna. Målet föll efter ett mycket långt anfall på nära en minut och 14 passningar. Hela startelvan förutom Henrik Gustavsson och Mohammed Abubakari rörde bollen från det att Kristian Bergström fiskade upp bollen tills dess att Ricardo Santos nickade in bollen. vi växlade kant och djup i anfallet, där Daniel Hallingströms långa boll öppnade upp Djurgården, men John Owoeris inlägg från höger blev för långt. Martin Christensen var dock på hugget och tog till vara på bollen till vänster och spelade snett bakåt. Andreas Dahlen slog in bollen och Ricardo Santos lobbnickade in 1–0 invid den bortre stolpen. Det var ett högst kvalificerat avslut att förlänga inlägget med ryggen mot målet i den sjätte minuten.

Vi hade sedan ett klart grepp om händelserna och det kändes nästan märkligt hur vi i ett ganska makligt tempo så enkelt kunde ta oss igenom Djurgården. Men har man bara kvalitet i passningsspelet, byter kant och varierar med längre bollar i djupet, så behöver det inte alltid gå så fort. Det blir ändå svårt för motståndarna att täcka av ytorna. Tyvärr omsatte vi inte övertaget i tillräckligt med chanser och hela tiden fick de våra vara vaksamma på Djurgårdens omställningar.

Dessvärre kunde Djurgården kvittera efter ett riktigt skitmål i den 24:e minuten. Martin Broberg lyfte in en frispark från vänster som vi efter flera försök inte fick bort. Till sist fick Månz Karlsson en felträff och bollen lämnade straffområdet, men inte bättre än att Martin Broberg kunde ta emot och i lugn och ro ladda för sitt avslut och placerade därmed in bollen vid den vänstra stolpen. Vi har dessvärre sett denna typ av mål mången gånger. Motståndarna kastar sig och offrar sig för att ge skytten så lite tid och utrymme som möjligt, men våra spelare avvaktar ofta och går inte fullt in i situationen. Andreas Dahlén, kollade precis som mot Örebro, först bakåt om det var okej att rusa fram, sedan gick han fram men stannade. Det är alltid okej att går fram på skytten och det är inte bara okej det är ett måste! Kristian Bergström gjorde också ett halvhjärtat försöka att pressa och det duger inte.

Vi hade verkligen behövt hålla ledningen längre för att eventuellt kunnat göra 2–0 innan DIF gjort sitt första mål. Vi avslutade första halvlek svagare, med sämre kvalitet och mer soloräder än ett kollektivt samspel, men vi hade trots allt 59–41 i bollinnehav efter den första akten. I andra halvleken blev bollinnehavet mycket jämnare (51–49) och spelet växlade fram och tillbaka. Det var tydligt att båda lagen anföll med allt fler spelare bakom boll ju längre den andra halvleken led, i rädsla för att släppa in ett matchavgörande mål.

Djurgården hade ett par riktigt giftiga chanser att avgöra i andra halvlek främst genom Erton Fejzullahu, då han tidigt i halvleken vände om och sköt på volley, men gjorde Henrik Gustavsson en fantastisk enhandsräddning. På stopptid fick Erton åter ett gyllene tillfälle men Fimpen svarade åter för en kvalificerad räddning på nicken.

I den 88:e minuten fick vi vårt bästa läge i den andra akten, men dessvärre sjönk inte Andreas Dahléns högerlyftning tillräckligt utan tog i ribban vid det högre krysset. Det avslutet var verkligen värt ett bättre öde.


Det är klart att det var en besvikelse att vi inte kammade hem alla tre poängen, men samtidigt fanns också rädslan på läktaren att vi skulle bli helt utan. Allsvenskan är jämn och vi får hoppas att den här insatsen är början på att vi ska ta oss upp ur svackan. Dessutom är vi fortfarande obesegrade hemma på Kopparvallen.


Efter en tveksam insats i Örebro, klev Henrik Gustavsson fram och svarade för att par matchavgörande räddningar av den högre skolan i den första halvleken. Fimpen kunde varit mer alert vid målet, men var också skymd.

Anton Tinnerholm klarade sig relativt bra mot en pigg Simon Tibbling. Anton höll tempot väl uppe och var frejdig i offensiven.

Daniel Hallingström agerade med pondus i luftrummet och höll ihop backlinjen mycket bättre än i Örebro.

Månz Karlsson klarade också av de flesta situationerna på ett bra sätt, men tappade ibland fokus och motståndarna fick därmed lägen. Den svaga rensningen innan baklängesmålet blev dessvärre förödande. Efter sin tredje varning är Månz dessutom avstängt i derbyt på onsdag.

Andreas Dahlén var dessvärre åter passiv när han skulle gå i press, vilket kostade oss ett nytt mål i baken, men inlägget till Santos mål var riktigt fint och förstås avgörande för att vi tog poäng.

Imad Zatara startade till höger på mittfältet för första gången i år. Vi hade därmed gått om löpande spelare i djupled och Zatra bidrog med sin fart och teknik, men överarbetade en del, speciellt i andra halvlek.

Mohammed Abubakari var tillbaka på innermittfältet och hade förstås mycket energi, vilket också växlades upp med kvalitet i bollbehandling och passningsspel. Med Mommo kunde vi ofta skaffa ett övertag centralt.

Med en av de ordinarie innermittfältarna borta i de två senaste matcherna har Kristian Bergström åter spelat centralt. Pligg klarade sig bra denna gång och blir ju mer involverad i spelet centralt och kan bidra i ännu högre grad med sina väl avvägda bollar.

Martin Christensen lyckades bäst i Örebro när han flyttades till vänsterkanten och fick fortsatt förtroende på vänstersidan. Dansken hade mycket spring i benen och bidrog mycket till offensiven, men överarbetade en del i slutet av första halvlek och i den andra akten.

Ricardo Santos gjorde en klart bättre match än i Örebro, även om han kan vara mycket mer aktiv. Efter fyra mållösa matcher gjorde brassen åter ett riktigt fint mål och är ju mycket värdefull med sitt huvudspel även när de andra egenskaperna inte sitter fullt ut.

John Owoeri hade pigga ben och det var kul att se att vi utnyttjade dem mer genom en del längre bollar. Fortfarande saknas det lite i värdering när han ska sakta in för att hitta sina lagkamrater, men med ännu mer speltid kommer nigerianen att bli bättre även i det hänseendet. Owoeri skulle också haft en solklar straff i den 62:a minuten när den redan varnade Mattias Östberg vräkte omkull John Owoeri i straffområdet.


Victor Sköld bytte av ett trött John Owoeri sista 25 minuterna, men vi hade inget organiserat anfallsspel under den perioden och Victor kom inte till sin rätta.

Simon Skrabb kom in istället för Ricardo Santos sista kvarten, men hann inte övertyga.


Det är nu kort om tid att ladda om inför onsdagens östgötaderby i Norrköping, men till en sådan match är det förstås inte svårt för våra spelare att motivera sig. Dessvärre får vi klara oss utan vår tränare Peter Swärdh, som blev uppvisad på läktaren efter att han sparkat till en papperskorg!

Man kan undra vart vi är på väg med fotbollen! När John Owoeri för femtielfte gången blivit hårt tagen och till och med fick frisparken emot sig, så måste domare ha förståelse för att det finns människor på och utanför planen som inte är likgiltiga utan reagerar. Domaren Martin Hansson var däremot inte på hugget och uppträdde nonchalant i många situationer.

Månz Karlsson är också avstängd mot Peking och vi tvingas möblera om i försvaret. Är Alberis da Silva redan redo att träda in? Eller får Allan Olesen åter chansen? Eller får vi se någon annan spännande lösning? Tillbaka efter avstängning är ju en spelsugen Daniel Sjölund, så på mittfältet har vi flera alternativ.

Norrköping svarade för en usel andra halvlek borta mot BP, men som alla vet så är det som hänt innan en derbymatch av mindre värde. Derbymatcherna lever ofta sitt eget liv och det gäller att samtliga spelare är på tå och inte viker en tum i närkamperna!


Matchfakta
ÅFF – Djurgårdens IF 1–1 (1–1)
1–0 (  6) Ricardo Santos (Andreas Dahlén)
1–1 (24) Martin Broberg
Varningar ÅFF: Månz Karlsson (3:e avstängd mot Norrköping).
Domare: Martin Hansson, Holmsjö.
Publik: 4 953

Övrig statistik
Bollinnehav 55– 45
Avslut  10 – 7
Avslut på mål 2 – 5
Avslut i målställningen 1 – 0 
Hörnor 8 – 2
Frisparkar 11 – 9
Offside 3 – 6
Utvisningar 0 – 0
Varningar 1 – 1

Startelvan
Henrik Gustavsson –
Anton Tinnerholm, Daniel Hallingström, Månz Karlsson, Andreas Dahlén –
Imad Zatara (F 77), Daniel Sjölund, Kristian Bergström, Martin Christensen – 
Ricardo Santos (ut 77), John Owoeri (ut 67)

Inbytta ersättare
Victor Sköld (in 67, F), Simon Skrabb (in 77 HM).

Ej inbytta ersättare

Gustav Jansson, Allan Olesen, Alberis da Silva, Pontus Nordenberg, Petter Gustafsson.

2 kommentarer:

  1. Ja, det är tråkigt att se att vissa domare tillåter knuffar i ryggen mm. Speciellt tycks storlagen gynnas av domsluten.....

    SvaraRadera
  2. Den som tittade på u-21 kunde se att da silva inte är redo.alldeles för långsam.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.