Tobbes Inlägg byter forum

Vad får man egentligen tycka och tänka?

Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

måndag 18 augusti 2014

Pinsam insats i Falkenberg

Efter en urusel match föll vi borta mot Falkenbergs FF med 0–3. Årets sämsta insats i Allsvenskan är därmed ett faktum.

Falkenberg har gjort det bra så här långt men är begränsat. Vi gjorde dock det kardinalfel som många gjort före oss genom att inte vara vaksamma på omställningar. I den 14:e minuten värderade Alberis da Silva tokigt och försökte chansbryta en svår boll som Tom Petterson lätt hade tagit om han kommunicerat detta. Istället blev både Tom Pettersson och Alberis da Silva (som snubblade) överspelade. Alberis brytningsförsök gick till Christoffer Carlsson som direkt hittade Patrik Ingelsten i högerinnerposition. Månz Karlsson gick ut för att täcka, men kom ut alldeles för sent. Ingelsten kunde därmed enkelt sätta in bollen mellan benen på Månz och in framför mål, där Allan Olesen hamnat på efterkälken mot Stefan Rodevåg som kunde forcera in bollen i mål. Henrik Gustavsson reagerade för sent på inspelet och var därmed chanslös. Tom Pettersson jobbade tillbaka och styrde av vinkeln skapligt mot Calle Wede som också fanns som ett alternativ längre bak i straffområdet. Mohammed Abubakari insåg säkert faran men joggade hem och var inte i närheten.

Vi tog sedan över matchbilden helt och hade ett väldigt stort bollinnehav, men vad hjälpte det, när vi spelade som vi ledde matchen och petade bollen långsamt till varandra. Vi skapade väldigt få chanser med tanke på övertaget.

Efter att Ricardo fällts strax utanför straffområdet i den 21:a minuten fick vi frispark från vänster. Vinkeln var snäv, men Martin Christensens hårda frispark var ändå lurig men målvakten Otto Martler räddade och hemmalaget lyckades få bort returen till hörna. På hörnan var Månz Karlsson nära att stöta in bollen vid bortre stolpen men nådde inte riktigt fram.

I den 37:e minuten stack Falkenberg upp med ett snabbt anfall till höger. Stillastående Tom Pettersson, Daniel Sjölund och Kristian Bergström blev översprungna när hemmalaget satte fart och växelspelade. Mohammed Abubakari kom också på mellanhand och kunde därmed inte hindra inspelet snett bakåt från Rasmus Sjöstedt, där Patrik Ingelsten helt obevakad kunde skjuta. Månz Karlsson täckte undan det första skotten men Ingelsten fick en ny chans och krutade in 0–2. Bollen tog på Allan Olesen och ställde Henrik Gustavsson helt i vårt mål. Att våra mittfältare Kristian Bergström, Daniel Sjölund och Martin Christensen småjoggade utan att ens försöka hjälpa till att avstyra katastrofen var verkligen inte roligt att se.

När vi ändå hade tagit över matchen helt, så kom detta fruktansvärda mål som en fet käftsmäll. Uppförsbacken var därmed riktigt tuff.

Ricardo Santos hade ett par skapliga möjligheter att reducera innan paus, men lyckades inte få träff på bollen efter en fin långboll av Martin Christensen och fick inte heller tillräckligt bra riktning på Tom Petterssons inlägg, utan bollen gick utanför.

Efter en jämn inledning på andra halvlek, tog vi åter kommandot över bollinnehavet, men det gick fortsatt för långsamt för att vi skulle ta oss igenom ett lågt stående Falkenberg. Ett mål kunde tagit oss in i matchen, men dessvärre gav våra spelare upp.

I den 86:e minuten var matchen dessvärre över. Månz Karlsson missbedömde en hög boll som gick över honom. Tvillingarna Calle och Anton Wede kom ensam med Allan Olesen, eftersom Tom Pettersson, Månz Karlsson, Mohammed Abubakari och Kristian Bergström inte bemödade sig genom att springa utan jogga hem. Det blev förstås en övermäktig uppgift för Allan då Calle spelade till Anton som lyfte bollen både över Allan och Henrik Gustavsson in i mål – 0–3 och katastrofen var ett faktum!

Vi förlorade den här matchen dels på grund av horribelt insläppta mål men också på total obeslutsamhet i offensiven. Att det inte går att peta boll som hemma på Kopparvallen torde vara solklart för alla. Och speciellt i underläge, när ytorna inte finns mot ett lag som backar hem, måste de luckras upp, när Falkenberg väl lockades fram och vi fick chans att kontraslå så var det ingen som tog tillfället i akt, utan segt fortsatta rulla i sidled tills luckan var stängd. När vi väl kom fram så matade vi in för få bollar. I den här vätan är låga hårda bollar bra och någon gång studsar de vår väg om vi bara öser på tillräckligt många. Skott utifrån lyste också nästan totalt med sin frånvaro. I och med petandet i sidled kunde också hemmalaget invänta oss tills misstaget uppstod och kontraslå, vilket fick förödande konsekvenser.

Naturligtvis kan ingen av våra spelare få godkänt för den här usla insatsen!


Henrik Gustavsson kunde möjligen har styrt av passningen in till Rodevåg på det förta målet. På tvåan blev Fimpen ställd av touchen på Allan. Även vid trean fick vår målvakt svag hjälp av försvaret. Fimpen svarade för en del bra parader i övrigt men det hjälpte föga.

Allan Olesen hängde inte med på första målet. Vid tvåan täckte han inte tillräckligt bra och det var uppenbart att han inte riktigt hängde med. Vid det tredje målet blev dansken utelämnad mot två man.

Månz Karlsson gjorde en del missar som inte hör hemma på den här nivån. Han försökte hålla ihop det och jobbade stundom bra, men det var inte godkänt förstås.

Alberis da Silva spelade från start för första gången sedan hemmamatchen mot AIK i omgång 13. Brassen var olycklig på det första målet och var på efterkälken en del i övrigt. Men det tar förstås sin tid att komma in i matchspelet efter skadan.

Tom Pettersson kom inte alls fram i offensiven som mot Göteborg och slog också bort en del bollar, Vilket var förödande vid det andra målet. Tom hittade inte heller fram med långbollarna som mittback i slutet. Pettersson agerade passivt vid alla tre målen.

Martin Christensen var en av få som försökte sätta fart offensivt, men hittade inte rätt med inläggen. Dansken har också visat klart bättre defensiva takter tidigare.

Mohammed Abubakari var viktig med sina bollvinster och som bollfördelare, men det gick också långsamt och vi tappade tempo. Varningen innebär dessvärre att han är avstängd mot Örebro.

Daniel Sjölund såg oerhört seg ut och stannade upp spelet ännu mer än Mommo. Att uppträda så oengagerat i andra halvlek är verkligen inte okej.

Kristian Bergström kom inte loss på kanten och fick precis som sin kollega till höger inte någon ordning på inläggen. Defensivt passade det också illa för Pligg att hänga med i omställningarna

Ricardo Santos vann förvisso en del i huvudspelet, men det fanns ingen som fångade upp skarvarna. Santos kunde dock ha löpt mer men kastade sig in i duell i slutet där han kan ha fått en hjärnskakning. Vi får verkligen hoppas att han snart är tillbaka.

John Owoeri fick inte alls utrymme för sina djupledslöpningar genom att nästan inte få några vettiga bollar alls. I det mötande spelat lyckades han ibland ta emot bollarna, men sedan hände inte mycket mer.

Andreas Dahlén kom in som vänsterback, men lyckades inte odla något offensivt spel på kanten. Defensivt var det okej.

Victor Sköld fick inget utrymme att komma loss på sin före detta hemarena. Victor försökte men fick inte många bra bollar att jobba på.

Simon Skrabb gjorde comeback som inhoppare efter en längre tids skadefrånvaro, senaste matchen i Allsvenskan var hemma mot Häcken i omgång 9. Simon fick ett skottläge, men skottet gick tyvärr utanför.


Det här var verkligen illa. Inte nog med förlust i en sexpoängsmatch. Vi tappade också sex mål gentemot FFF. Vi hade två måls bättre målskillnad än Falkenberg innan matchen nu har vi fyra mål sämre än Falkenberg och bara en poäng ner till dem! Vi har 24 poäng och Falkenberg 23. Örebro vann också med 4–2 över AIK och är därmed bara två poäng efter oss. Helsingborg (som är två pinnar bakom oss) spelar borta mot Häcken i morgon. Norrköping (21) möter Halmstad (20), på kvalplats, i morgon. I morgon spelar också Djurgården (24) hemma mot Mjällby (18), som ligger på nedflyttningsplats.

Nu gäller det att vi lägger den här usla insatsen bakom oss. Det här var verkligen inte acceptabelt och alla måste inse att vi inte kan fortsätta skänka bort poäng på det här viset!

Det gäller nu verkligen att alla ger 100 procent för att betvinga Huddinge i Svenska Cupen på onsdag. Det är som bekant vinna eller försvinna för att nå vårens gruppspel. Vi minns också hur det kan gå om inställningen är usel, som mot IFK Uddevalla och Karlstads BK. Så nu är det fokus som gäller!


Matchfakta
Falkenbergs FF – ÅFF 3–0 (2–0)
1–0 (14) Stefan Rodevåg
2–0 (37) Patrik Ingelsten
3–0 (86) Anton Wede
Varningar ÅFF: Mohammed Abubakari (3:e, avstängd mot Örebro).
Domare: Mohammed Al-Hakim, Köping.
Publik: 2 581

Övrig statistik
Bollinnehav 43 – 57
Avslut 9 – 8
Avslut på mål 5 – 3
Avslut i målställningen 0 – 0 
Hörnor 2 – 3
Frisparkar 8 – 5
Offside 2 – 0
Utvisningar 0 – 0
Varningar 0 – 1

Startelvan
Henrik Gustavsson –
Allan Olesen, Månz Karlsson, Alberis da Silva (ut 56), Tom Pettersson (MB 56) –
Martin Christensen (VM 75), Mohammed Abubakari, Daniel Sjölund (ut 75), Kristian Bergström (MM 75) – 
Ricardo Santos, John Owoeri (ut 56).

Inbytta ersättare
Andreas Dahlén (in 56 VB), Victor Sköld (in 56 F). Simon Skrabb (in 75 HM).

Ej inbytta ersättare

Gustav Jansson, Pontus Nordenberg, George Tanzi, Joel Rajalakso.

1 kommentar:

  1. Börjar bli trött på detta passande mellan försvarare som aldrig tittar upp och ser de luckor som Owoeri springer i men aldrig får en boll.Var finns de fina djupledspassningarna?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.