Ja, det är en fråga som man ständigt ställs för som skribent. För mig personligen är det viktigt att man har rätt att utrycka sina egna tankar om saker och ting. Det är också en demokratisk rättighet som vi alla har. Däremot är det inte entydigt vem som för en förenings talan. Svaret är ju att det kan ingen göra eftersom en förening består av ett flertal medlemmar, som alla har sina åsikter. I de offentliga delarna som en förening uttalar sig i bör därför värderingar vara av en mer försiktig art. Men samtidigt måste alla medlemmar få möjlighet att utrycka sina tankegångar. Detta har dock många svårt att se skillnad på även om man noggrant uttrycker att det man skriver inte hänger ihop med klubbens officiella uttalanden utan är ens egna ord.

Då diskussioner har uppkommit om mina inläggs lämplighet på den officiella sidan har jag beslutat att flytta mina inlägg till denna extern blogg.

Jag har alltid stått för det jag skrivit och kommer så också att göra även i fortsättningen. Det är min bestämda övertygelse att det jag skriver är för Åtvidabergs Fotbollförenings bästa och historiken finns självklart kvar på officiella sidan sidan gällande tidigare inlägg.

torsdag 14 augusti 2014

Stor besvikelse efter två tappade poäng

En väldigt stark första halvlek hemma mot IFK Göteborg räckte dessvärre inte för seger, för vi tappade fokus i inledningen på andra halvlek och tappade därigenom två poäng i och med 1–1.

På förhand såg det mycket lovande ut för att vi skulle ta revansch efter alla försmädliga förluster mot IFK Göteborg. Kamratlaget har inte haft samma sting på sistone som under våren. Dessutom saknades några spelare och Sam Larsson var nyligen utflyttad till holländska Heerenveen. Göteborg spelade en väldigt intensiv match i söndags och var och spelade mot Rio Ave i Europa League förra torsdagen.

CMores annars duktige expert Jens Fjellström kom med en märklig kommentar att Göteborg skulle få ett större bollinnehav mot oss. Hur många har större bollinnehav mot oss på Kopparvallen? Ja, inte många och faktum är att vi haft ett markant bollinnehav mot Göteborg de senaste säsongerna på Kopparvallen – 58–42 (2012) och 57–43 (2013). I år nådde vi bara upp till 56–44 efter 59–41 i paus.

Det man så här efteråt lider mest av är naturligtvis att vi inte fick bättre utdelning efter den fina första halvleken. Vi kunde och borde ha avgjort matchen redan där, men vi ledde i varje fall med 1–0 efter ett mycket fint omställningsmål i den 39:e minuten. Lasse Vibe var på språng i vänsterinnerposition då Daniel Hallingström utförde sin patenterade klackbrytning på ett mycket fint sätt. Bollen gick till Daniel Sjölund som samspelade med Mohammed Abubakari i ett rätt så beskedligt tempo, men så tempoväxlade Mommo centralt och då hängde inte gästerna med. John Owoeri fick bollen strax utanför straffområdet och drog till med ett snabbt skott. John Alvbåge räddade, men lämnade retur. Ricardo Santos var på hugget och chippade bollen över målvakten och nickade in 1–0.

Bollinnehav säger inte alltid så mycket om kvalitativt spelövertag, men efter den första halvleken hade vi också 9–0 i avslut varav 5–0 på mål.

Till skillnad från Kalmar, som försökte med en hög press, men inte lyckades, så låg Göteborg lägre i banan när vi hade bollen, men efterhand lyckades vi även ta oss igenom IFKs lag. När vi började få snurr på bollen hittade vi spelvändningar, men också längre bollar. Ofta via Ricardo Santos, John Owoeri och Martin Christensen.

De våra visade åter, att när vi varierar spelet så är vi väldigt svåra att komma åt och vi hamnar i en god spiral. Vi vågar flytta upp positionerna och lyckas därmed också återvinna boll högt i banan och kan skapa ett enormt tryck mot motståndarna.

Vi hade dock behövt fått åtminstone ett må till i första halvlek.

Att Göteborg skulle komma ut mer taggade till den andra akten förstod vi, men lyckades vi bara bibehålla aggressiviteten, löpviljan, det uppoffrande spelet för varandra och kvaliteten i passningsspelet så skulle vi vinna den här matchen.

Tyvärr blev det inte alls så. Efter en inledande period på fem minuter, där vi blev väl avvaktande, släppte vi onödigt in bortalaget i matchen. IFKarna kände sig inte lika hotade och kunde flytta fram positionerna. Vi backade och tappade helt den fina aggressiviteten som vi hade i den första halvleken. Vi blev tillbakapressade och när vi väl vann boll var uppspelen fruktansvärt svaga, vilket innebar att gästerna inte behövde jobba för att försvara sig och kunde trycka på ännu mer.

Dessvärre lyckades Göteborg kvittera innan vi vaknade till igen.
Efter en spelvändning från vänster till höger, kunde Martin Smedberg Dalence spela in bollen framför mål. Lasse Vibe spelade direkt till Emil Salomonsson, som spelade snett bakåt där en hel obevakad Gustav Engvall kunde sätta 1–1 i den 59:e minuten. Tom Pettersson hann inte flytta ut för att störa Smedbergs inspel. Kristian Bergström och Månz Karlsson gick båda för att stoppa Vide och Salomonsson kunde få bollen ohotad och sätta in bollen snett bakåt. Daniel Hallingström kände sig tvungen att gå mot den självklart största faran i Lasse Vibe, som tagit sig in framför mål. Där bakom hade dessvärre inte Allan Olesen alls hängt med för att ta över Gustav Engvall, som helt ohotad inte hade några problem att sätta bollen bakom en helt chanslös Henrik Gustavsson.

Vi kom dock tillbaka starkt och skapade två jättelägen att återta ledningen. I den 63:e minuten anföll vi fint. Daniel Sjölund slog ut bollen till Tom Pettersson på vänsterkanten. Tom slog en magnifik genomskärare från långsidan snett bakåt. Kristian Bergström fick ett kalasläge med vänsterfoten, men sköt dessvärre utanför den bortre stolpen.

I den 66:e minuten anföll vi åter fint och Kristian Bergström slog ett väl avvägt inlägg från vänster. Ricardo Santos fick kanonläge, men nickade tyvärr utanför den bortre stolpen.

Bortalaget var dock riktigt nära att ta ledningen i den 70:e minuten. Efter ett inspel från höger klippte Lasse Vibe till, men bollen tog som tur var i insidan av den högra stolpen och längs med mållinjen på rätt sida.

Vi stormade fram i flera fina anfall men när John Owoeri sköt i insidan på stolpen och Victor Sköld nickade i ribban, så blåstes de båda av för offside. Avblåsningen på Owoeri var korrekt, men den på Victor var solklart felaktig.

Efter en hörna i den 81:a minuten sköt debuterande inhopparen Sören Rieks ett skott i ribbans ovansida.

Vi tryckte på duktigt i slutet av matchen. Efter fint förarbete av Victor Sköld fick till sist Daniel Sjölund ett fin fint volleyläge i den 92:a minuten men bollen gick tyvärr rakt över John Alvbåge som kunde rädda.

Än en gång måste man tyvärr konstatera att vi är långt ifrån förfördelade av domarna. Vi fick 6 frisparkar medan Göteborg fick 13! Även om det den här gången inte var avgörande sekvenser, så är det klart att om vi hade fått frisparkar lika lät som Göteborg fick dem, så hade vi kunnat flytta fram positionerna ett flertal gånger och därigenom skaffat oss målchanser alternativt avstyrt möjligheter för gästerna.

Vi får dock skylla oss själva att vi inte var mer på tå för att stoppa Göteborg i inledningen på den andra halvlek, men vår spelare ska förstås ha en stor eloge för den första halvleken och att vi kom tillbaka starkt efter den svaga inledningen på den andra akten. Självklart förtjänade vi segern. Även om Göteborg hade en riktigt vass period och skapade en del möjligheter, så var vi det bättre laget under mycket längre tid och skapade fler målchanser totalt sett.

Henrik Gustavsson var chanslös på målet och gjorde en stabil insats i det som han kunde mota vilket var de övriga två avsluten som gästerna hade mot vårt mål. Fimpen var också väl med i luften och viktig med sitt passningsspel, även om det sviktade lite under den sämre perioden.

Allan Olesen hade en tuff uppgift i denna match, men klarade sig till största delen bra, men det gäller som sagt att vara på tå hela tiden och hemjobbet vid baklängesmålet var förstås inte bra.

Daniel Hallingström gjorde en fantastisk första halvlek, med många fina resoluta brytningar och en av den föranledde vårt mål. Även i den andra akten stod han pall bra, men var tvungen att ta en varning sedan Allan Olesen inte lyckats pressa ut sin motståndare över linjen. Därmed är tyvärr Danne avstängd mot Falkenberg.

Månz Karlsson inledde matchen på ett fantastiskt sätt, det klart bästa som jag sett honom. Med stor pondus klev han fram, vann boll och spelade snabbt vidare med kvalitet. Han ställde till det för sig en gång i första halvlek, men då slarvade Lasse Vibe bort läget. I den andra halvleken varvades prestationerna mer, med några farliga aktiviteter, men också goda i främst huvudspelet.

Tom Pettersson agerade vänsterback med stor pondus och är också värdefull med sin styrka i huvudspelet, samtidigt som han är ett offensivt vapen med sin goda passningsfot. Några gånger höll han dock på att ställa till det efter missriktade bollar.

Martin Christensen fortsatte att övertyga, både defensivt och offensivt, men denna gång var det åter flera avslut och inlägg med bakåtlutad kropp och bollen flög högt över. Pressade låga skott från kanten är oftast en bättre värdering. Bollen kan ta någon och det kan bli returer.

Mohammed Abubakari dominerade stort i första halvlek då han kom ner, hämtade boll och kunde vända om och komma rättvänd med många passningsalternativ. Mommo låg också bakom vårt mål och vann många bollar.

Daniel Sjölund var tillbaka efter avstängning. Som väntat fick han åter spela, även om jag föredragit att Tom Pettersson fått fortsatt förtroende på innermittfältet. Hur utfallet hade blivit med Tom där får vi inte veta. Jag gillade vårt lite rakare spel på mittfältet som vi fick se med Tom mot Kalmar än det mer avvaktande och tempodämpade med Dajja. Sjölund är säkrare med bollen, men när han är i storform går det betydligt snabbare än vad det gör nu.

Kristian Bergström följde upp med en ny god insats och visade åter att han är mycket kompetent defensivt så länge vi håller laget samlat. Offensivt kom han också loss en hel del och hittade in med finurliga inlägg, men vad synd det var att Pligg inte fick sätta det där jätteläget!

Ricardo Santos fortsatte att visa sin styrka, både i huvudspelet och att hålla i bollen. Mattias Bjärsmyr kom aldrig åt honom. Med sin påpasslighet var Santos väl med på returen efter John Owoeris skott och satte kyligt sitt åttonde allsvenska mål för året. Därmed ligger brassen delad sexa i den allsvenska skytteligan.

John Owoeri blev allt mer aktiv ju längre första halvlek led och kunde utnyttja sin speed och oroa göteborgsförsvaret precis som kalmarförsvaret senast. I andra halvlek tappade dock John fokus och var tillbaka i sedvanligt offsidelöpande. John har därmed flest offsideavblåsningar av alla spelarna i Allsvenskan – 27 stycken.

Victor Sköld gjorde åter ett piggt inhopp, men kan förstås inte ersätta Ricardo Santos i rollen som targetspelare, men löpte väl och var sånär att komma igenom.

Vi fick till sist en pinne i varje fall. Vi borde ha tagit tre men kunde ha blivit helt utan. Kan vi spinna vidare på den första halvleken och inte tappa så mycket som vi gjorde i början på andra halvlek, så ska vi kunna klara oss fint framöver. Förhoppningsvis kommer flera av de tidigare spelarna i form, så vi kan spetsa till det ännu mer och eftersom det är tätt med matcher nu så är det extra viktig att kunna sätta in pigga ben.

Efter fyra poäng mot de här lagen som ligger framför oss i tabellen, väntar nu två lag som ligger bakom oss innan EM-kvaluppehållet – Falkenberg borta och Örebro hemma. Dessutom möter vi Huddinge borta i Svenska Cupen om en vecka.

Tveka inte utan häng med bussresan till Falkenberg på söndag (Det är gratis entré).